Ajax pleegt ‘aanslag’ op John van ‘t Schip

Foto: Ajax pleegt ‘aanslag’ op John van ‘t Schip

Hoofdtrainer worden. Heel graag. En dan hoofdtrainer zíjn. Bij oude liefde Ajax, hij mocht eindelijk. Terwijl zijn collega’s in Liverpool en Barcelona qua energie compleet blijken leeggezogen, houdt rustpunt John van ‘t Schip zich stoïcijns staande. En pakt, veel, punten. Hij lijkt de aanslag op zijn psyche en lichaam keurig en kundig overleefd te hebben. Nu is het aan Ajax om hem contractverlenging te gaan geven. Waarom zo besluiteloos tot op heden?

Opinie: Ajax moet Van ‘t Schip niet laten bungelen maar nu al waarderen voor wederopstanding

Barcelona-trainer Xavi vertrekt aan het einde van dit seizoen bij ‘zijn’ club Barcelona. Nog niet zo heel lang geleden nam hij in Camp Nou heel trots het stokje over van zijn voormalige ploegmaat Ronald Koeman. Maar inmiddels weet de oud-middenvelder, die magistraal kon voetballen, wat het betekent om aan het roer te staan bij een topclub.

Aanslag op je leven

“Een aanslag” noemde hij dat. Jürgen Klopp had in zijn uitleg over zijn vertrek in de zomer na succesvolle jaren bij Liverpool over de energie die bij hem aan het wegvloeien is. Anders gezegd: de stress en druk wordt hem teveel, het 24 uur per dag jaar in jaar uit altijd maar aan te moeten staan.

Sinds Van ‘t Schip aan het roer staat in de John Cruijff ArenA werd de weg omhoog in de Eredivisie als de wiedeweerga ingezet. Moest ook wel, ik weet het, gezien de statuur van Ajax. Maar toch, Schippie heeft het toch maar mooi geflikt. Waardoor plek drie, die recht geeft op een plek in de voorronde van de Champions League, ruimschoots in zicht is.

De tweede plaats zou ook nog stiekem kunnen, al lijkt dat dan weer meer een utopie. Daarnaast kan de stormachtige ontwikkeling van Brian Brobbey de laatste weken niet helemaal los worden gezien van zijn huidige Ajax-trainer. Omdat zijn voetbalvader John van ‘t Schip hem vertrouwen geeft en week in week uit in het centrum van de aanval laat staan. Als aanspeelpunt met spierkolossen.

Hlynsson

En dan is er nog Kristian Hlynsson. De IJslandse aanvallende middenvelder begint met de wedstrijd beter te spelen bij de Amsterdammers. Steekballen te geven, bepalend te zijn tijdens de opzet van aanvallende impulsen van zijn ploeg. De rechtspoot groeit steeds meer toe naar een topper.

Onderwijl staat Van ‘t Schip immer en altijd rustig te coachen langs de lijn. Geen gekke strapatsen, geen Ongetwijfeld met zijn enige tijd geleden overleden vrouw Daniëlle in zijn gedachten. De vrouw die hem vlak voor haar tragische dood nog de vrijbrief gaf om bij ‘zijn’ Ajax aan de slag te gaan. Ondoorgrondelijke en wederzijdse (club)liefde, hoe mooi is dat.

De zegen

De club zelf mag inmiddels blij zijn met de zegen die mevrouw Van ‘t Schip haar man enkele maanden geleden heeft gegeven. Ajax is langzaamaan opgestaan uit een diep dal waar meer ellendige stront te vinden was dan wat anders. De club wordt weer meer serieus genomen, al moet het voetbal zeker nog een stuk beter.

Om in de absolute top weer mee te kunnen gaan doen, zullen betere spelers gehaald moeten gaan worden tijdens de transferperiode in de zomer. Wat Ajax wat mij betreft in ieder geval níet hoeft te doen, is een nieuwe hoofdtrainer gaan aanstellen. Gewoon John van ‘t Schip lekker op zijn post laten zitten door zijn aflopende contract te verlengen.

Hij heeft immers een roemrijk Ajax-verleden en is dus een echte clubman, gedraagt zich langs de lijn in verschillende stadions zoals dat van iemand van een beursgenoteerd bedrijf verwacht mag worden én staat de media – ook na mindere wedstrijden – immer en altijd heel keurig en fatsoenlijk te woord. Een echte heer dus.

Tevreden Ajax-spelers

Er zullen maar weinig spelers binnen de huidige selectie zijn die qua contractverlenging een stokje voor willen steken, dat zie ik aan hun drive op het veld. Zij willen voor hun trainer zichtbaar door het vuur gaan. Zelfs van de immer mondige en soms nukkige Steven Berghuis hoor ik geen wanklank. Iemand niet waarderen voor wat hij gepresteerd heeft omdat je als club denkt dat het nóg beter kan, wat dat precies ook zou mogen betekenen, dat zou je ook een aanslag kunnen noemen.

Alex Kroes

Op het zelfvertrouwen van een mens én op je eigen geloofwaardigheid. Alex Kroes is er officieel als clubbaas nog niet in Amsterdam, maar op de achtergrond natuurlijk wel. Regel jij het alvast even met Sjonnie?

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en doet onderzoek naar opvallende achtergrondzaken in het voetbalwereldje. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Ajax langer door met Van ‘t Schip?

  • Ja, doen
  • Nee, niet doen
1641+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
24+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
13+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
129+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
57+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
275+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
677+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
46+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
177+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
154+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
123+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
56+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
16+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
241+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
443+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
89+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
284+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
57+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
110+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie