EXCLUSIEF: Transferwaardes Eredivisie stijgen explosief

Foto: EXCLUSIEF: Transferwaardes Eredivisie stijgen explosief

De Eredivisie-spelers hebben zich dit seizoen naar nieuwe transferwaardehoogtes weten te spelen. In de hoogste Nederlandse voetbalklasse zijn volgens Transfermarkt.nl een aantal explosieve groeien te spotten. SoccerNews krijgt de primeur om de belangrijkste veranderingen op een rij te zetten; naast hoge toppen zijn er ook diepe dalen vast te stellen. 

De Eredivisie staat al jaren te boek als een kweekvijver van talenten. De Nederlandse clubs hebben over het algemeen uitstekende jeugdopleidingen en zijn qua inkomsten vaak afhankelijk van het maken van flinke klappers op de transfermarkt. Dat is niet alleen in de top van de competitie zo, maar dat geldt op een andere schaal ook voor de clubs in het rechterrijtje en de degradatiekandidaten. Voor die laatste groep kan één goede transferklapper een wereld van verschil betekenen in het spelersbudget. Het zijn dan ook de mindere goden in de Eredivisie die het vaakste met veel onbekende spelers het veld opkomen, maar daardoor wel percentueel gezien vaak de meeste groei doormaken. 

Eredivisie: explosieve groei marktwaardes

Wanneer je gaat kijken naar de absolute aantallen, dan stijgen de spelers van de hoogvliegers in de competitie het meeste. Ryan Gravenberch (Ajax) mag qua miljoenen euro’s de hoogste groei noteren: hij verdubbelde sinds oktober zijn transferwaarde en is in plaats van elf miljoen euro tegenwoordig tweeëntwintig miljoen euro waard. De 18-jarige middenvelder dankt die stijging aan zijn basisplaats bij de Amsterdammers en zijn optredens in de Champions League, waar de jongeling veel indruk maakte en zich in de kijker speelde bij verschillende Europese topclubs. Of deze grootmachten hun interesse nu gaan concretiseren, valt nog af te vragen: Gravenberch heeft nog een langlopend contract en deze explosieve groei zal hem allerminst goedkoper maken. 

Toch is die 100% groei van Gravenberch lang niet de grootste stijging van de Eredivisie-transferwaardes. Sterker nog: met deze verdubbeling haalt Gravenberch niet eens de top tien van de meeste percentuele groei van de afgelopen maanden. Ook namen als PSV’er Noni Madueke (van 6 miljoen naar 9 miljoen euro, +50%) en Ajax-huurling Danilo (van 3 miljoen naar 5 miljoen, +66,7%) maakten de afgelopen maanden op basis van hun absolute transferwaardebedrag een mooie groei door, maar die vallen in het niet bij de stijgingen van spelers die ook voor het eerst komen kijken op het hoogste Nederlandse niveau. 

De absolute getallen stijgen dan wel (bedrag) maar omdat zij ook bij de laatste meting in oktober al meer waard waren dan de meeste andere spelers, zorgt dat ervoor dat zij minder hard stijgen. Daarnaast heeft ook speeltijd een invloed op het feit dat de ene speler explosiever stijgt dan de ander: wanneer je bij een topclub speelt, is de concurrentie voor minuten in de Eredivisie hoger dan wanneer je bij een team onder contract staat dat in het rechterrijtje plaatsneemt. Daardoor heeft een talentvolle speler van die teams in theorie ook meer kans om meer minuten te maken, en dus sneller zijn transferwaarde te laten stijgen ten opzichte van spelers uit dezelfde categorie bij de (sub)toppers. 

Top 10 Eredivisie-stijgers 

Met dat gegeven in het achterhoofd is het ook geen verrassing dat een speler uit een lager geklasseerd team de grootste percentuele stijging heeft doorgemaakt sinds oktober. PEC Zwolle-speler Eliano Reijnders zag in een paar maanden zijn marktwaarde van 50.000 euro naar 400.000 euro gaan. De 20-jarige middenvelder zag in een paar maanden tijd zijn waarde met liefst 700% stijgen en maakte daarmee van alle Eredivisie-spelers de grootste groei door in de eerste maanden van het nieuwe seizoen. Het jeugdproduct van de Zwollenaren mag zich dit seizoen voor het eerst tot echte basisspeler rekenen en kwam tot nu toe veertien Eredivisie-duels in actie, waarin hij twee keer scoorde en één assist gaf. Mocht Reijnders zo doorgaan, dan hoeft PEC Zwolle niet zijn plafond te zijn. 

Maduka Okoye volgt Reijnders op gepaste afstand. De doelman van Sparta Rotterdam kwam dit seizoen over van Fortuna Düsseldorf en maakt sinds dien indruk in het doel van de Kasteelclub. De Nigeriaanse Duitser keepte tot nu toe elf wedstrijden voor zijn nieuwe club en speelde zich door zijn atletische stijl en katachtig reddingen al in de schijnwerpers. Daarmee had hij ook een groot aandeel in de opmars van de ploeg van Henk Fräser. Zelf plukt Okoye daar nu ook de vruchten van: zijn marktwaarde stijgt van 150.000 euro naar 600.000 euro. 

Op de derde plaats in percentuele stijgingen staat ook een speler met een mooi toekomstperspectief: Vicente Besuijen stapte dit jaar over van AS Roma naar ADO Den Haag en is één van de lichtpuntjes van het Haagse seizoen tot nu toe. De 19-jarige vleugelspeler, die in zijn jeugd bij Ajax en FC Volendam speelde voordat hij naar AS Roma vertrok, maakte tot nu toe in elf Eredivisie-wedstrijden zijn opwachting en kwam in die wedstrijden tot één doelpunt en één assist, waardoor het talent een veelbelovende start heeft en dat kun je ook over zijn toekomstperspectief zeggen. Clubs zullen in plaats van 75.000 euro nu waarschijnlijk minimaal 300.000 euro op tafel moeten leggen om hem los te weken bij ADO. 

Top 10 Gestegen Transferwaardes

1. Eliano Reijnders (PEC Zwolle, van 50.000 naar 400.000 euro, +700%) 

2. Maduka Okoye (Sparta, van 150.000 naar 600.000 euro, +300%) 

3. Vicente Besuijen (ADO Den Haag, van 75.000 naar 300.000 euro, +300%) 

4. Enzo Cornelisse (Vitesse, van 50.000 naar 250.000 euro, +300%)

5. Michael Brouwer (Heracles Almelo, van 100.000 naar 300.000 euro, +250%) 

6. Jesper Karlsson (AZ, van 2 naar 6,5 miljoen euro, +225%) 

7. Pantis Hatzidiakos (AZ, van 1 naar 3 miljoen euro, +200%) 

8. Pawel Bochniewicz (sc Heerenveen, van 750.000 naar 2 miljoen euro, +166,7%) 

9. Jörgen Strand Larssen (FC Groningen, van 600.000 naar 1,5 miljoen, +150%) 

10. Jesse Bosch (FC Twente, van 200.000 naar 500.000 euro, +150%) 

Beste investeringen

Kijkend naar de top tien gestegen transferwaardes kun je concluderen dat AZ en FC Groningen deze transferzomer de beste zaken hebben gedaan. Jesper Karlsson maakt bij de Alkmaarders al heel het seizoen indruk en dat is ook uitgedrukt in een grote stijging van zijn marktwaarde: waar AZ in de zomer nog zo’n twee miljoen euro voor de Zweedse buitenspeler betaalde, is hij een aantal maanden later al een veelvoud van dat bedrag (6,5 miljoen euro) waard. 

Datzelfde kun je stellen voor de transfer van Jörgen Strand Larsen naar FC Groningen. De jonge Noor, die inmiddels zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg, kwam als een grote onbekende binnen bij FC Groningen, ondanks dat hij al een tijdje op huurbasis in de jeugd van AC Milan speelde. De Noorderlingen maakten ruim één miljoen euro over om de jonge spits aan de selectie toe te voegen en inmiddels zouden ze dat bedrag (in theorie) al terug kunnen verdienen: na een paar maanden in Groningse dienst is de boomlange spits nu anderhalf miljoen euro waard. 

Een aantal zomeraankopen van topclubs hebben hun miljoenenbedragen ook al verbeterd. Ajax-aanwinsten Antony (van 18 naar 25 miljoen euro, +39,8%) en Mohammed Kudus (van 12 naar 15 miljoen euro, +25%) zijn al meer waard dan het bedrag dat de Amsterdammers voor hen betaalde. Dat kan ook gesteld worden van PSV’ers Ibrahim Sangaré (van 9,5 naar 11 miljoen euro, +10,5% en Mario Götze (van 10,5 naar 12,5 miljoen euro, +14,3%), die sinds hun komst ook bezig zijn aan een sterke periode. Bij Feyenoord stegen zomeraanwinsten João Carlos Teixeira (van 1,5 naar 2 miljoen euro, +33,3%) en Mark Diemers (van 1,6 naar 1,8 miljoen euro, +12,5%) ook naar een nieuwe hoogte

Dalende Daley, zwabberende Zahavi en andere negatieve spiralen

Het is niet één en al positivisme rondom de transferwaardes van de Eredivisiespelers. De grootste absolute daling in marktwaarde wordt genoteerd door Daley Blind. De Ajacied gaat richting de herfst van zijn carrière en maakte daarnaast de afgelopen maanden niet de sterkste fase in zijn loopbaan door: door de samenloop van die omstandigheden is hij nu vijf miljoen euro minder waard dan voorheen en noteert hij een marktwaarde van 15 miljoen euro (was 20 miljoen). 

Daarmee is de ervaren Ajax-verdediger echter niet de grootste daler van de afgelopen maanden. Willem Janssen (FC Utrecht) zag zijn marktwaarde bijna halveren en ook Arjen Robben (FC Groningen), Ante Coric (VVV-Venlo) en Ola John (RKC Waalwijk), die net als Janssen en Robben door blessures nog weinig in actie kwamen in dit Eredivisie-seizoen, moesten naast speelminuten dit seizoen ook een stevig marktwaardeaandeel inleveren. 

Top 10 Gedaalde Transferwaardes

1. Willem Janssen (FC Utrecht, van 1,2 miljoen naar 700.000 euro, -41,7%) 

2. Ante Coric (VVV-Venlo, van 1,7 miljoen naar 1 miljoen euro, -41,2%) 

3. Arjen Robben (FC Groningen, van 1 miljoen naar 600.000 euro, -40%) 

4. Ola John (RKC Waalwijk, van 1,3 miljoen euro naar 800.000 euro, -38,5%) 

5. Eran Zahavi (PSV Eindhoven, van 4 miljoen naar 2,5 miljoen euro, -37,5%) 

6. Samuel Moutousammy (Fortuna Sittard, van 2,2 miljoen naar 1,5 miljoen euro, -31,8%) 

7. Daley Blind (Ajax, van 20 miljoen naar 15 miljoen euro, -25%) 

8. Lars Unnerstal (PSV Eindhoven, van 2 miljoen naar 1,5 miljoen euro, -25%) 

9. Ibrahim Dresevic (sc Heerenveen, van 1,2 miljoen naar 900.000 euro, -25%) 

10. Jurriën Gaari (RKC Waalwijk, van 400.000 naar 300.000 euro, -25%)

Eredivisie is de beste plek om talenten te ontwikkelen

  • Ja, zeker!
  • Ja, maar alleen de topclubs
  • Nee, er zijn betere competities voor jonge spelers
305+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:47
9+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1367+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
20+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
86+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
141+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
20+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
83+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
47+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
85+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
46+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
175+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4017+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
210+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
297+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
205+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
63+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
228+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
165+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
475+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
240+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie