Matig AZ blijft steken op gelijkspel tegen Heracles

AZ heeft donderdagavond in het duel met Heracles dure punten laten liggen. De ploeg van Pascal Jansen kon bij winst op gelijke hoogte met PSV komen. In een slordige tweede helft zag de thuisploeg Heracles langszij komen en slaagde het er niet meer in te scoren. Het werd 1-1.

Heracles-doelman Brouwer is de gevierde man in Almelo

Vanaf de eerste minuut speelde AZ op een flitsend tempo. Het dwong Heracles tot verdedigen. In de eerste vijf minuten drongen de Alkmaarders vier keer door tot de zestienmeter van Heracles. Vangelis Pavlidis en Myron van Brederode werden gevaarlijk, maar losten geen schot op doel.

In de dertiende minuut opende AZ de score. Na een mooie aanval over de rechterflank wist Yukinari Sugawara met een goede voorzet Pavlidis te bereiken. De Griekse spits werkte de bal koeltjes af: 1-0. Voor Pavlidis was deze goal een speciale: hij speelde donderdagavond zijn 100e wedstrijd voor AZ. Ook werd hij met dit doelpunt de eerste speler van AZ die in de eerste zes wedstrijden van de competitie trefzeker is.

Na de 1-0 jaagde AZ gretig op het tweede doelpunt. De Alkmaarders konden telkens weer in de zestien van Heracles komen. Van Brederode werd een aantal keer gevaarlijk, maar Heracles-doelman Michael Brouwer keerde de inzetten van de buitenspeler telkens knap.

Er werd gerust met een stand van 1-0. Die marge had dus groter kunnen zijn. Voor een doelpunt van Heracles hoefde de thuisploeg niet te vrezen. Het enige kansje van de bezoekers was voor Mohamed Sankoh, maar hij verloor de bal simpeltjes.

Tweede helft

Na de rust moest AZ even slikken. Riechedly Bazoer viel uit met een hamstringblessure. Bruno Martins Indi verving hem. Na zijn rentree van afgelopen weekend moest de oud-international nu weer opdraven voor een invalbeurt. Toen hij het veld betrad, kreeg hij direct de aanvoerdersband van Jordy Clasie.

Al vroeg in de tweede helft moest AZ een tegendoelpunt slikken. Er werd te makkelijk verdedigd, terwijl Heracles met een aantal spelers in de buurt van de goal stond. De bal kwam uiteindelijk terecht bij Anas Ouahim die de gelijkmaker geheel tegen de verhoudingen in binnen werkte.

Daarna moest AZ weer van voor af aan beginnen. De ploeg reeg de kansen aaneen, maar kwam niet tot scoren. Na een uur spelen leek de 2-1 te vallen in een scrimmage. De bal ging wel drie keer op doel. Na een kort misverstand tussen Jetro Willems en Michael Brouwers kon Heracles uiteindelijk opgelicht ademhalen.

Kort voor tijd kreeg Pavlidis de kans om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. AZ veroverde de bal van Marko Vejinovic. Hij vroeg om een overtreding, maar Makkelie zag er niets in. De Griekse spits kreeg alle ruimte om richting de goal te dribbelen, maar stuitte op doelman Brouwers. Eigenlijk moest deze bal hangen, al keepte Brouwers een fantastische wedstrijd (vijf reddingen). Hij ontving dan ook de Man van de Wedstrijd-award.

AZ kan geen vuist maken tegen Heracles, dat moest vechten voor wat ze waard waren. De Alkmaarders geven het zelf uit handen met matig voetbal. Er waren kansen genoeg om een tweede goal te maken, maar het ontbrak de thuisploeg overduidelijk aan scherpte.