EXCLUSIEF: PSV pakt miljoenen op de transfermarkt

Foto: EXCLUSIEF: PSV pakt miljoenen op de transfermarkt

PSV verwelkomde in de zomerstop een karrevracht aan nieuwelingen. Onder leiding van de nieuwe trainer Roger Schmidt, die er niet voor schuwde om zijn uitgebreide netwerk in te zetten, kwamen onder andere Mario Götze, Eran Zahavi en Philipp Max naar Eindhoven. Deze aankopen bleken niet alleen zichzelf, maar ook het elftal van PSV meer waard te maken, zo blijkt uit cijfers van Transfermarkt die SoccerNews kon inzien. 

PSV straalde met de aankopen van afgelopen zomer uit dat de Eindhovenaren om het kampioenschap mee willen strijden dit seizoen. Na teleurstellende jaren onder Phillip Cocu en met name Mark van Bommel sloeg het met het aanstellen van Roger Schmidt een nieuwe weg in. De Duitse oefenmeester, die in zijn thuisland hoog in het vaandel gedragen wordt, liet zijn invloed meteen gelden bij de Brabantse topclub en zorgde ervoor dat er een aantal grote namen richting Eindhoven vertrokken. 

Nieuw elan PSV

PSV kreeg door de komst van Mario Götze, Philipp Max en Ibrahim Sangaré een nieuw elan. De Eindhovenaren maakten de afgelopen jaren succesvol gebruik van een terughoudende tactiek, maar ging onder Schmidt een stuk aanvallender spelen. Daardoor hebben de Eindhovenaren dit jaar na een stroef begin de smaak inmiddels te pakken en doet het met één punt achterstand op Ajax nog volle bak mee om het landskampioenschap. 


Waar er in het begin van het Schimdt-tijdperk bij PSV nog kritiek klonk dat de Duitse oefenmeester een te grote vinger zou hebben in de transferpap, hoor je tegenwoordig niemand meer over het grote aantal aankopen dat uit het netwerk van de Duitse oefenmeester kwam. Max is vanaf zijn debuut al een dragende kracht te noemen van PSV en elk weekend verheugen fans van de Eindhovenaren én neutrale voetbalkijkers zich op weer een optreden van de kleine, grote Götze. Als je gaat kijken naar de transferwaardestijgingen, die vandaag werden gepubliceerd door Transfermarkt.nl, loopt er echter een andere speler voorop. 

Herondekking van verdedigers, PSV-talenten kosten miljoenen meer

Het waren vooral andere vondsten van PSV die ervoor zorgen dat er een grote waardestijging plaatsvindt in de selectie van de Eindhovenaren. Schmidt wilde graag een centrale verdediger aan zijn selectie toevoegen, maar op het moment dat deze niet kwam, vond hij een andere oplossing voor het (snelheids)probleem in het hart van zijn defensie. De Duitse manager zette jeugdproduct Jordan Teze en de Fransman Olivier Boscagli, die na een matig eerste jaar eigenlijk al afgeschreven was, in het centrum. 

Helemaal voor de marktwaarde van Teze legde dat geen windeieren: de 21-jarige omgeschoolde rechtsback zag zijn waarde meer dan verdubbelen: waar hij in oktober nog twee miljoen euro waard was, is dat drie maanden later 4,5 miljoen euro. Boscagli werd vorig seizoen voor ruim twee miljoen overgenomen en bleef lange tijd rond die waarde hangen, na de laatste update van Transfermarkt wordt hij nu getaxeerd op vier miljoen euro. 


De afgelopen maanden braken ook Noni Madueke en Cody Gakpo definitief door in het eerste elftal van PSV. De talenten stroomde al eerder door vanuit de jeugdopleiding, maar laten dit seizoen voor het eerst regelmatig hun kunsten in de Eredivisie en de Europa League zien. Dat levert vooral Madueke een flinke stijging op: in oktober werd hij nog op zes miljoen getaxeerd en inmiddels is de jonge Engelsman zo’n negen miljoen euro waard. Gakpo timmert al wat langer aan de weg en was vorig jaar nog 10 miljoen euro waard, inmiddels is dat bedrag gestegen naar 14 miljoen euro. 

Zomeraankopen Yvon Mvogo, Ibrahim Sangaré en Mario Götze vinden we ook hoog terug op de lijst. De Zwitserse doelman, die voor twee seizoenen wordt gehuurd van RB Leipzig en in Duitsland vooral op de bank zat, is de onbetwiste nummer één van Schmidt en heeft na een valse start zich aardig weten te herpakken. Götze kwam zoals bekend transfervrij over van Borussia Dortmund en mag inmiddels een transferwaarde van 14 miljoen euro noteren en Sangaré maakte een kleine groei door: van 9,5 miljoen euro naar 10,5 miljoen euro. 

Gestegen marktwaardes PSV

1. Jordan Teze (van 2 miljoen naar 4,5 miljoen euro, +125%) 

2. Yvon Mvogo (van 2,4 miljoen naar 4 miljoen euro, +66,7%) 

3. Olivier Boscagli (van 2,4 miljoen naar 4 miljoen euro, +66,7%) 

4. Noni Madueke (van 6 miljoen naar 9 miljoen euro, +50%)

5. Cody Gakpo (van 10 miljoen naar 14 miljoen euro, +40%) 

6. Danzel Dumfries (van 15 miljoen naar 18 miljoen euro, +20%) 

7. Mario Götze (van 10,5 miljoen naar 12 miljoen euro, +14,3%) 

8. Ibrahim Sangaré (van 9,5 miljoen naar 10,5 miljoen euro, +10,5%) 

Vormdip Zahavi en Ihattaren kost miljoenen

Hoewel PSV veel potentiële winst te pakken heeft op basis van de huidige marktwaardes van de bovenstaande spelers, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij de Eindhovenaren. In tegenstelling tot Götze heeft Eran Zahavi het een stuk lastiger in Eindhoven. De ervaren Israëlische spits maakte met veel bombarie zijn entree in de Eredivisie, maar zijn doelpuntendroogte en beperkte samenspelmogelijkheden zorgen er tot nu toe voor dat je zijn komst geen succes mag noemen. Dat is ook terug te zien in de marktwaarde van de 33-jarige spits: waar hij na zijn tijd in China nog een waarde van vier miljoen noteerde, is hij nu nog ‘maar’ 2,5 miljoen euro waard. 


Zahavi is niet de enige grote naam die een aantal miljoen moet inleveren op zijn marktwaarde: ook Mohamed Ihattaren valt onder die categorie. De jonge aanvallende middenvelder kon zich niet snel aanpassen aan het nieuwe elan van PSV, raakte zijn basisplaats kwijt en haalde door randzaken vaak het nieuws in plaats dat de media schreef over zijn balkunsten. Ihattaren moet dat bekopen met een klein verlies in marktwaarde, maar gezien zijn wederopstanding kan het bij de volgende update van Transfermarkt weer net zo goed andersom zijn. 

Gedaalde marktwaardes PSV

1. Eran Zahavi (van 4 miljoen naar 2,5 miljoen euro, -37,5%) 

2. Lars Unnerstall (van 2 miljoen naar 1,5 miljoen euro, -25%) 

3. Marco van Ginkel (van 3,5 miljoen naar 2,5 miljoen euro, -21,9%) 

4. Nick Viergever (van 3 miljoen naar 2,5 miljoen euro, -16,7%) 

5. Erick Gutiérrez (van 4 miljoen naar 3,5 miljoen euro, -12,5%) 

6. Mohamed Ihattaren (van 18 miljoen naar 16 miljoen euro, -11,1%)

Wie levert PSV het meeste geld op?

  • Jordan Teze
  • Olivier Boscagli
  • Noni Madueke
  • Cody Gakpo
  • Mohamed Ihattaren
1314+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie