EXCLUSIEF: Miljoenen winst op Ajax-aankopen Antony en Kudus

Foto: EXCLUSIEF: Miljoenen winst op Ajax-aankopen Antony en Kudus

Antony en Mohammed Kudus waren de twee grote Ajax-aanwinsten deze zomer. De komst buitenspeler en aanvallende middenvelder bleek een schot in de roos voor de Amsterdammers: Antony was in achttien wedstrijden al goed voor zeven doelpunten en acht assists in zijn eerste half jaar en Kudus was voor zijn blessure bezig aan een sterke reeks in het Ajax-shirt. Dat levert de twee spelers een veel hogere marktwaarde op, blijkt uit cijfers die SoccerNews exclusief van Transfermarkt.nl kreeg. 

Ajax is de afgelopen seizoenen niet verlegen om de portemonnee te trekken om het eerste elftal te versterken. De Amsterdammers maakten aan het begin van dit seizoen ruim vijftien miljoen euro, een bedrag dat met bonussen nog kan oplopen tot zo’n 21 miljoen, over naar Brazilië om de 20-jarige Braziliaan Antony over te nemen van São Paulo en kochten de 21-jarige Mohammed Kudus voor negen miljoen euro van FC Nordsjaelland uit Denemarken. Hoewel de twee aanwinsten nog jong zijn en toch een hoge transfersom kostte, is het altijd maar de vraag of dit soort spelers meteen hun stempel kunnen drukken op het Ajax-spel. 

Antony en Mohammed Kudus

Voor zowel Antony als Kudus kunnen we inmiddels stellen dat het aantrekken van deze mannen een schot in de roos is gebleken voor Ajax. Vooral Antony schoot uit de startblokken tijdens zijn eerste maanden als Ajacied: de Brazliaanse linksbenige rechtsbuiten maakte in het oefenduel met RKC Waalwijk zijn eerste minuten en luisterde dat officieuze debuut meteen op met een doelpunt. Ook bij zijn officiële debuut voor Ajax (in de Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, red.) schoot hij zichzelf op het scorebord en werd hij tot Man van de Wedstrijd gekroond omdat zijn treffer het enige wapenfeit bleek van de Amsterdammers. Inmiddels staat de Eredivisie-teller van Antony na 13 wedstrijden op zes doenpunten en zeven assists. 


Kudus kwam door een zware knieblessure, die hem maandenlang aan de kant hield, nog maar tot vier wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. De Ghanese aanvallende middenvelder zorgde er in korte tijd voor dat de Ajax-fans de komende periode reikhalzend uitkijken naar de rentree van het 20-jarige talent: in zijn eerste drie Eredivisie-wedstrijden was Kudus al goed voor één doelpunt en drie assists, maar viel hij vooral op door dribbels die de Nederlandse voetbalfan de illusie gaf dat Frenkie de Jong nog ‘gewoon’ in de Johan Cruijff ArenA voetbalde. 

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de twee Ajax-aankopen van deze zomer van Transfermarkt een hogere transferwaarde hebben gekregen dan bij de laatste meting in oktober 2020. Van de twee zomeraanwinsten maakt Antony de grootste sprong: in oktober vertegenwoordigde hij nog een marktwaarde van 18 miljoen euro en inmiddels is dat bedrag gestegen naar 25 miljoen euro (+38,9%). Kudus ziet zijn waarde van 12 miljoen euro naar 15 miljoen euro (+25%) stijgen. Daardoor zijn de twee aankopen van de (na)zomerse transferperiode nu al meer waard dan hun originele transfersom en zullen zij, helemaal met een meerjarig contract nog op zak, in de toekomst een veelvoud van dat bedrag kunnen opleveren. 

Gravenberch grootste stijger

Antony en Kudus zijn echter niet de grootste stijgers als het gaat om de Ajax-marktwaardes. Die eer valt ten delen aan Ryan Gravenberch. Het 18-jarige jeugdproduct van de Amsterdammers werd bij de laatste meting van Transfermarkt al getaxeerd op elf miljoen euro en heeft in een paar maanden tijd zijn weten te verdubbelen. Dat is echter niet de grootste stap in transferwaarde die Gravenberch sinds zijn debuut zette: in de periode tussen december 2019 en februari 2020 maakte hij al eens een mega-stap door van vijf miljoen euro naar twaalf miljoen euro te stijgen. 


Zijn sterke spel in de Eredivisie en in de Champions League leverde hem niet alleen een marktwaarde van 22 miljoen euro op, maar ook een uitnodiging van het Nederlands elftal. Zijn debuut maakte het product van De Toekomst nog niet, maar wanneer Gravenberch de lijn van het eerste seizoen doorzet, lijkt dat een kwestie van tijd. 

Ook de ontwikkeling van andere Ajacieden werd beloond. Perr Schuurs mag zich tegenwoordig ook een lid van de club van zeven cijfers noemen: de marktwaarde van de centrale verdediger ging van negen miljoen euro naar twaalf miljoen euro (+33,3%). Lassina Traoré deed het nóg beter: de spits, die dit seizoen veel vertrouwen krijgt van Ajax-trainer Erik ten Hag, gaat van 5,4 miljoen euro naar acht miljoen euro (+48,1%) en de bij FC Twente-gestalde aanvaller Danilo zag zijn waarde van drie miljoen euro naar vijf miljoen euro stijgen (+66,7%). 

Gestegen marktwaardes Ajax

1. Ryan Gravenberch (van 11 miljoen naar 22 miljoen euro, +100%) 

2. Danilo (van 3 miljoen 5 miljoen euro, +66,7%) 

3. Lassina Traoré (van 5,4 miljoen naar 8 miljoen euro, +48,1%) 

4. Antony (van 18 miljoen naar 25 miljoen euro, +38,9%) 

5. Perr Schuurs (van 9 miljoen naar 12 miljoen euro, +33,3%) 

6. Mohammed Kudus (van 12 miljoen naar 15 miljoen euro, +25%) 

7. Sean Klaiber (van 4 miljoen naar 5 miljoen euro, +25%) 

8. Jürgen Ekkelenkamp (van 3,2 miljoen naar 4 miljoen euro, +25%) 

9. Zakaria Labyad (3,2 miljoen naar 4 miljoen euro, +25%) 

10. Noussair Mazraoui (van 14 miljoen naar 15 miljoen euro, +7,1%) 

Daley Blind daalt met miljoenen

Er zijn bij Ajax niet alleen positieve veranderingen te vinden. De Amsterdammers hebben ook te maken met een aantal miljoenenverliezen: vooral de marktwaarde van Daley Blind krijgt een flinke klap. De 30-jarige verdediger lijkt dit seizoen wat minder in vorm te zijn dan de afgelopen jaren het geval was en ziet zijn marktwaarde slinken van 25 miljoen euro naar 20 miljoen euro (-25%). 


Blind is niet de enige verdediger die minder waard is geworden: ook Nicolas Tagliafico levert waarde in. De Argentijnse linksback was 28 miljoen euro waard en wordt nu getaxeerd op 25 miljoen euro (-10,1%). De laatste Ajacied die miljoenen inlevert op zijn transferwaarde is Quincy Promes. De buitenspeler is dit seizoen een schim van zichzelf en is in plaats van 17,5 miljoen euro nu 15 miljoen euro waard (-14,3%). 

Gedaalde marktwaardes Ajax



1. Daley Blind (20 miljoen euro, -25%) 

2. Nicolas Tagliafico (25 miljoen euro, -10,1%) 

3. Quincy Promes (15 miljoen euro, -14,7%)

Wie gaat het meeste geld opleveren voor Ajax?

  • Ryan Gravenberch
  • Antony
  • Kudus
  • Andere speler
494+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie