Memphis Depay kan Nederlands elftal (nog) niet dragen

Foto: Memphis Depay kan Nederlands elftal (nog) niet dragen

Memphis Depay kon er in de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Mexico niet voor zorgen dat Frank de Boer een resultaat overhield aan zijn debuut. De 26-jarige spits van Olympique Lyon kreeg van de nieuwe bondscoach een vrije rol in de punt van de aanval, maar daarmee kwamen ook de mindere punten van de spits aan het licht. 

In aanloop van het duel met Mexico druppelden er al berichten binnen dat Frank de Boer bij zijn debuut als bondscoach meteen voor verrassingen zou gaan zorgen. Daar bleek bij het bekendmaken van de opstelling geen woord over gelogen. Memphis Depay mocht dan wel in de spits beginnen, hij werd geflankeerd door spelers met wie hij lang niet op het veld had gestaan. Misschien was dat wel de reden dat Memphis vaak de ruimtes voor Steven Berghuis en Ryan Babel dichtliep in de verloren debuutwedstrijd van Frank de Boer. 

Memphis Depay: andere rol dan onder Koeman

Depay kon tegen Mexico de kater van zijn spaak gelopen overgang naar FC Barcelona wegspelen. Aankomend weekend, wanneer Nederland tegen Bosnië voor de Nations League speelt, is de aanvaller geschorst omdat hij in de eerste twee wedstrijden net zo veel gele kaarten pakte.
Memphis moest dat wel doen in een andere rol dan onder voormalig bondscoach Ronald Koeman. Onder leiding van de tegenwoordig coach van FC Barcelona speelde Memphis als een valse nummer negen en kon hij zich veel laten inzakken omdat er in dat systeem steevast met een aanvallende middenvelder werd gespeeld. 


Die speelwijze veranderde met de komst van Frank de Boer. De voormalig trainer van onder andere Ajax, Internazionale en Atlanta United heeft juist een systeem eigen gemaakt zónder die klassieke nummer tien. Daardoor ontstaat er achter de spits veel ruimte, waar Memphis moeite mee had om deze optimaal te benutten. Toegegeven: er waren wel momenten dat Memphis Depay een groot aandeel had in de goede momenten van het Nederlands elftal. Het samenspel met Berghuis liep soepel, de aanvaller van Lyon had een paar mooie acties in huis en wist ook met zijn passing gevaar te stichten, waar (te) weinig mee gedaan werd door zijn teamgenoten. 

Toch is dat laatste zijn grote valkuil. Memphis bleef in de eerste helft tussen de centrale verdediging en het verdedigende middenveld van Mexico spelen, waardoor hij als diepste aanspeelpunt een bal kon ontvangen en daarna zijn team laten aansluiten en/of zelf een actie inzetten. Op het moment dat het minder liep met het Nederlands elftal (lees: de gehele tweede helft) kwam hij de bal steeds vaker halen. 

Ruimtegebrek 

Het gevolg daarvan was dat de verdedigende lijn van de Mexicanen het veld kleiner konden maken, waardoor de ruimte die in de eerste helft voor de gevaarlijkste momenten zorgde, niet meer bestond. Daardoor werd het Nederlands Elftal een stuk gemakkelijker te verdedigen voor de Zuid-Amerikaanse gasten. 


Donny van de Beek, die van De Boer een basisplaats kreeg, was daardoor vaker in de punt te vinden dan Memphis zelf, iets wat met het slordige spel van het Nederlands elftal vaker fout dan goed uitpakte in de omschakeling. Hoe dit zal zijn als Nederland in zijn ‘vertrouwde’ opstelling speelt, zal nog even op zich moeten laten wachten. 

Luuk de Jong

Naar verwachting speelt Luuk de Jong in het Nations League-duel met Bosnië als diepste aanvaller, waardoor de buitenspelers en (aanvallende) middenvelders van het Nederlands elftal waarschijnlijk meer ruimte zullen krijgen dan in de oefeninterland tegen Mexico.
Dat is voor Frank de Boer, maar óók voor Memphis, een belangrijk meetmoment: de 26-jarige aanvaller is met zijn bewegingen voor tegenstanders onvoorspelbaar, maar dat geldt ook voor zijn teamgenoten. Op het moment dat Nederland automatismen wil gaan ontwikkelen, zal daar een bepaalde lijn in moeten komen. Anders boek je geen succes, maar blijf je afhankelijk van de grillen van één speler. Als deze dan niet thuis geeft, heb je zomaar een nederlaag aan je broek hangen.

Depay moet meer in dienst van het elftal gaan spelen

  • Ja, anderen kunnen zo beter spelen
  • Nee, bouw het elftal om hem heen
  • Ja, zet hem linksbuiten en De Jong in de spits
274+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
0+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
79+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
85+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
39+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
50+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
298+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
60+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
98+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
267+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
84+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1024+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
172+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
427+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
782+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
123+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
208+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
332+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie