FC Midtjylland

Herning

Prijzenkast

3x landskampioen

2x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over FC Midtjylland

FC Midtjylland is een Deense voetbalclub uit Herning. Thuiswedstrijden van de Ulvene (‘Wolven’) worden afgewerkt in de MCH Arena.

  • FC Midtjylland ontstond in 1999 als fusieclub
  • De MCH Arena is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Ulvene’
  • FC Midtjylland won drie landstitels en twee bekers
  • Rafael van der Vaart was er als speler actief

Voetbaltrots van Jutland

FC Midtjylland werd op 2 februari 1999 opgericht. De voetbalclub uit Jutland ontstond door een fusie tussen Herning Fremad (1918) en Ikast FS (1935). De oorspronkelijke clubs fungeerden lange tijd als rivalen, maar speelden nooit een echte rol van betekenis in Denemarken. Ikast FS was nog het meest succesvol door in de jaren zeventig en tachtig driemaal de finale van het Deense bekertoernooi te bereiken.

Een fusie tussen Herning Fremad en Ikast FS was geen uitgemaakte zaak. Meer dan tien jaar slaagden beide clubs er niet in om tot een akkoord te komen, maar in 1999 was de geboorte van FC Midtjylland dan toch een feit. Dit was vooral te danken aan Johnny Rune en Steen Hessel. Zij hadden hun sporen reeds verdiend in het lokale bedrijfsleven en dachten met één regionale club een beter figuur te slaan in het Deense voetbal.

De beginjaren

FC Midtjylland begon het seizoen 1999-2000 in de 1. division, het één na hoogste niveau van Denemarken. De fusieclub kroonde zich meteen tot kampioen en promoveerde daarmee naar de Superligaen. In de hoogste klasse maakten de Ulvene beslist geen zwakke indruk. Achter FC Kopenhagen, Brøndby IF en Silkeborg IF eindigden de manschappen van trainer Ove Pedersen op een fraaie vierde plaats. Een aantal spelers uit de toenmalige selectie speelde later in de Eredivisie (Kristian Bak Nielsen, Allan Bak Jensen en Morten Skoubo).

Logo FC Midtjylland op cornervlag
Het logo van FC Midtjylland op een cornervlag (Pro Shots)

Na het voortreffelijke debuut bleef FC Midtjylland een geduchte tegenstander. In het tweede seizoen steeg de club zelfs naar de derde plaats achter Brøndby IF en FC Kopenhagen. Het team wist die lijn niet meteen door te trekken, maar deed zowel in 2007 als 2008 een gooi naar het kampioenschap door een tweede plaats binnen te slepen. Respectievelijk FC Kopenhagen en Aalborg BK wisten in die jaren een stokje te steken voor het eerste kampioenschap van Midtjylland.

Eerste successen

Brentford-eigenaar Matthew Benham werd in de zomer van 2014 de grootaandeelhouder van FC Midtjylland. Onder zijn leiding kreeg de club uit Jutland meer financiële slagkracht. Dit leidde in het seizoen 2014-2015 meteen tot het eerste grote succes uit de clubgeschiedenis: de Superligaen-titel. De Deense voetbalgrootmacht FC Kopenhagen eindigde uiteindelijk op vier punten achterstand.Spelers als Bak Nielsen, Francis Dickoh, Mikkel Duelund, Jakob Poulsen en Tim Sparv behoorden tot de toenmalige succesploeg. Pione Sisto fungeerde als sterspeler.

FC Midtjylland kroonde zich eveneens tot landskampioen in 2018 en 2020. Na de derde landstitel wist de club voor het eerst in de geschiedenis door te dringen tot de groepsfase van de Champions League. In 2019 en 2022 wist het team daarnaast beslag te leggen op de Deense beker. In de bekerfinale werden Brøndby IF en Odense BK allebei opzij gezet middels een strafschoppenserie.

Rivaliteit

Viborg FF is de aartsrivaal van FC Midtjylland. Beide steden liggen ruim vijftig kilometer uit elkaar, waardoor onderlinge wedstrijden ook wel bekend staan als de Midtjysk Derby.


Europees voetbal

FC Midtjylland debuteerde in het sezioen 2001-2002 op het Europese strijdtoneel. De fusieclub uit Jutland bereikte het hoofdtoernooi van de UEFA Cup, maar vloog er in de eerste ronde meteen uit tegen Sporting Portugal. Veelvuldig wisten de Denen de kwalificatiefase niet eens te overleven. Tegenstanders als Anderlecht, CSKA Moskou, Manchester City en Panathinaikos waren verantwoordelijk voor de vroege eliminaties.

In het seizoen 2015-2016 liet FC Midtjylland zich eigenlijk voor het eerst gelden in Europa. Na het uitschakelen van Southampton (play-offs) overleefde men de groepsfase van de Europa League dankzij overwinningen op Legia Warschau en Club Brugge. De Scandinavische formatie stuntte door Manchester United thuis met 2-1 te verslaan, maar op Old Trafford had men vervolgens niets te vertellen (5-1).

FC Midtjylland was in het seizoen 2020-2021 voor het eerst te bewonderen in de groepsfase van de Champions League. In een groep met Liverpool, Atalanta Bergamo en Ajax speelde men echter geen rol van betekenis met twee punten.

Balans tegen Nederlandse clubs

FC Midtjylland speelde tot en met het seizoen 2023-2024 zes officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. Zowel Ajax, Feyenoord als PSV was tweemaal de tegenstander. De Eredivisie-top heeft een duidelijk overwicht met vier overwinningen en twee gelijke spelen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Midtjylland gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Tim Janssen2011-2014
Rafael van der Vaart2016-2018

Het stadion

FC Midtjylland is sinds maart 2004 actief in de MCH Arena, dat aanvankelijk bekend stond als S.A.S. Arena. De afkorting MCH staat voor Messecenter Herning. Het stadion van de Deense club biedt plaats aan 11.809 supporters. Dit zijn gedeeltelijk staanplaatsen, waardoor de capaciteit bij internationale wedstrijden daalt naar 9.430.

De aanhang van FC Midtjylland bestaat uit verschillende categorieën. De fanatiekelingen van de supportersgroepen Black Wolves en Hedens Drenge bevinden zich met name op de CC Contractor-tribune.


Veelgestelde vragen over FC Midtjylland

Wanneer is FC Midtjylland opgericht?

Op 2 februari 1999

Wat is het adres van de MCH Arena?

MCH Arena
Kaj Zartows Vej 5, 7400 Herning
Denemarken

Wat is de capaciteit van de MCH Arena?

11.809 plaatsen

Wat is de website van FC Midtjylland?

Klik hier om FC Midtjylland online te bezoeken

Waar kan ik FC Midtjylland vinden op sociale media?

FC Midtjylland is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 17 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie