Filip Kostic

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Filip Kostic

Filip Kostic is een Servische middenvelder, die ook in de voorhoede uit de voeten kan. De international van Servië speelt sinds de zomer van 2022 voor Juventus.

  • Kostic speelt momenteel voor Juventus
  • In 2022 won de aanvaller de Europa League met Eintracht Frankfurt
  • Hij speelde daarnaast voor FK Radnicki, FC Groningen, VfB Stuttgart en HSV
  • Kostic debuteerde in 2015 als A-international van Servië

Clubcarrière

Kostic werd op 1 november 1992 geboren in het Servische Kragujevac. In zijn geboorteplaats ging zijn voetbalcarrière van start bij FK Radnicki 1923, waar hij de volledige jeugdopleiding wist te doorlopen. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde de aanvallend ingestelde middenvelder in 2010 in de hoofdmacht van de club. Uiteindelijk speelde Kostic 64 wedstrijden in de hoofdmacht (vijf doelpunten).

FC Groningen

In maart 2012 leek Club Brugge de nieuwe werkgever van Kostic te worden. Na een deal ter waarde van 800.000 euro doorliep hij zelfs de medische keuring, maar aanvullende eisen van diens zaakwaarnemer gooide roet in het eten. De Serviër tekende in april 2012 een meerjarig contract bij FC Groningen. Bij de transfer van 1,25 miljoen euro werd later fraude vastgesteld. Vicevoorzitter Nebojsa Vasiljevic, algemeen secretaris Darko Stojanovic en voetbalmakelaar Zoran Pavlovic werden opgepakt vanwege illegaal handelen en machtsmisbruik. Zij zouden een groot deel van de transfersom achterover hebben gedrukt.

FC Groningen kon niets verweten worden in deze zaak. In het seizoen 2012-2013 kon de Serviër het vertrouwen nog niet terugbetalen, waardoor hij op zeven wedstrijden bleef steken. Zijn perspectief veranderde in zijn tweede contractjaar met 41 officiële wedstrijden, twaalf doelpunten en acht assists als resultaat. De Trots van het Noorden behaalde via de play-offs een Europees ticket en zelf werd de als linksbuiten gebruikte Kostic uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

VfB Stuttgart

De ontwikkeling van Kostic bleef niet onopgemerkt. In de zomer van 2014 sloot FC Groningen een deal van zes miljoen euro met VfB Stuttgart, aangevuld met een miljoen aan bonussen en een doorverkooppercentage. Hij debuteerde op 24 augustus 2014 in de Bundesliga-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (1-1) in het shirt van Die Schwaben. Hij speelde hier opnieuw als vleugelaanvaller en produceerde drie doelpunten en zes assists in zijn eerste dertig wedstrijden.

In het seizoen 2015-2016 steeg de bijdrage van Kostic naar vijf doelpunten en acht assists in 33 wedstrijden. De Serviër was daarmee een lichtpuntje bij VfB Stuttgart, dat een teleurstellend seizoen beleefde en voor het eerst in bijna veertig jaar degradeerde uit de Bundesliga. Hamburger SV bracht vervolgens soelaas door hem voor zo’n veertien miljoen euro over te nemen.

Hamburger SV

Kostic speelde in de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 in het shirt van Hamburger SV. Na zijn debuutwedstrijd tegen FSV Zwickau (0-1 zege, DFB-Pokal) op 22 augustus 2016 steeg diens teller in HSV-tenue naar 65 wedstrijden, negen doelpunten en zes assists. Net als bij VfB Stuttgart degradeerde Kostic in zijn tweede seizoen naar de Tweede Bundesliga. Een pijnlijk feit, aangezien de club uit Hamburg al sinds 1919 op het hoogste niveau van Duitsland actief was.

Eintracht Frankfurt

Zelf zou Kostic geen enkele wedstrijd op het tweede niveau van Duitsland spelen. In de zomer van 2018 maakte de Serviër, die inmiddels vooral op het middenveld zijn wedstrijden afwerkte, op huurbasis de overstap naar Eintracht Frankfurt. Hij debuteerde hier op 25 augustus 2018 in de Bundesliga-wedstrijd tegen SC Freiburg (0-2 overwinning). Met tien doelpunten en dertien assists in 46 wedstrijden groeide Kostic meteen uit tot een gewaardeerde schakel in het elftal van Die Adler. Hij werd dan ook permanent overgenomen.

Mede dankzij Kostic bereikte Eintracht Frankfurt in 2019 de halve finale van de Europa League. Pas na strafschoppen wist Chelsea de route naar de finale af te snijden voor de Bundesliga-club. Een domper, maar drie jaar later lukte het alsnog om door te dringen naar de finale en daarin werd Rangers FC na strafschoppen verslagen. Kostic eiste een belangrijk aandeel op door twee doelpunten en één assist te produceren in de met 2-3 gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen FC Barcelona.

(Pro Shots)

Juventus

In augustus 2022 maakte Kostic de overstap naar het Italiaanse Juventus. Hij debuteerde op 15 augustus in de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Sassuolo in het tenue van De Oude Dame. In zijn eerste seizoen in Turijn was de Serviër vooral belangrijk als aangever (twaalf keer), maar hij pikte ook zijn doelpuntjes mee (driemaal). Op 19 maart 2023 maakte Kostic zelfs het winnende doelpunt in de Serie A-clash met Internazionale (0-1).


Interlandcarrière

Kostic debuteerde op 7 juni 2015 in de oefeninterland tegen Azerbeidzjan (4-1 zege) namens Servië. In 2018 en 2022 was hij met de nationale ploeg actief op het WK, maar zowel in Rusland als Qatar vloog het team al na de groepsfase naar huis.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie