Thomas Meunier

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Thomas Meunier

Thomas Meunier is een Belgische rechtsback. De international van België verruilde het Duitse Borussia Dortmund in februari 2024 voor het Turkse Trabzonspor.

  • Meunier speelt momenteel voor Trabzonspor
  • De rechtsback kwam eerder uit voor Virton, Club Brugge, Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund
  • Hij werd landskampioen in België (eenmaal) en Frankrijk (driemaal)
  • Meunier won de Belgische, Franse en Duitse beker
  • In 2013 debuteerde hij als A-international van België

Clubcarrière

Meunier werd op 12 september 1991 geboren in het Belgische dorpje Sainte-Ode. Op vijfjarige leeftijd werd hij als lid aangemeld bij de lokale voetbalclub RUS Sainte-Ode. De rechtspoot maakte in 2002 de overstap naar RUS Givry, waar hij zich op dertienjarige leeftijd in de kijker speelde bij Standard Luik. Meunier hoopte bij de Waalse topclub te debuteren als profvoetballer, maar vanwege groeiproblemen werd hij gedwarsboomd in zijn ontwikkeling.

Doorbraak bij Virton

Meunier werkte na zijn schoolperiode als postbode en kwam terecht in een fabriek voor auto-onderdelen. De Belg overwoog als speler van Standard Luik zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, maar uiteindelijk koos hij toch voor een carrière binnen de lijnen. Een testdag bij Royal Excelsior Virton veranderde alles. Meunier wist iedereen te overtuigen door tien van de vijftien doelpunten van zijn team te produceren.

In het seizoen 2008-2009 speelde Meunier de eerste zes wedstrijden uit zijn carrière. Met Virton degradeerde het rechtsbenige talent uit de Tweede Klasse, waardoor hij in de twee daaropvolgende seizoenen op het derde niveau van België speelde. Meunier groeide geleidelijk uit tot een van de sterkhouders van het team. In die tijd stond hij nog vooral in de aanval.

Kampioen met Club Brugge

Club Brugge won in januari 2011 de strijd om Meunier, die het seizoen nog wel afmaakte bij Virton. In de zomer streek hij neer bij Blauw-Zwart. Op 28 juli debuteerde hij in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Qarabag FK (4-1 overwinning). Zijn Eerste Klasse-debuut volgde drie dagen later tegen Westerlo, dat mede dankzij een treffer van de nieuwkomer met 5-0 opzij werd gezet. Meunier haakte snel aan en noteerde in zijn eerste Club-seizoen meteen 49 officiële wedstrijden (vijf doelpunten).

Meunier speelde in totaliteit 198 officiële wedstrijden voor Club Brugge (twintig doelpunten). Waar hij in het shirt van Virton nog regelmatig als aanvaller in actie kwam, daar werd de rechtspoot bij de Belgische topclub omgeturnd tot de vaste rechtsback van het elftal. Met Club won hij zowel de landstitel (2016) als de beker (2015).

Zeer succesvol met PSG

Als smaakmaker van Club Brugge verdiende Meunier belangstelling van verschillende clubs uit Europa. In de zomer van 2016 maakte hij voor zes miljoen euro (gelimiteerde transfersom) de overstap naar de Franse topclub Paris Saint-Germain. De Belg debuteerde op 6 augustus 2016 in de Trophée des Champions-wedstrijd tegen Olympique Lyon voor de Parijzenaars. Dankzij een 4-1 overwinning mocht Meunier meteen de Franse Supercup op zijn erelijst plaatsen. Het betekende het begin van een succesvolle periode.

De erelijst van Meunier werd nadien aangevuld met de Franse landstitel (driemaal) de Coupe de France (driemaal), de Coupe de la Ligue (driemaal) en nog tweemaal de Trophée des Champions (2018 en 2020). Niet alleen op het voetbalveld vonden er feestjes plaats. Na zijn vertrek uit Parijs verklaarde Meunier tegenover RTBF: “Toen ik bij Club Brugge speelde, vierden we verjaardagen door te darten of poolen in een bar, maar hier is het gewoon schandalig. Het weerspiegelt gewoon de club: een paleis huren voor een feestje en feesten met honderden mensen. Het was allemaal extravagant, maar dat hoort erbij.”

Meunier speelde 128 keer voor Paris Saint-Germain (dertien doelpunten). Eén prijs won hij niet met de Franse topclub: de Champions League. In 2020 bereikten de Parijzenaars wel de finale, maar de ontmoeting met Bayern München (0-1 nederlaag) ging aan de neus van de Belg voorbij. Meunier was op dat moment reeds neergestreken bij Borussia Dortmund. Vanwege de coronapandemie gaf de Bundesliga-club hem de kans om het seizoen af te maken met PSG, maar dat wees hij zelf van de hand.

In het tenue van Borussia Dortmund (Pro Shots)

Net geen kampioen met Dortmund

Op 14 september 2020 debuteerde Meunier voor Borussia Dortmund, dat MSV Duisburg in de DFB-Pokal eenvoudig opzij zette (0-5). Zijn Bundesliga-debuut volgde vijf dagen later in de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (3-0 zege). Met BVB moest de Belg buigen voor Bayern München in de strijd om de DFL-Supercup, maar in zijn debuutseizoen veroverde hij wel degelijk een hoofdprijs. Borussia Dortmund klopte RB Leipzig met 4-1 in de finale van de DFB-Pokal. Meunier viel één minuut voor tijd in voor uitblinker Jadon Sancho.

Borussia Dortmund dacht in 2023 de landstitel te veroveren. De werkgever van Meunier begon als lijstaanvoerder aan de laatste Bundesliga-speelronde van het seizoen, maar verspeelde het kampioenschap aan Bayern München door tegen FSV Mainz 05 te blijven steken op een 2-2 gelijkspel. Meunier kwam door een spierblessure niet in actie tijdens de laatste maanden van het seizoen. Pas in december 2023 maakte de Belg weer speelminuten in het shirt van Dortmund.

Transfer naar Trabzonspor

Meunier werd begin 2024 gelinkt aan een transfer naar Feyenoord. Tot een deal leidde dat niet, maar op 7 februari verliet hij Borussia Dortmund alsnog door transfervrij over te stappen naar het Turkse Trabzonspor. Een dag later debuteerde de verdediger al in de bekerwedstrijd tegen Genclirbirligi (1-2 winst na verlenging). Meunier was meteen belangrijk met een assist.


Interlandcarrière

Meunier debuteerde op 14 november 2013 als A-international van België, dat een vriendschappelijke wedstrijd verloor van Colombia (0-2). De rechtsback kwam eveneens in actie tijdens de oefeninterland tegen Japan (2-3 nederlaag). Bondscoach Marc Wilmots liet hem nadien links liggen, waardoor hij naast deelname aan het WK van 2014 greep. In Brazilië bereikten de Rode Duivels de kwartfinale van het wereldkampioenschap (0-1 nederlaag tegen Argentinië).

Tot het EK van 2016 liep de teller van Meunier op naar vijf A-interlands. Tijdens de Europese eindronde behoorde de rechtsback desalniettemin tot de basisploeg van België, dat in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Wales (1-3). Later dat jaar maakte de toenmalig PSG-verdediger zijn eerste interlandtreffer in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Meunier leidde een 8-1 overwinning in door na acht minuten de ban te breken met een doeltreffende kopbal.

Ultiem succes blijft uit

België plaatste zich probleemloos voor het WK van 2018. Dat was mede te danken aan een 9-0 overwinning op Gibraltar, dat vooral werd geveld door Meunier (drie doelpunten en vier assists). In Rusland moest hij uitgerekend de halve finale tegen Frankrijk missen vanwege een schorsing. Zonder Meunier verloren de Belgen met 0-1 van de latere wereldkampioen. De rechtsback sloot zijn eerste WK desondanks met een glimlach af: hij scoorde in de met 2-0 gewonnen troostfinale tegen Engeland.

Meunier was met België eveneens actief op het EK van 2021 (kwartfinale) en het WK van 2022 (groepsfase).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie