Feyenoord scout: Duitse hulp en Champions League-talent

Foto: Feyenoord scout: Duitse hulp en Champions League-talent

Feyenoord maakt zich op voor de tweede seizoenshelft. Het eerste gedeelte van het voetbaljaar lijkt op het oog uitstekend, maar de resultaten op papier liegen niet. Uit de Champions League en een grote achterstand op koploper PSV. Waar in de selectie liggen verbetermogelijkheden? Arne Slot, technisch directeur Dennis te Kloese en de scouts van Feyenoord gaan de winterse transfermarkt op. In Feyenoord scout zet SoccerNews.nl de targets van Feyenoord op een rijtje.

Feyenoord-targets winterse transfermarkt 2024: de rechtsback

De Feyenoord-scouts zijn natuurlijk het hele jaar door aan het scouten en hebben alle schaduwlijstjes al klaarliggen in het geval een bepaalde positie versterkt moet worden. In de winterse transfermarkt komen al die lijstjes uitstekend van pas. Na de eerste seizoenshelft is voor trainer Slot en ook voor technisch directeur Te Kloese wel duidelijk waar de personele pijnpunten liggen bij Feyenoord. En de fragiliteit op rechtsback aanpakken staat bovenaan het lijstje van goede voornemens van beide heren.

Want het blijft een punt dat lastig is bij Feyenoord. De linksbackpositie is met de tot Oranje-international uitgegroeide Quilindschy Hartman en backup Marcos López uitstekend gevuld. Op rechtsback speelt Lutsharel Geertruida. Alhoewel hij een van de betere rechtsbacks van Nederland is, komt hij rechts centraal in de verdediging nog beter uit de voeten. Bondscoach Ronald Koeman ziet dat bijvoorbeeld ook en stelt Geertruida steevast centraal op bij zowel een driemansverdediging als bij twee centrale verdedigers. Het probleem voor Geertruida is alleen dat hij met Gernot Trauner een speler heeft die ervaring en rust brengt en bovendien een geweldige klik heeft met de qua statistieken allerbeste verdediger David Hancko. Dat is niet alles, Geertruida heeft ook de pech dat er geen rechtsback bij Feyenoord zit die in de buurt komt van de kwaliteiten van de reserve-aanvoerder van Feyenoord. En dus kijkt Slot hem toch telkens weer lief aan met de vraag of hij alsjeblieft rechtsback wil spelen.

Te Kloese en Slot beseffen fout Feyenoord

Vorig seizoen was Marcus Pedersen nog regelmatig op die rechtsbackpositie te vinden. De Noor was verdedigend een stuk minder dan Geertruida, maar aanvallend en qua snelheid een stuk beter. Te Kloese en Slot zullen inmiddels wel door hebben dat ze een inschattingsfout hebben gemaakt door Pedersen naar Sassuolo te laten vertrekken. De Feyenoord-coach hoopte door good old Bart Nieuwkoop terug te halen een vervanger te hebben voor Pedersen. Uit een eerste analyse bleek al dat Nieuwkoop een stap achteruit was ten opzichte van de Noorse international. De praktijk bevestigde dat.

Zijn rentree in een Feyenoord-shirt zorgde na een half uur al voor een rode kaart. Het leverde ook nog eens Rotterdams puntenverlies op, een van de weinige momenten in de eerste seizoenshelft. Nieuwkoop kwam daarna terug, maar toonde aan, zeker op het hoogste (Champions League-)niveau dat hij tekortschiet. Met Feyenoord werd hij in 2017 landskampioen, maar dat elftal is niet te vergelijken met het huidige Feyenoord. Slot heeft de Rotterdammers stapje voor stapje naar een veel hoger niveau gekregen en dus wordt de zoektocht naar bijpassendere spelers ook een stuk lastig. Zeker als je nog steeds een beperkte portemonnee hebt.

Hulp aangeboden vanuit Duitsland

Daar kwam ook nog eens een blessure bij voor Nieuwkoop en dus kan Feyenoord zeker wel een rechtsback gebruiken. Daarbij moet vooral gekeken worden naar een speler die er gelijk staat, met ervaring en het liefst ook nog aanvallend zijn bijdrage kan leveren. Waarschijnlijk dacht de entourage van Thomas Meunier er ook zo over, want de Belgische rechtsback is aangeboden bij Feyenoord. Een kwaliteitsspeler die met 32 jaar misschien oud is, maar er wel gelijk staat.

Op dit moment speelt Meunier bij Borussia Dortmund. In het verleden speelde hij een lange periode bij Paris Saint-Germain en Club Brugge. Hij speelt al zo’n 13 jaar op het allerhoogste (Champions League-)niveau en heeft inmiddels 62 caps verzameld bij België. Mede door blessureleed heeft Meunier in de eerste seizoenshelft slechts 259 Bundesliga-minuten in de benen. De rechtsback wil graag met zijn land naar het EK en is dan ook op zoek naar speeltijd op het hoogste niveau. Salaristechnisch zou hij ook bereid zijn water bij de wijn te doen.

Thomas Meunier (links) speelde al heel wat wedstrijden voor Borussia Dortmund, maar krijgt minder speelminuten dit seizoen.

Meunier stond op geen enkel lijstje, maar past perfect

En dus overdenkt Feyenoord de mogelijkheden. Meunier stond niet op het lijstje, maar past wel heel goed in het profiel. Een rechtsback die er gelijk staat, met ervaring en zijn kwaliteiten zijn onbetwist. Hij is bovendien een echte rechtervleugelverdediger dus geen omgeturnde aanvaller of centrale verdediger die ook lekker op rechts kan ballen. In totaal kwam hij liefst 79 wedstrijden in actie in Dortmund met 3 doelpunten en 8 assists tot gevolg. Bij PSG speelde hij 128 duels (13 doelpunten en 22 assists). In Brugge haalde hij met 198 net de 200 niet, maar was hij wel goed voor 20 doelpunten en 22). Natuurlijk is hij niet de rechtsback van de toekomst van Feyenoord, maar een half jaar huren zou ideaal zijn voor beide partijen. De Rotterdammers hoeven dan niet te overhaasten in de zoektocht naar een rechtsback en Meunier heeft onderdak gevonden op weg naar het EK. Waar wacht Feyenoord nog op?

Talentvolle buitenkansjes van Champions League-niveau?

Misschien toch nog op iemand als Elias Jelert? Een talentvolle speler die er gelijk staat én de potentie heeft om door te groeien. Dat zou misschien nog wel een betere kandidaat zijn zo denken de scouts van Feyenoord. Volgens Deense media heeft de Rotterdamse club al langer een oogje op Elias Jelert. Hij was een kandidaat voor de rechtsbackpositie van Feyenoord als Pedersen of Geertruida zou vertrekken. Maar nog voordat de Noor het vliegtuig naar Italië had gepakt verlengde FC Kopenhagen het contract met Jelert.

Toch blijft de Deense jongeling van 20 jaar interessant voor Feyenoord. Zijn contract werd geüpgraded, maar slechts met een jaar verlengd. Bij Kopenhagen speelt hij op Champions League-niveau. De club staat in de achtste finale tegenover Manchester City. Jelert is basisspeler en maakte inmiddels ook zijn debuut voor Denemarken. Met een marktwaarde van 5 miljoen euro past hij nog in het Feyenoord-plaatje, maar voor hoe lang nog? De speler die eerder ook al interesse genoot van grote clubs, maar ook Ajax hoorde bellen, zal straks onhoudbaar worden. Een mogelijk Deense buitenkansje dus als Slot en Te Kloese het aandurven.

Feyenoord houdt Elias Jelert (rechts) in de gaten. Dit jaar speelt het Deense talent in de Champions League.

Oude bekenden spelen weer op topniveau

Als we verder kijken naar de rechtsbackpositie en naar spelers die er gelijk zullen staan bij Feyenoord dan kom je uit bij een andere oude bekende. Nee niet, Nieuwkoop, maar diens voorganger (en later ook eventjes opvolger) Rick Karsdorp. Hij werd al een seizoentje geleend van AS Roma en kwam in de eerste seizoenshelft weer niet aan spelen toe in Stadio Olimpico. De Nederlandse rechtsback heeft een haat-liefde-verhouding met José Mourinho en raakte al eens uit de gratie. Hij knokte zich terug en onlangs speelde hij gewoon de topwedstrijd tegen Atalanta. Een onmogelijke kaart lijkt Karsdorp dus, Mourinho wil de Europa League-tegenstander en inmiddels rivaal natuurlijk ook niet versterken. Marcus Pedersen terughalen zou ook een optie zijn. De Noor pendelde bij Sassuolo tussen bank en basis, maar heeft een beetje dezelfde revival als Karsdorp. Afgelopen weekend speelde hij 90 minuten en gaf hij ook nog de winnende assist bij de knappe zege op Fiorentina (1-0). Sassuolo heeft bovendien een koopoptie en dus kan Feyenoord hem niet zo maar zonder slag of stoot terughalen naar De Kuip.

Heeft Feyenoord de talentvolle rechtsback al in huis?

En dus kunnen de Feyenoord scouts ook wel even kijken wat er op het eigen complex te zien valt. Want lopen er geen talentvolle rechtsbacks rond in Rotterdam en omstreken? Nou Slot probeert het al met Givaïro Read. De pas 17-jarige rechtsback staat te boek als een groot talent en dus wilde Slot dat graag met eigen ogen zien. Hij gaf de Nederlandse Surinamer een kans op trainingskamp en dus heeft Feyenoord er weer een optie op rechtsback bij. Read kan daarnaast ook als linksback uit de voeten. Hij kwam afgelopen zomer over van FC Volendam. Daar verbrak hij bij Jong FC Volendam enkele records. Zo werd hij op 15-jarige leeftijd de jongste debutant ooit op het derde niveau van Nederland. Niet veel later werd hij ook de jongste doelpuntenmaker op dat niveau. Op 16-jarige leeftijd liet Wim Jonk Read debuteren in de Eredivisie. Bij Feyenoord speelt de Oranje-international van Onder 19 normaal gesproken in het Onder 18-elftal.

Genoeg mogelijkheden dus voor Slot en Te Kloese om tussen te kiezen. Beide heren zijn een beetje terughoudend om in de winter spelers naar Rotterdam te halen. Het is namelijk lastig om hen direct in te passen en op niveau te krijgen waarop Feyenoord nu wil spelen. Bovendien heeft de club nog steeds niet de financiële middelen die de concurrentie (lees: PSV) wel heeft. En dus is Meunier een ervaren buitenkans, Jelert een gouden greep en anders moet Feyenoord hopen dat Trauner en Geertruida heel blijven. Achterin heeft Feyenoord 7 verdedigers voor 4 posities en eigenlijk moet er daar dus minstens eentje bij. Hapt Feyenoord toe of tovert Te Kloese toch iets anders uit de hoge hoed?

Moet Feyenoord er alles aan doen om een rechtsback te halen?

  • Ja, dat is bittere noodzaak
  • Nee, alleen als er een buitenkansje aandient
660+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie