Geertruida zorgt mogelijk alsnog voor onnodige Feyenoord-transfer

Foto: Geertruida zorgt mogelijk alsnog voor onnodige Feyenoord-transfer

Feyenoord heeft met de terugkeer van verloren zoon Bart Nieuwkoop plots drie goede rechtsbacks in de selectie. Nieuwkoop werd voor ruim 2 miljoen euro gehaald van Royale Union Saint-Gillis en beleefde een grote domper bij zijn comeback in De Kuip. Mede dankzij zijn rode kaart kwam Feyenoord niet verder dan 0-0 tegen Fortuna Sittard. Trainer Arne Slot zette Nieuwkoop er gelijk in ten koste van Marcus Holmgen Pedersen, die nu opeens weg mag. Hoe kan dat zo? Is de rechtsback van het kampioensjaar plots niet goed genoeg meer? Een vergelijking.

Analyse: wie is de betere Feyenoord-rechtsback, Bart Nieuwkoop of Marcus Pedersen?

Nieuwkoop werd plots aangetrokken door Feyenoord. Te Kloese wilde vast inspelen op het mogelijke vertrek van Lutsharel Geertruida door goedkoop een erkende rechtsback te halen. Een 27-jarige jongen van de club, die een bijdrage leverde aan het kampioensjaar van 2016-2017. Bovendien een zeer degelijke rechtsback die in de Jupiler Pro League een basisplaats heeft bij de Belgische topclub Union. De club die sinds de entree op het hoogste niveau in 2021 meestrijdt om de Belgische landstitel en daar al gelijk heel dicht bij kwam. Nieuwkoop maakte het van dichtbij mee, hoe hij met de promovendus bijna het hele seizoen bovenaan stond maar op het nippertje (dankzij die vermaledijde competitiestructuur van België) het kampioenschap moest afstaan aan Club Brugge.

Nieuwkoop is in fysiek België stuk meer kaarten gaan pakken

Nieuwkoop had vanaf het begin een basisplaats in België en werd geprezen om zijn strijdlust en bevlogen aanvallende karakter. In 92 wedstrijden voor Union kwam hij tot 8 doelpunten en 11 assists. Ook ontving hij 20 gele kaarten. Nieuwkoop ging volop mee in het over het algemeen wat fysiekere spel in België. Een rode kaart kreeg hij niet en had hij tot op afgelopen zondag ook nog nooit ontvangen. In 81 wedstrijden voor zijn rentree bij Feyenoord kwam hij in Rotterdamse dienst tot 8 gele kaarten. Scoren deed hij nog nooit voor Feyenoord, wel leverde hij 6 assists. Zijn statistieken in België zijn er op gebied van vooral doelpunten flink op vooruit gegaan. Qua kaarten dus ook. Die rode kaart was dan ook misschien niet helemaal een verrassing. Als we zijn recente seizoen erbij pakken, mede op basis waarop Te Kloese hem terug naar De Kuip heeft gehaald, zien we 3 doelpunten, 3 assists en 10 gele kaarten in 35 wedstrijden. Hij creëerde 34 kansen, zijn passpercentage was 70 procent, 59 procent van zijn schoten ging op doel en 45 procent van zijn dribbels slaagde. Op verdedigend gebied had hij een succesvolle tacklepercentage van 73 procent, 49 keer verdedigde hij uit en kwam hij 53 onderscheppingen.

Rendement Pedersen blijft zorgenkindje, wel cruciale kampioensgoal

Kijken hoe dat zit bij Marcus Holmgren Pedersen. In de zomer van 2021 kwam de Noorse rechtsback (nu 23 jaar) over van Molde FK. Tot nu toe kwam hij in 88 officiële wedstrijden uit voor Feyenoord, waarin hij 1 keer scoorde. Dat ene doelpunt was ook gelijk een hele waardevolle. Het betekende de 2-1 overwinning voor Feyenoord op AZ en de weg werd ingezet op naar het kampioenschap. In die 88 duels leverde hij ook nog 7 assists en zag hij 8 keer een gele prent. We pakken het recente jaar er gelijk bij: het kampioensjaar. In de Eredivisie kwam Pedersen vorig seizoen tot 29 wedstrijden, waarin hij dus 1 keer scoorde, verder gaf hij 2 assists en ontving hij 3 keer een gele kaart. Wat opvalt is dat zijn goals en assists onder de verwachte goals (1.54) en assists (2.68) zitten. Pedersen creëerde 30 kansen, 84 procent van zijn passes waren nauwkeurig, 29 procent van zijn schoten gingen op doel en 60 procent van zijn dribbels slaagde. Qua verdedigen noteerde de Noor een succesvolle tacklepercentage van 56 procent. Hij verdedigde 55 keer uit en kwam tot 9 onderscheppingen.

Pedersen vooral passend beter, Nieuwkoop de man van de onderscheppingen

Als we de statistieken zo naast elkaar leggen doen de rechtsbacks niet veel voor elkaar onder. Op aanvallend vlak is Pedersen iets beter, al ligt het rendement van Nieuwkoop een stuk hoger. Op verdedigend vlak zien we vooral het verschil in onderscheppingen. Daar scoort Nieuwkoop een stuk hoger op. Kanttekening is daarbij wel dat Union over het algemeen veel meer onderscheppingen nodig heeft dan Feyenoord, omdat het spel van Slot vooral een spel aan de bal is. Wat dat betreft heeft Pedersen weer een grote streep voor op het gebied van nauwkeurige passing. En qua kaarten lijkt Nieuwkoop een notoire kaartenpakker te zijn geworden in België, Pedersen is wat dat betreft een lieverdje.

Vergelijking statistieken vorig seizoen over gelijk aantal wedstrijden (29)

StatistiekNieuwkoopPedersen
Doelpunten31
Assists32
Gele kaarten93
Gecreëerde kansen2530
Nauwkeurige passingpercentage7084
Schoten op doel percentage5929
Geslaagde dribbels percentage4560
Succesvolle tackles percentage7356
Uitverdedigingen 3855
Onderscheppingen469

Nieuwkoop en Pedersen kunnen elkaar naar betere statistieken stuwen

Rijst de vraag waarom Feyenoord Nieuwkoop terughaalde naar Rotterdam? Het goedkope prijskaartje in combinatie met het dreigende vertrek van Geertruida is het antwoord. Want als de nieuwe Feyenoord-aanvoerder gewoon blijft dan lijkt het erop dat zowel Nieuwkoop als Pedersen moeten gaan banken. Veel hangt dan weer af van de fitheid van Gernot Trauner. De Oostenrijker zal bij zijn terugkeer normaal gesproken het centrale verdedigingsduo met David Hancko gaan vormen. Geertruida schuift dan door naar rechts, al wil hij zichzelf graag als rechtercentrale verdediger ontwikkelen. Wat dat betreft is het opvallend dat Pedersen gelijk weg mag. Qua aanvallende kwaliteiten en dat is toch waar Slot als eerste naar kijkt, is de Noor duidelijk beter dan de nieuwe Nieuwkoop. Bovendien is hij wat minder onrustig aan de bal en pakt hij wat minder kaarten. Toch lijkt de 23-jarige Noor op weg naar de uitgang met interesse van Italiaanse clubs als Torino en Sassuolo en mag de nieuwe Nieuwkoop (27) blijven zitten.

Behoud Geertruida levert mogelijk toch nog gevoelige klap op

Zonde, want op basis van statistieken hadden de twee prima kunnen concurreren en elkaar sterker kunnen maken. Ook extra opvallend, want Slot schreeuwde in het begin van de transfermarkt nog net niet van de daken dat de aanwinsten minstens gelijkwaardig en bij voorkeur beter zouden zijn dan de vertrekkende spelers. Dat is op de rechtsbackpositie niet het geval. Als Nieuwkoop zich herstelt van zijn begin zou het een gelijkwaardige speler kunnen worden, maar beter zeker niet. Daarbij heeft de Noorse international ook veel meer ontwikkelingsmogelijkheden. Zo levert de gelukkige slag van het behouden van Geertruida toch nog een gevoelige klap op met het nakende vertrek van Pedersen.

Wie vind jij beter?

  • Bart Nieuwkoop
  • Marcus Pedersen
1704+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie