Calvin Verdonk

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Calvin Verdonk

Calvin Verdonk is een Nederlandse verdediger, die zowel centraal als op de linkerflank uit de voeten kan. Sinds de zomer van 2022 staat hij op de loonlijst van NEC.

  • Verdonk speelt momenteel voor NEC
  • Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, PEC Zwolle, NEC, FC Twente en FC Famalicão
  • Met Feyenoord won hij de Johan Cruijff Schaal van 2018
  • Verdonk was jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Verdonk werd op 26 april 1997 geboren in Dordrecht. De voetbalcarrière van de linkspoot ging van start bij amateurclub SC Amstelwijck, waarna hij via VV Wieldrecht en SC Feyenoord terecht kwam in de voetbalacademie van Feyenoord. In Rotterdam-Zuid wist de verdediger het resterende traject te doorlopen.

Debuut voor Feyenoord

Op 8 maart 2015 debuteerde Verdonk in het shirt van Feyenoord. In de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (3-0 zege) liet trainer Fred Rutten hem na 73 minuten invallen voor Lucas Woudenberg. Tot en met de zomer van 2016 bleef de verdediger steken op deze invalbeurt. Feyenoord sprak tussendoor wel het vertrouwen in hem uit middels een contractverlenging, maar ruim een jaar na zijn debuut werd hij uitgeleend.

Huurling van PEC en NEC

Verdonk koos in het seizoen 2016-2017 voor een uitleenperiode bij PEC Zwolle. Op 5 augustus 2016 debuteerde hij in de uitwedstrijd tegen NEC (1-1) voor De Blauwvingers. Vooral in het eerste deel van het seizoen maakte de verdediger veel minuten in Zwolle, ondanks een rode kaart tegen AZ. Vanaf december werd er nog maar sporadisch een beroep op hem gedaan, waardoor de teller uiteindelijk bleef steken op negentien officiële wedstrijden.

Na het kampioenschap van 2017 besloot Feyenoord om Verdonk onder te brengen bij het gedegradeerde NEC. Op 18 augustus 2017 debuteerde de huurling in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (3-1). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 9 maart 2018 thuis tegen FC Volendam (3-0). Mede dankzij Verdonk bereikte de Nijmeegse formatie de play-offs om promotie/degradatie. NEC begon dramatisch door met 4-0 te verliezen bij FC Emmen, waardoor de 4-1 zege in de return niet volstond.

Terugkeer in De Kuip

Na 41 officiële wedstrijden (twee doelpunten) in NEC-shirt keerde Verdonk medio 2018 terug naar Feyenoord. Het was de bedoeling dat hij zou aansluiten bij Jong Feyenoord, maar door een blessure van Ridgeciano Haps mocht de verdediger in de zomer al meedraaien met de hoofdmacht. Met Verdonk in de basis won de Rotterdamse formatie de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV (na strafschoppen). Hij stond vervolgens ook in de basis tijdens de voorronde Europa League-wedstrijd tegen AS Trencín (4-0 nederlaag).

Feyenoord trapte het Eredivisie-seizoen in 2018 af met een 2-0 nederlaag bij De Graafschap. Verdonk moest na de wedstrijd in Doetinchem weer genoegen nemen met een reserverol. Gaandeweg het seizoen pikte de verdediger zijn wedstrijden mee, waaronder een dubbele confrontatie met aartsrivaal Ajax. Verdonk maakte op 9 februari 2019 zijn eerste Feyenoord-doelpunt in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

Geen MLS, maar FC Twente

Tijdens zijn Feyenoord-periode werd Verdonk gepolst om in de Major League Soccer (MLS) te spelen. De verdediger liet zich verleiden door LA Galaxy, maar de intentie was om vanaf 2020 aan te sluiten. In de tussenliggende periode werd hij voor een half jaar uitgeleend aan FC Twente. Na zijn debuut tegen RKC Waalwijk (3-3) hervond Verdonk naar eigen zeggen het plezier in het voetbal, waardoor het huurcontract werd verlengd tot de zomer. Er ging zodoende een streep door zijn Amerikaanse avontuur.

Via Portugal terug naar NEC

Na het seizoen 2019-2020 was er binnen- en buitenlandse interesse voor Verdonk. De verdediger maakte transfervrij de overstap naar het Portugese FC Famalicão. Na zijn competitiedebuut tegen Benfica (1-5 nederlaag) slaagde hij er niet in om een vaste basisplaats af te dwingen. Tot en met augustus 2021 bleef de Nederlander steken op vijftien wedstrijden in alle competities.

(Pro Shots)

In de zomer van 2021 werd Verdonk opnieuw uitgeleend aan NEC. Uitgerekend tegen Feyenoord maakte hij meteen een doelpunt, hoewel zijn oude club wel aan het langste eind trok (5-3). Na 24 officiële wedstrijden en twee doelpunten besloot de Nijmeegse club hem permanent aan de selectie toe te voegen. Verdonk passeerde in december 2023 de magische grens van honderd wedstrijden in NEC-tenue.


Interlandcarrière

Verdonk doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. In 2017 debuteerde hij voor Jong Oranje, maar zijn teller bleef steken op één interland voor dit team. De stap richting het Nederlands elftal bleek vervolgens te hoog gegrepen.

Laatste update: 4 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie