Feyenoord verslaat NEC na penalty’s tijdens knotsgek bekerduel

Foto: Feyenoord verslaat NEC na penalty’s tijdens knotsgek bekerduel

Feyenoord heeft op een zinderende bekeravond NEC verslagen. In De Kuip leken de Nijmegen op weg naar een grote stunt, maar kwamen de Rotterdammers in de slotfase nog terug. Na een krankzinnige verlenging eindigde het in 4-4. Feyenoord nam de strafschoppen uiteindelijk net wat beter.

Feyenoord speelde zondag in de Eredivisie een meeslepende topper tegen PSV, waarbij ze terugkwamen van een 2-0 achterstand. Het betekende wel alweer de vierde keer puntenverlies in zes duels. Trainer Arne Slot besloot om liefst vijf wijzigingen door te voeren tegen de Nijmegenaren. De goed ingevallen Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi vervangen Javairo Dilrosun en Igor Paixão. De meest opvallende naam is die van Mohamed Taabouni, die Quinten Timber aflost. Het is het basisdebuut voor de 20-jarige middenvelder, die pas twee keer inviel voor Feyenoord. Quilindschy Hartman is weer terug en neemt de plek van Marcos López in. Danilo speelt in plaats van Santiago Giménez. NEC had bekerkeeper Mattijs Branderhorst op doel gezet, terwijl Lasse Schöne rust kreeg.

Feyenoord drong de Nijmegenaren al snel ver terug. Er waren hier en daar wel kansen voor de Rotterdammers, maar de echte grote mogelijkheden bleven uit. NEC probeerde er af en toe uit te komen via de snelle mensen en toonde zich daarbij uiterst effectief. Tannane kwam in de 33ste minuut aan de bal en had een geniaal steekpassje in gedachten tussen laatste verdediger Marcus Pedersen en doelman Timon Wellenreuther. De mee opgekomen back Calvin Verdonk werd zo vrijgespeeld en zag zijn inzet via het lichaam van Wellenreuther de goal in ploffen: 0-1. Een mooi moment voor de oud-Feyenoorder.

Effectief NEC slaat weer toe

Vlak voor rust kwam NEC zelfs op 0-2. Weer start de aanval bij Tannane, die Elayis Tavsan probeerde te bereiken. Een Feyenoord-verdediger kwam er tussen, waarna de bal gelukkig bij Pedro Marques terechtkwam. De Spaanse spits kon het leer tegen het net rammen: 0-2. Bij beide treffers speelde Timon Wellenreuter geen beste rol, de vervanger van Justin Bijlow kreeg tegen PSV ook al met wat kritiek te maken. Slot greep in door Giménez en Timber te brengen voor de matige spelende Danilo en Marcus Pedersen.

Pas na het inbrengen van Dilrosun begon Feyenoord echt grote kansen te creëren. De buitenspeler flitste langs de compacte NEC-verdediging en legde terug op de geheel vrijstaande Giménez. Vanaf zo’n zes meter raakte hij de bal echter helemaal verkeerd. De mee opgekomen Lutsharel Geertruida was ook dichtbij een treffer maar stuitte op Branderhorst, die zijn ploeg geregeld op de been hield. Twee momenten van NEC zorgde voor wat lucht voor de bezoekers, die flink onder druk stonden. Feyenoord-invaller Ezequiel Bullaude liet vervolgens zien ook het vizier niet op scherp te hebben.

Hectische slotfase

De Argentijn dacht vervolgens wel te scoren in kansrijke positie, maar Branderhorst kreeg hulp van Philippe Sandler. De verdediger trad op als reservekeeper en kreeg rood voor zijn ingreep met de arm. De penalty werd ingeschoten door Orkun Kökcü, waarna het net als tegen PSV in de blessuretijd op jacht kon naar de gelijkmaker. Na twee minuten kwam die er al. Dilrosun kwam naar binnen en legde de bal panklaar op het hoofd van Igor Paixão: 2-2. De supporters gingen helemaal los. Feyenoord probeerde voor de verlenging nog de 3-2 te maken om het half uur extra te voorkomen. Ondanks de vele kansen lukte dat niet.

Waar iedereen verwachtte dat Feyenoord er op en erover zou denderen kwam NEC verrassend uit de startblokken. Invallers Jordy Bruijn en Anthony Musaba frommelden zich door de Rotterdamse defensie, waarbij eerstgenoemde kon binnentikken. De 2-3 zou maar twee minuten op het bord staan. De gevaarlijke Dilrosun zette weer voor, waarna Giménez vrij bij de tweede paal kon inkoppen. Toen men in Rotterdam al dacht aan strafschoppen kwam alsnog de verlossing. Weer ging Dilrosun naar binnen en dit keer krulde hij hem prachtig in de kruising. Nu was het toch echter over en sluiten dacht iedereen. De tien NEC’ers gaven alles in de slotfase en weer was het Bruijn die zich meldde in de doelmond. Bij de tweede paal schoot hij hoog binnen: 4-4.

Strafschoppen

Een krankzinnig duel dat dan toch uitmondde in een strafschoppenreeks, ondanks vijftig doelpogingen van Feyenoord. Met de eerste penalty’s was helemaal niets mis. Ibrahim Cissoko bewees niet onder de indruk te zijn door met een achteloze panenka meteen te scoren. De eerste vijf nemers maakten geen fout. Ilias Bronkhorst stuitte op Wellenreuther en miste als eerste. Igor Paixão schoot de beslissende strafschop raak, waardoor Feyenoord opgelucht kon ademhalen. Wat een avond!

Scoreverloop: 0-1 (33′) C.Verdonk, 0-2 (45′) P.Marques, 1-2 (90′) O.Kökcü (pen.), 2-2 (90+2′) I.Paixão, 2-3 (96′) J.Bruijn, 3-3 (98′) S.Giménez, 4-3, (116′) J.Dilrosun, 4-4 (118′) J.Bruijn
Feyenoord wint na strafschoppen

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie