Javairô Dilrosun

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Javairô Dilrosun

Javairô Dilrosun is een Nederlandse vleugelaanvaller. In februari 2024 maakte hij de overstap van Feyenoord naar het Mexicaanse Club América.

  • Dilrosun speelt momenteel voor Club América
  • In 2023 werd hij landskampioen met Feyenoord
  • De aanvaller speelde eerder voor Manchester City en Hertha BSC
  • Hij verbleef in de jeugdopleiding van Ajax
  • In 2018 speelde Dilrosun zijn enige A-interland voor Oranje

Clubcarrière

Dilrosun werd op 22 juni 1998 geboren in Amsterdam. Zijn carrière ging van start bij amateurclub ASV Arsenal, dat hij in 2006 inruilde voor de jeugdopleiding van Ajax. De aanvaller doorliep verschillende jeugdteams op De Toekomst. Doorbreken in zijn geboortestad deed hij echter niet. In 2014 werd Dilrosun voor circa drie ton verkocht aan het Engelse Manchester City.

Bij Manchester City speelde Dilrosun in verschillende teams, maar de A-selectie bereikte hij daar niet. De Amsterdammer trok in 2018 een duidelijke conclusie over zijn periode in Engeland: “City is een bedrijf. Spelers zijn hun handelswaar”, zo vertrouwde hij ELF Voetbal toe. Wel mocht Dilrosun meetrainen onder Pep Guardiola. “Ik heb hem niet echt één op één gesproken, maar door alleen al naar hem te kijken leer je zoveel. Tijdens trainingen gaf hij hele simpele tips die je echt een betere voetballer maken. Details.”

Debuut voor Hertha BSC

Dilrosun koos in 2018 voor een transfervrije overstap naar Hertha BSC. Voor de club uit Berlijn maakte de aanvaller zijn debuut als profvoetballer. Eerst speelde hij voor het tweede team in de Regionalliga Nordost en later mocht de Nederlander zich laten gelden in de Bundesliga. Dilrosun debuteerde op 2 september 2018 uit bij Schalke 04 door al na zes minuten in te vallen en al in minuut vijftien noteerde hij zijn eerste assist op het hoogste niveau.

Dilrosun beleefde een vliegende start in Berlijn met twee doelpunten en drie assists in vier wedstrijden. De aanvaller bleef daarna deel uitmaken van de Hertha-selectie en speelde zeer regelmatig, maar mede door blessureleed bleef hij steken op 59 officiële wedstrijden (zes goals, acht assists) in Duitse dienst. Om die reden besloot Hertha BSC in de zomer van 2022 mee te werken aan een transfer naar Feyenoord.

(Pro Shots)

Kampioen met Feyenoord

Naar verluidt betaalde Feyenoord medio 2022 zo’n vier miljoen euro om Dilrosun binnen te halen. De Amsterdammer maakte zijn officiële debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse en met een fraai doelpunt had hij een aandeel in de 2-5 overwinning. Dilrosun werd in zijn eerste seizoen bij Feyenoord regelmatig ingezet en mocht aan het einde van de rit een landstitel toevoegen aan zijn erelijst. In de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 zege) viel hij één minuut voor tijd in.

Het seizoen 2023-2024 verliep moeizaam voor Dilrosun. In de eerste maanden werd er maar mondjesmaat een beroep gedaan op de aanvaller, die maar drie van de eerste veertien Eredivisie-wedstrijden speeltijd kreeg. Rond de winterstop nam zijn perspectief wel iets toe, maar ondanks een treffer tegen NEC (2-2) besloot hij vlak voor de winterse transferdeadline over te stappen naar het Mexicaanse Club América.


Interlandcarrière

Dilrosun debuteerde op 19 november 2018 in de selectie van het Nederlands elftal. De aanvaller mocht tegen Duitsland halverwege invallen voor Ryan Babel, maar al na 21 minuten moest hij alweer naar de kant als gevolg van een blessure. Een unicum voor een debutant in Oranje. Het bleek de vooralsnog enige interland van Dilrosun, die verschillende jeugdteams doorliep.

Laatste update: 2 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie