Verbroken Barcelona-relatie drijft Messi naar Inter Miami

Foto: Verbroken Barcelona-relatie drijft Messi naar Inter Miami

Lionel Messi gaat naar het Amerikaanse Inter Miami, maar was stiekem veel liever teruggekeerd bij zijn FC Barcelona. Zijn verleden bij Barça, centjes, de druk, het gedoe, maar vooral een verbroken relatie dreef de Argentijnse superster in de handen van David Beckham. Een reconstructie.

Reconstructie: hoe Messi’s Barcelona-verleden het Barcelona-heden voorkwam

We gaan terug naar zondag 8 augustus 2021. Op een bombastisch georganiseerde persconferentie huilt Lionel Messi tranen met tuiten. Hij wordt naar de Barcelona-uitgang geduwd en vertrekt bij zijn grote liefde. Op 13-jarige leeftijd (in 2000) ontving de in het Argentijnse Rosario geboren Messi zijn eerste La Masia-stempel. Hij kwam het beroemde Barcelona-jeugdinstituut binnen als wereldtalent. De filmpjes van de jonge Messi gingen al vroeg de wereld over en in de door Catalanen genoemde Cantera begon diamant Messi steeds meer te glimmen. Op 16 oktober 2004 liet Frank Rijkaard Messi op 16-jarige leeftijd debuteren. Vanaf toen ging het snel. Messi won met de club alles wat er te winnen viel en vierde succes na succes, gouden bal na gouden bal. Terug naar het persmoment: Messi schrikt op van zijn gedachtes. Hij kijkt nog eens rond naar de aanwezige honderden journalisten en baalt. Messi huilt geen krokodillentranen, hij wil echt niet vertrekken.

Maar Messi voelde destijds dat hij met twee handen in de rug naar de exit werd gepord. De Argentijnse superster wilde best wel geld inleveren, maar een aanbod voor verlenging van FC Barcelona bleef uit. Wel raar, want alleen met een verlenging zou een flinke salarisverlaging met eventueel flinke bonusconstructie mogelijk zijn. Hij hoorde maar niets van zijn toenmalige goede amigo en recentelijk aangestelde clubpresident Joan Laporta. Messi wilde zijn Europese voetbalcarrière gewoon afsluiten bij de club waar het allemaal begon. Om daarna nog een avontuur in de Verenigde Staten aan te gaan. Net als Johan Cruijff, Pelé en George Best.

Laporta haalde trucje uit met Messi

Laporta zat alleen met een schuldenlast van hier tot Tokio. FC Barcelona moest elk dubbeltje omdraaien en verantwoorden want LaLiga heeft duidelijke financiële Fair Play-regels. De schulden kwamen uit Laporta’s eerste periode, maar ook die van Josep Bartomeu. Laporta schreeuwde naar de buitenwereld dat Bartomeu er een rommeltje van had gemaakt. Barcelona moest ‘geld maken’ via allerlei trucjes om ruimte te creëren in het door LaLiga per club vastgestelde maximale transfer- en salarisbudget. Ondertussen probeerde Laporta ook te bedelen bij de spelers om wat geld af te staan. Veel La Masia-producten (zoals Sergio Busquets en Gerard Piqué) stonden daar wel voor open. Ook Lionel Messi. Alleen was het prompt 1 juli 2021 en had La Pulga (De Vlo) geen contract meer bij zijn geliefde Barcelona. Het Spaanse arbeidsrecht stelt dat een werknemer bij een nieuw contract niet zomaar flink achteruit mag gaan qua salaris. En omdat Barcelona nu wel een nieuw contract moest aanbieden (geen verlenging dus) wist Laporta dat Messi helemaal onbetaalbaar was geworden. Laporta wees naar LaLiga, dat volgens hem veel te streng was voor Barcelona in het vaststellen van het salarisbudget.

“Ik wilde blijven, maar ik ga”, zei een ontredderde Messi die inmiddels met Laporta een akkoord had over een nieuw contract met flinke bonussen. Dat contract was alleen niet geldig volgens de Spaanse wet en paste ook niet binnen LaLiga’s cap. “We waren akkoord, maar het kon niet volgens LaLiga. Ik had mijn afscheid heel anders voorgesteld. Ik weet echt niet wat ik verder kan zeggen. Ik heb geprobeerd me nederig en respectvol te gedragen. Ik heb alles gegeven voor deze club. Van de eerste dag dat ik hier arriveerde, tot de laatste.”

In een groot interview met SPORT onthulde Messi zijn toekomst.

Parijs: stad van de liefde en nieuwe successen?

Messi was stilletjes woest op Laporta. Hij vond niet dat je zo met elkaar kon omgaan, aangezien hij dacht dat ze meer waren dan werknemers van dezelfde club. De ontluisterende waarheid was dat Laporta met Barcelona een nieuwe weg wilde inslaan en dat hij Messi te duur vond. Met die ontluisterende ervaring op zak trokken Messi en zijn gezin naar Parijs. Paris Saint-Germain werd zijn nieuwe bestemming. Niet alleen kon hij meer verdienen bij de Parijse topclub, ook kon hij weer gaan ballen met zijn vriend Neymar. De kans op een nieuwe Champions League-titel was bij PSG inmiddels ook een stuk groter dan bij Barcelona. De grandeur van Parijs meemaken, kon Messi nu ook afvinken. Er waren alleen al zoveel sterren bij PSG, met één grote ster: Kylian Mbappé.

Voor de patriottistische PSG-fans was Mbappé dé grote held. En daar kwam niemand in de buurt. Zelfs wereldster en (bijna) beste voetballer aller tijden Lionel Messi niet. In het begin werd hij nog groots onthaald. Met Messi kon PSG eindelijk de Cup met de Grote Oren binnen gaan halen. Het liep alleen allemaal niet naar de wens van de Parijse supporters. Mbappé, Neymar en Messi konden de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Alles werd geschoven richting Messi. De man die inmiddels richting de 36 jaar ging had soms wat meer tijd nodig om op adem te komen. Zodra zijn inmiddels bekende gesjok begon, startte ook het voorzichtige gemor.

Messi zet kers op zijn geweldige taart

Het WK in Qatar was een welkom tussendoortje voor Messi. Sterker nog, het was de kers op zijn geweldige taart dat zijn carrière is. Een taart die waarschijnlijk nooit meer zo lekker gemaakt zal worden. La Pulga leidde zijn Argentinië naar de wereldtitel. Champions League-titels, landskampioenschappen en honderden schitterende doelpunten kwamen niet in de buurt van het WK winnen met zijn land. Ook omdat Messi zichzelf nu eindelijk ook als beste aller tijden beschouwt. Zijn carrière, zijn taart, is helemaal af.

Messi vergat voor even de PSG-fans. Die brulden nog harder dan anders. Zij zagen Messi wel schitteren in La Albiceleste, maar in het blauw-rode Qatar Airways-shirt bakte hij er maar weinig van, zo dachten zij erover. PSG werd wel gewoon kampioen, mede dankzij Messi’s 16 doelpunten en 16 assists in 32 duels. En dat op 35-jarige leeftijd. Maar goed, de Champions League werd weer niet gewonnen en de verwende Parijse fans wezen eensgezind naar Messi. Hij kreeg spreekkoren en zelfs dreigementen naar zich geslingerd en iedereen wist dat het Parijse avontuur voor Messi over was.

Messi duizelt van aanbieding Al-Hilal

Het grote speculeren over Messi’s toekomst kon beginnen. FC Barcelona werd natuurlijk als eerste genoemd. Messi wilde zijn gezin ook weer terugbrengen naar de Spaanse kust. Zijn prachtige huis in CastelldeFels staat nog overeind dus de keuze leek makkelijk gemaakt. In de gesprekken met Xavi en weer Laporta kreeg Messi toch een weer een vervelend gevoel. Met een zure nasmaak kwam hij weer terug in Parijs en zag hij een aanbieding van Al-Hilal liggen. Hij keek even goed en zag het toch echt. 500 miljoen euro per jaar. Hij is al ambassadeur van Saudi-Arabië en door in die woestijn ook daadwerkelijk te gaan ballen kan hij zijn vermogen nog even flink spekken. Ondertussen had hij eerder ook al een aanbieding van Inter Miami op zak. Messi had de laatste jaren veelvuldig contact met clubeigenaar David Beckham. De Argentijn zag een Amerikaans avontuur wel zitten.

In een groot interview met de Catalaanse sportkranten SPORT en Mundo Deportivo maakte hij uiteindelijk zijn keuze bekend. “Ik ga naar Miami”, waren vier woorden die de socios (Catalaanse fans) lieten schokken. Geen Barcelona, niet eens het Dagobert Duck-geld-zwembad van Al-Hilal, maar Inter. En dan niet die van Milaan, maar die van Miami. “Ik heb in ieder geval geen keuze gemaakt voor het geld. Als dat zo zou zijn, was ik wel naar Saudi-Arabië gegaan.” Ontiegelijk reusachtig veel geld is inderdaad ietsje meer dan reusachtig veel geld. Want in Miami gaat Messi natuurlijk niet voor een habbekrats spelen. Dat Apple en Adidas de komst van Messi naar Inter mede mogelijk maken zegt genoeg.

Voetballen en leven op een andere manier

Messi was klaar met Europa en met de druk die daar ligt. “Ik heb nog een aanbieding gekregen van een ander Europees team, maar daar heb ik niet eens naar gekeken. In Europa zou ik alleen nog maar voor Barcelona willen spelen”, aldus Messi. “Ik wil het voetbal nu op een andere manier beleven en meer van het leven genieten. Uiteraard met dezelfde verantwoordelijkheid en wil om te winnen, maar rustiger.”

Ook keek Messi naar zijn gezin. “Ik zit nu in een fase dat ik ook aan hen moet denken. In Miami kunnen zij geweldig leven en voelen zij minder de druk die ik ook voel van het presteren in Europa.” Toch kiest Messi wel degelijk ook voor zichzelf. Hij zag een Amerikaans avontuur altijd al als een geweldige afsluiter van zijn voetballoopbaan. Zijn gezin was veel liever naar Barcelona (CastelldeFels) teruggekeerd.

‘Ik maak deze keer mijn eigen keuze’

En uiteraard wilde Messi dat in zijn hart ook. “Ik wilde echt graag terugkeren”, citeerde SPORT Messi. “Ik was daar erg enthousiast over. Maar, aan de andere kant, na wat ik heb meegemaakt toen ik wegging… Ik wilde niet nog eens in die situatie komen.” Messi voelde dat hij niet 100 procent welkom was. Weer waren het anderen die over zijn toekomst beslisten. Laporta stelde Messi voor om terug te komen, maar gaf gelijk aan dat het heel veel gedoe zou zijn. “Ik wilde mijn toekomst nu niet in andermans handen leggen. Hoewel ik heb gehoord dat LaLiga alles heeft geaccepteerd en dat alles in orde was gemaakt voor mijn terugkeer, waren er nog veel dingen die geregeld moesten worden.”

En dus dacht Messi na alles wat was gebeurd bij Barcelona: ‘Ik maak mijn eigen keuze. Ik ga net zoals Cruijff en Pelé naar Amerika. Voetballen in het beloofde land, leven onder de Miami-zon en genieten van mijn gezinnetje.’ Geef hem eens ongelijk.

Voor welke club zou jij kiezen in Messi’s situatie?

  • FC Barcelona
  • Al-Hilal
  • Inter Miami
  • Manchester City
  • Andere club
504+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:12
45+
Van Gaal genoemd voor Ajax: “Je moet krachtige leiders hebben”
20:47
100+
“Feyenoord gaat dan honderd procent van Ajax winnen”
20:34
10+
Willem II en TOP Oss spelen niet door hevige regenval
20:20
32+
Wellenreuther herinnert zich wereldredding bij schot Kudus
19:43
255+
Slot geeft duidelijkheid over herstelperiode Ivanusec
19:27
249+
“Ajax moet Mislintat juist schorsen”
19:15
139+
‘Ajax zit achter groot talent uit Venezuela aan’
18:48
544+
Ronald de Boer vergeet dat microfoon nog aanstaat en maakt Klaassen belachelijk
18:34
1551+
Gijp: ‘Wij vinden Giménez al geweldig, deze jongen is drie keer beter’
18:25
126+
‘Feyenoord is de favoriet, maar Ajax heeft vaak mazzel’
18:06
273+
Graag geziene gast mag niet meer aanschuiven bij VI: “Verboden”
17:51
78+
Bosz: ‘Vroeger schold ik dan wel eens’
17:41
1364+
‘Dramatisch nieuws voor Feyenoord richting Klassieker’
17:21
328+
Slot wijst grootste kwaliteit Ajax aan: ‘Dat zegt heel veel’
17:03
325+
Perez verbijsterd door Ajacied: “Belachelijk, krankzinnig”
16:48
109+
Slot ‘niet verbaasd’ door uitblinkende Feyenoorder
16:34
318+
Franse media fileren ‘schuldige aan onzekere Ajax-verdediging’
16:20
157+
Schouten: “Om iemand dan zo te zien afglijden vond ik heel erg”
16:05
210+
‘Slechte Ajacied had na 20 minuten al gewisseld moeten worden’
15:48
107+
Reiziger maakt voorselectie Jong Oranje bekend
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie