Van ‘t Schip krijgt bij Ajax steun van oude bekende

Foto: Van ‘t Schip krijgt bij Ajax steun van oude bekende

John van ‘t Schip gaat vanaf deze week aan de slag bij Ajax. De oefenmeester moet het voor elkaar zien te krijgen om de Amsterdammers weer aan het voetballen te krijgen en de huidige hekkensluiter van de Eredivisie de weg omhoog te laten vinden. Tijdens de gesprekken met de clubleiding koos hij ervoor om Michael Valkanis als assistent mee te nemen. Wie is hij? En wat moet hij bijdragen aan de technische staf?

Inside: Verleden Valkanis met hoofdtrainer Van ‘t Schip

Dat Van ‘t Schip met Valkanis op de proppen kwam, mag geen verrassing zijn. Beide mannen werkten de voorbije jaren namelijk al bij drie werkgevers met elkaar samen. De samenwerking begon in Australië, toen Van ‘t Schip aan de slag ging bij Melbourne City FC. Van ‘t Schip en Valkanis bleken een uitstekende verstandhouding met elkaar te hebben en slaagden erin om als duo goede resultaten neer te zetten. Waar de voormalig Ajacied voornamelijk een hoofdtrainer was die als manager voor de groep stond en het grote geheel overzag, bleek Valkanis hem uitstekend aan te vullen met zijn verleden als profvoetballer.

Bij het grote publiek is Valkanis niet bepaald bekend, maar in Australië en Griekenland is dat anders. Valkanis, geboren in Melbourne, voetbalde in Australië bij twee verschillende clubs: South Melbourne FC en Adelaide United. Gedurende zijn periode in het buitenland was hij in Griekenland terug te vinden bij Iraklis, Larissa en Agios Nikolaos. De verdediger, die zich met één interland voor het Australische nationale team international mag noemen, voetbalde kortom nooit bij noemenswaardige clubs en kreeg geen grote bekendheid in de wereld, maar haalde in de jaren dat hij op het veld stond wél alles uit zijn loopbaan.

Terug naar zijn samenwerking met Van ‘t Schip, die na hun gezamenlijke periode in Australië overging naar Nederland. Van ‘t Schip kreeg namelijk de mogelijkheid om aan het roer te staan van PEC Zwolle en pakte die kans met beide handen aan. De clubleiding gaf hem de mogelijkheid om zijn technische staf samen te stellen en belde direct met Valkanis, die gelijk in het vliegtuig stapte om zijn vriend te helpen met zijn nieuwe trainingsklus. Anderhalf jaar duurde de uitdaging, waarna PEC Zwolle na een reeks tegenvallende resultaten besloot om in te grijpen en Van ‘t Schip weg te sturen. Valkanis ging vervolgens nog een tijdlang aan de slag in de jeugdopleiding.

Hij vertrok daar toen hij een belletje kreeg van, je raadt het al, Van ‘t Schip. De oefenmeester kreeg in 2019 de optie om het nationale team van Griekenland onder zijn hoede te nemen en met de Griekse ervaring van Valkanis zag hij in zijn vriend de ideale assistent voor de komende jaren. Het bleek wederom een uitstekende keuze te zijn. Valkanis mengde zich in de groep en leverde een belangrijke bijdrage aan de ijzersterke ontwikkeling van het Griekse elftal. Nog altijd krijgt Van ‘t Schip volop complimenten voor de manier waarop hij het team heeft laten ontwikkelen en de rol van Valkanis valt daarbij niet te onderschatten.

Na de samenwerking met Van ‘t Schip ging hij onder Stefan Krämer bij KAS Eupen werken. De hoofdtrainer werd echter na een aantal maanden ontslagen, waarna Valkanis de opdracht kreeg om als interim-trainer aan de slag te gaan. De afgelopen tijd stond Valkanis aan het roer van Hapoel Tel Aviv, maar ook dat bleek geen gelukkige keuze te zijn. Vanwege de grote onrust in het gebied is de competitie tijdelijk stilgelegd en zat hij in een afwachtende houding in spanning wat er zou gebeuren. Valkanis is uiteindelijk transfervrij uit Israël vertrokken en gaat de rest van het seizoen met de selectie van Ajax aan de slag.

Michael Valkanis als hoofdtrainer van KAS Eupen.

Belangrijke taken Valkanis bij Ajax

Van ‘t Schip zal beseffen dat hem in Amsterdam een loodzware uitdaging te wachten staat. Hij heeft het ogenschijnlijk echter graag voor ‘zijn club’ over en wil alles in het werk stellen om de klus tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen heeft hij de club echter dermate goed leren kennen, dat hij zal weten dat er voldoende kampen binnen de vereniging zijn. Binnen zijn technische staf zal hij dan ook de rust willen bewaren om de ontspannenheid in de selectie te laten terugkeren. Valkanis zal daarom niet alleen maar met zijn technische bagage zijn rol vertolken, maar moet Van ‘t Schip eveneens rugdekking bieden als het minder gaat.

In het verleden liet Valkanis als assistent bij PEC Zwolle al weten behoorlijk gecharmeerd te zijn van het voetbal dat Ajax jaarlijks op de mat legt. Het was in de periode dat Ajax haar gouden tijden beleefde met Erik ten Hag aan het roer. De Amsterdammers wonnen de Nederlandse competitie en KNVB Beker en slaagden erin om de halve finale van de Champions League te bereiken. In gesprek met het clubkanaal ging de Australische assistent destijds uitgebreid in op het vertoonde spel van Ajax. Hij stak daarbij zijn enthousiasme bepaald niet onder stoelen of banken, niet wetende dat hij ooit bij de club aan de slag zou gaan.

“De Nederlandse competitie sla ik hoog aan. Niks geen Mickey Mouse competitie“, stelde Valkanis. Dat bewijzen Ajax en PSV met hun wedstrijden in Europa. In de competitie zijn beide clubs van een ander niveau dan de rest. Toch maakt die rest juist de competitie spannend, zowel onderin als in de subtop. Daar kan iedereen van iedereen winnen. Ajax en PSV moeten het onderling maar uitmaken wie kampioen wordt. Voor mij speelt Ajax het beste voetbal in Nederland. PSV speelt anders, zij spelen om niet te verliezen. Het positiespel van Ajax is van een uitzonderlijke klasse. Zet daarnaast nog de persoonlijke kwaliteiten van de spelers en je weet waarom zij in deze competitie met PSV aan de top staan.”

Van ‘t Schip en Valkanis hebben met elkaar gemeen dat ze voor aanvallend voetbal staan en dat ze dit zo snel mogelijk in de selectie willen slijpen. Het vertrouwen is dan ook groot in Valkanis. Anderzijds staat hem eveneens een hoop te wachten. De laatste jaren kwamen er bij Ajax verschillende assistenten binnen die niet gewend waren om bij een topclub te werken en dit was lang niet altijd een succes. Hoewel hij op de achtergrond zijn werk zal zijn, moet ook Valkanis zich in Amsterdam bewijzen. Hij is met Van ‘t Schip mede verantwoordelijk voor de opbouw van het huidige team, waarin zo snel mogelijk meer energie moet komen.

Gaan Valkanis en Van ‘t Schip bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
338+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:08
3+
Arsenal schiet uit slof en helpt PSV, spectaculaire comeback Inter
22:48
0+
Matchwinner Pepi dankbaar: “Ik leer elke dag van Luuk”
22:33
121+
Aangeslagen Ramos: “Gevoelige nederlaag door rode kaart”
22:14
129+
Bosz kon ogen niet geloven: “We zaten totaal niet in de wedstrijd”
22:01
15+
Prachtige treffers van spelers in vorm helpen Real aan voorsprong
21:44
236+
Champagne kan ontkurkt worden bij PSV: Arsenal op weg naar monsterzege
21:25
90+
Hoofrollen Ziyech en Onana bij ineenstorting United in Istanbul
21:15
455+
Wereldwijde verbazing over ‘bizarre’ PSV’er: ‘Wát?’
21:06
94+
‘Gigantisch drama voor André Onana na CL-ramp’
21:04
104+
‘Bosz zorgde met wissels voor wonder van Sevilla’
20:59
97+
‘Sevilla-PSV heeft grote gevolgen’
20:44
0+
Veerkrachtig PSV herrijst uit as in Sevilla: prachtige zege na 2-0 achterstand
20:15
58+
PSV lijkt kansloos door tweede tegentreffer
19:51
295+
Dubbel drama voor Lozano in Sevilla
19:44
219+
‘Sla clown bij Sevilla-PSV op zijn muil’
19:35
139+
Corruptie bij Sevilla-PSV? “Dit is heel vermoeiend!”
19:18
32+
Oudgediende Ramos zet Sevilla op voorsprong tegen PSV
19:05
19+
PSV treft oudste ploeg ooit in CL: “Ons voordeel mee doen”
18:44
877+
‘Bizar bedrag voor Steven Bergwijn’
18:11
592+
‘Ajax-flop maakt bliksemtransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie