Sparta duwt Excelsior verder problemen in tijdens stadsderby

Sparta Rotterdam heeft een ruime overwinning geboekt bij stadsgenoot Excelsior. De Kralingers konden lang meekomen in de Rotterdamse derby, maar in de tweede helft brak het verzet. Hierdoor eindigde het duel in grote cijfers: 1-4.

Beiden ploegen hadden behoorlijk wat belangen bij deze Rotterdamse derby vroeg op de zondag. Excelsior kon de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatie. De laatste weken verloor het veel, en zakt de ploeg van Marinus Dijkhuizen steeds verder af. Daarnaast wist het de laatste vier duels niet meer te scoren. Sparta zit duidelijk in een betere situatie al verloor het wel ruim van FC Utrecht en Ajax. Na het vertrek van Sven Mijnans lijkt de ploeg van Maurice Steijn vooral aan creativeit te hebben ingeboet.

Slecht begin Excelsior

Excelsior liep al snel weer tegen een domper aan. Marouan Azarkan viel al binnen negen minuten uit, en werd vervangen door Couhaib Driouech. Na twintig minuten kwamen de Kralingers ook nog op achterstand. Vanaf de rechterkant zette Tobias Lauritsen voor en wilde Vito van Crooij vlak voor het doel bereiken. Aanvoerder Redouan El Yaakoubi kwam er net tussen met de punt van de schoen, maar kon daarbij niet voorkomen dat de bal in eigen doel belandde: 1-0. Dat Excelsior al lang niet heeft gescoord was te zien bij het vertrouwen van de aanvallers. Grote kansen werden gemist, vooral die van Nikolas Agrafiotis leek niet te missen maar toch gebeurde het. De spits had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot naast.

Kralingers komen terug, maar loopt weer tegen de lamp aan

Excelsior zette aan en bleef kansen creëren. Sparta-doelman Nick Olij bleek niet voor het eerst dit seizoen weer uiterst waardevol voor zijn team. Toch viel de terechte gelijkmaker op slag van rust. Invaller Driouech werd vrijgespeeld en kon de bal net onder Olij prikken. Zo gingen de gastheren met het beste gevoel rusten, maar in de tweede helft stortte de ploeg helemaal in. Koki Saito kopieerde zijn Excelsior-collega en kon de bal onder Stijn van Gassel binnenschieten: 1-2. Excelsior leek mentaal geknakt en Sparta liep verder uit. Nadat Van Gassel eerder nog kon redden op een schot van Arno Verschueren werd hij wel verschalkt door Lauritsen.

Van Crooij zorgde voor de assist, de aanvaller bediende vier minuten later Bart Vriends ook. Een corner werd binnengekopt door de verdediger: 1-4. Dat werd vervolgens ook de einduitslag. Excelsior leek zich op te richten, maar verloor uiteindelijk toch nog ruim van Sparta. De degradatiezorgen nemen steeds verder toe in het Van Dongen & De Roo Stadion. Sparta heeft nu de vijfde plek van FC Twente in het vizier.

Scoreverloop: 0-1 (’20) R.El Yaakoubi (e.d), 1-1 (’45) C.Driouech, 1-2 (’49) K.Saito, 1-3 (56′) T.Lauritsen, 1-4 (60′) B.Vriends