Pochettino zit met waanzinnig Chelsea-probleem

Foto: Pochettino zit met waanzinnig Chelsea-probleem

Mauricio Pochettino krijgt Chelsea nog altijd niet op de rit. De Argentijn, die in het verleden jarenlang succesvol aan het roer stond van Tottenham Hotspur, keerde afgelopen zomer terug naar Londen om de Engelse topclub te helpen. Na tien speelronden is de conclusie vooralsnog dat de opdracht voor de oefenmeester loodzwaar is. Uitsluitend geduld kan Pochettino nog redden, al is het de vraag hoe groot dit bij Chelsea is.

Inside: Teleurstellende resultaten van Chelsea onder Pochettino

Al jarenlang slaagt Chelsea er niet in om aan de torenhoge verwachtingen van de fans te voldoen. Het lukte de club sinds het seizoen 2016-2017 al niet meer om het Engelse landskampioenschap naar zich toe te trekken. Wat volgde was een vijfde, vierde, derde, derde, vierde en twaalfde plaats op de ranglijst. De laatste eindpositie was vorig jaar, toen de clubleiding tweemaal besloot om afscheid te nemen van de hoofdtrainer, waardoor de Londenaren onderaan de streep drie trainers hadden versleten en desondanks naast Europees voetbal grepen. Een vergelijkbaar seizoen wilde het nooit meer meemaken, maar het dreigt opnieuw een lastig jaar te worden.

Aan het begin van het seizoen waren Laurence Stewart en Paul Winstanley het nog roerend met elkaar eens toen de eigenaren van Chelsea op de clubwebsite spraken over de komst van Pochettino. De Argentijnse oefenmeester was ervoor geknipt om de club terug te brengen aan de top en zou met zijn vakmanschap razendsnel verschil maken. Hij kreeg daarbij het volste vertrouwen van de clubleiding en mocht in de zomer een team samenstellen waarmee hij de grootste kans op succes maakte. “Mauricio brengt ervaring, hoge standaarden en leiderschapskwaliteiten met zich mee. Hij is een winnaar, die op het hoogste niveau en in meerdere landen heeft gewerkt”, stelden beide mannen.

Chelsea besloot om een grote schoonmaken te houden en verschillende spelers van de hand te doen, om zowel financieel als sportief ruimte te creëren voor een nieuwe selectie. Met Cole Palmer, die overkwam van Manchester City, werd er slechts één Engelsman aan de selectie toegevoegd en haalde Chelsea verder uitsluitend buitenlandse spelers naar Londen. Het lukte de club meerdere grote talenten te strikken, maar het overgrote deel moest wel wennen aan het nieuwe niveau. Bovendien kreeg Pochettino te maken met een reeks blessures die het hem moeilijk maakten om aan een stabiel team te bouwen dat direct uit de startblokken zou schieten.

Hoewel Pochettino dit seizoen enigszins het voordeel heeft dat Chelsea geen Europees voetbal speelt, waardoor hij op de trainingen meer de tijd heeft om zijn aanvallende systeem erin te slijpen, is dit nog niet terug te zien aan het spel of de resultaten. Chelsea staat, na tien wedstrijden in de Premier League te hebben gespeeld, op de elfde plaats op de ranglijst met drie overwinningen, drie gelijke spelen en vier nederlagen. Het doelsaldo van 13 doelpunten voor en 11 treffers tegen zegt misschien echter wel meer over hoe het voetbaljaar vooralsnog verloopt. In de voorhoede ondervindt Pochettino namelijk de grootste problemen.

Pochettino dit seizoen als hoofdtrainer van Chelsea.

Pochettino roept om aanvallende impulsen

Afgelopen weekend was het weer zover voor Chelsea. De club nam het in eigen huis op tegen Brentford, dat twee punten achterstond op Chelsea. Het leek dan ook een wedstrijd te worden waarbij de ploeg van Pochettino een overwinning zou binnenslepen. Niets was echter minder waar. In de eerste helft lukte het Chelsea om veel kansen te creëren en het publiek op de banken te krijgen, maar het leverde geen doelpunt op. Chelsea ging daardoor opnieuw tegen zichzelf voetballen en kon na rust niet voorkomen dat Brentford met de zege ervandoor ging. Het eindigde uiteindelijk in 0-2 door treffers van Ethan Pinnock and Bryan Mbeumo.

Na de wedstrijd was Pochettino het gedurende de persconferentie eens met een journalist, die stelde dat de huidige spelersgroep nog niet goed genoeg is om voor de bovenste plaatsen te strijden: “Op dit moment is het duidelijk, nee. Het is ook pech. (Christopher, red.) Nkunku, die heeft bewezen dat hij kan scoren in grote competities zoals de Bundesliga, raakte geblesseerd in de laatste wedstrijd van het voorseizoen. Dit soort dingen helpen natuurlijk niet. Ook (Armando, red.) Broja is herstellende. Nicolas Jackson is juist nog jong en heeft tijd nodig om zich aan te passen. Natuurlijk is dat duidelijk, maar we moeten de tijd nemen.”

Ondertussen beseft Pochettino echter wel dat er binnen een korte periode veranderingen moeten komen in de resultaten om het vertrouwen in zijn selectie en hem persoonlijk te herstellen. Tijdens dezelfde persconferentie drong hij daarom alvast aan op versterkingen in de volgende transferperiode. De oefenmeester liet weten vooral in de voorhoede spelers nodig te hebben, aangezien het maken van doelpunten in iedere wedstrijd een probleem blijkt te zijn. Het is echter de grote vraag of de clubleiding bereid is om opnieuw met tientallen miljoenen euro’s te smijten, terwijl Pochettino, die intussen onder druk staat, een aantal maanden geleden ook al een groot bedrag heeft mogen uitgeven.

Chelsea zal zich tegelijkertijd afvragen of het verstandig is om de oefenmeester al zo vroeg in het seizoen weg te sturen. De afgelopen jaren verliepen voor de club zeer rommelig en dat kwam lang niet altijd door de trainers die aan het roer stonden. In plaats daarvan ontbreekt het bij Chelsea alweer heel wat jaren aan het voeren van een helder beleid en het vertrouwen geven aan een hoofdtrainer, ook al vallen de prestaties enigszins tegen. Het lijkt er daarom sterk op dat het tijdens de wintertransferperiode alsnog met een of meerdere aanvallers op de proppen zal komen die Chelsea de volgende stap moeten laten maken.

Tegelijkertijd zal Pochettino het snel voor elkaar moeten zien te krijgen om te leveren. Waar hij bij Tottenham Hotspur met jarenlang zonder prijzen wegkwam met het feit dat de club uitstekend voetbal op de mat legde, is het bij Chelsea ook belangrijk dat er successen behaald worden. Het is een mindset die hij bij Paris Saint-Germain nog niet geheel tot zich nam, maar die hij met zijn terugkeer in Londen wel moet vinden. De achterstand op koploper en zijn oude club Tottenham Hotspur is nog altijd 14 punten, waardoor Pochettino aan de bak moet. Dat de hoofdtrainer kwaliteiten heeft, staat als een paal boven water. Of het voldoende is voor de top, moet de komende maanden blijken.

Is Pochettino de juiste man voor Chelsea?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
126+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:28
17+
Ocampos kop van jut in Spaanse media tijdens remontada PSV
23:08
12+
Arsenal schiet uit slof en helpt PSV, spectaculaire comeback Inter
22:48
27+
Matchwinner Pepi dankbaar: “Ik leer elke dag van Luuk”
22:33
143+
Aangeslagen Ramos: “Gevoelige nederlaag door rode kaart”
22:14
144+
Bosz kon ogen niet geloven: “We zaten totaal niet in de wedstrijd”
22:01
15+
Prachtige treffers van spelers in vorm helpen Real aan voorsprong
21:44
245+
Champagne kan ontkurkt worden bij PSV: Arsenal op weg naar monsterzege
21:25
103+
Hoofrollen Ziyech en Onana bij ineenstorting United in Istanbul
21:15
481+
Wereldwijde verbazing over ‘bizarre’ PSV’er: ‘Wát?’
21:06
94+
‘Gigantisch drama voor André Onana na CL-ramp’
21:04
108+
‘Bosz zorgde met wissels voor wonder van Sevilla’
20:59
102+
‘Sevilla-PSV heeft grote gevolgen’
20:44
0+
Veerkrachtig PSV herrijst uit as in Sevilla: prachtige zege na 2-0 achterstand
20:15
58+
PSV lijkt kansloos door tweede tegentreffer
19:51
304+
Dubbel drama voor Lozano in Sevilla
19:44
220+
‘Sla clown bij Sevilla-PSV op zijn muil’
19:35
139+
Corruptie bij Sevilla-PSV? “Dit is heel vermoeiend!”
19:18
32+
Oudgediende Ramos zet Sevilla op voorsprong tegen PSV
19:05
19+
PSV treft oudste ploeg ooit in CL: “Ons voordeel mee doen”
18:44
902+
‘Bizar bedrag voor Steven Bergwijn’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie