Driessen loopt he-le-maal leeg over ‘Ajax-tafel’

Foto: Driessen loopt he-le-maal leeg over ‘Ajax-tafel’

Valentijn Driessen heeft vrijdag snoeihard uitgehaald naar de Ziggo Sport-uitzending Rondo van maandagavond. Daarin was Jan van Halst, naast vaste tafelgasten Rafael van der Vaart en Marco van Basten te gast. De voetbaljournalist haalt ze stuk voor stuk allemaal door het slijk.

Van Basten kraakt Van Halst, Van der Vaart en Van Basten

Het verbaasde Driessen vooral dat Van Halst nauwelijks werd aangepakt door de andere tafelgasten Youri Mulder, Van der Vaart en Van Basten. “Van der Vaart zat zo in zijn emotie als gekrenkte Ajax-fan aan tafel en zijn afkeer van de ontslagen Duitse directeur voetbalzaken Sven Mislintat is zo groot, dat hij Van Halst vrijpleitte van het opzichtig falen als toezichthouder.”

Volgens Driessen had Van Halst als technisch commissaris voormalig technisch directeur Sven Mislintat de wacht aan moeten zetten. “Los van wat gesprekjes liet Van Halst de Duitser zijn gang gaan. Die negeerde de organisatie, kocht allerlei tweederangs spelers voor ongeveer 115 miljoen euro en haalde Maurice Steijn om hem vervolgens de oorlog te verklaren.” Een kapitale fout volgens de Ajax-watcher. “Van Halst liet het gebeuren met als reden dat hij toch niet op de stoel van de directeur kon gaan zitten. Nee, maar hij legde Mislintat geen strobreed in de weg en tekende blind voor alle miskopen. Hoe zwak Van Halst zijn collega-commissarissen – zij zijn intussen allen gesneuveld vanwege het sportieve verval van Ajax aan de hand van Van Halst – waren, bleek uit het feit dat zij hem vroegen Edwin van der Sar tijdelijk op te volgen.”

Ten Hag compleet mislukt bij Ajax

Dat Van Basten Van Halst verdedigde en hem complimenteerde dat hij niet is weggelopen noemt Driessen ook een ‘farce’. “Had hij Ajax maar de rug toegekeerd, moet je achteraf vaststellen. Dan was de schade wellicht beperkt gebleven. Maar volgens Van Basten sierde het Van Halst juist om bij Ajax te blijven. Terwijl Van Basten zelf regelmatig de handdoek in de ring gooide: bij SC Heerenveen en AZ om sportieve en gezondheidsredenen. Later verklaarde hij dat het vak van trainer-coach hem bij de keel greep. Van Basten keerde ook de FIFA de rug toe, omdat hij in die organisatie te weinig voor elkaar kon boksen.”

Driessen stelt dat de wereld er bij Ajax heel anders had kunnen uitzien als Van Halst geen functie bij Ajax had gehad. “Het wegloopgedrag van Van Basten valt onder de noemer zelfkennis. Een eigenschap die de voetballer Van Halst bezat, maar hij volledig ontbeert als bestuurder. Anders had hij na zijn totale mislukking bij FC Twente ’nee’ gezegd tegen Ajax’ verzoek om commissaris te worden en ’nee’ gezegd tegen de rol van tijdelijk directeur. Wellicht zou Peter Bosz dan trainer van Ajax zijn geweest, was Mislintat niet binnengekomen of was hij kort gehouden en zou de afgeserveerde Klaas-Jan Huntelaar nu waarschijnlijk niet al meer dan een half jaar overspannen thuis zitten.”

Ten Hag aan de slag als analist bij Ziggo Sport

Van Halst toonde aan de tafel bij Rondo geen enkele schuldgevoelens aldus Driessen, die later begreep waarom. “Van Halst keert terug als analist bij de zender. Beter daar wat open deuren intrappen bij Europese wedstrijden, zoals hij bij zijn trainingsbureau Van Baas naar Coach doet dan na FC Twente en Ajax een derde voetbalclub naar de rand van de afgrond leiden als bestuurder. Want niemand zal toch in Van Halsts open sollicitatie bij Rondo trappen?”

Is Van Halst ook schuldig geweest aan de Ajax-malaise?

  • Ja, absoluut
  • Nee, dat vind ik niet
594+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie