Inschattingsfout Ajax geeft te denken

Foto: Inschattingsfout Ajax geeft te denken

Kik Pierie zet binnen een afzienbare tijd zijn handtekening onder een contract bij Excelsior. Het betekent een definitief afscheid van Ajax, waar de 22-jarige Pierie zijn moeilijkste periode uit zijn loopbaan beleefde. Hoe kon de vlotte en vrolijke Pierie de afgelopen jaren uitgroeien tot een talent zonder zelfvertrouwen? En waarom heeft hij nooit speelminuten gekregen in het eerste team?

Uitdaging Piere bij Ajax

Het binnenhalen van Pierie kwam in 2019 allerminst als een verrassing. Twee jaar eerder maakte hij zijn debuut voor het eerste team van sc Heerenveen en slaagde hij erin om zijn basisplaats te behouden. Het zorgde ervoor dat hij in beide seizoenen 31 duels in de Eredivisie meedeed en daarmee de mogelijkheid kreeg om vroeg in zijn loopbaan al veel meters in de Nederlandse competitie te maken. Pierie bleek in de opbouw sterk te zijn in het vinden van de vrije man, had voldoende overzicht om de juiste positie te kiezen en toonde in verdedigend opzicht eveneens weinig moeite om overeind te blijven staan.

Aangezien naar verluidt ook PSV dacht aan de komst van Pierie, had de geboren Amerikaan de mogelijkheid om een keuze te maken. Het leek hem uiteindelijk het beste te zijn om naar Ajax te verkassen, omdat zijn type spel het beste aansloot bij die van de Amsterdammers. Hoewel hij eenmaal aangekomen in de hoofdstad voornamelijk zijn minuten moest maken in het tweede team en daarmee de Keuken Kampioen Divisie, maakte hij intern al snel duidelijk dat hij op het hoogste niveau wilde spelen. Voor Erik ten Hag, die destijds aan het roer stond, was het in die periode echter lastig om voor Pierie een plekje te vinden.

Allereerst had dat serieus te maken met concurrentie en de balans in het centrum van de verdediging. Ajax had in het eerste seizoen van Pierie met Daley Blind een uitstekende speler op die positie staan. Blind had veel ervaring in de Europese top, was voetballend krachtig en liet zich als een van de leiders van het team zien. Bovendien had Ajax net afscheid genomen van Matthijs de Ligt, die een transfer maakte naar Juventus. Met Joël Veltman vond Ten Hag een vervanger, maar hij had niet hetzelfde niveau en dezelfde inbreng als De Ligt. Het zorgde ervoor dat Ajax de kwaliteiten van Blind nog harder nodig had.

Daar kwam nog eens het hoge verwachtingspatroon bij. Een jaar eerder slaagde de club erin om de halve finale van de Champions League te bereiken, het landskampioenschap te vieren en de bekerfinale tegen Willem II winnend af te sluiten. De supporters en media hoopten op eenzelfde soort jaar: een druk die de spelers en technische staf zichzelf eveneens oplegde. Ten Hag wist als geen ander dat het daarbij een risico zou zijn als hij telkens voor jonge spelers zou kiezen. Alleen als een talent er écht klaar voor was, kreeg hij daarom een kans in het eerste team. En Pierie moest duidelijk nog wat stappen zetten.

Zoektocht naar nieuwe kans

Het blessureleed waarmee Pierie direct in zijn eerste seizoen te maken kreeg, hielp ook niet direct mee in zijn ontwikkeling. Nadat in de voorbereiding op zijn tweede seizoen bleek dat hij in Amsterdam opnieuw niet kon rekenen op speeltijd, besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en de overstap naar FC Twente te maken. In Enschede kwam hij twee jaar op huurbasis uit en was hij een basisspeler, al gooide opnieuw meerdere kwetsuren roet in het eten. Onder meer een knieblessure, hamstringblessure en rugblessure zorgden ervoor dat Pierie meermaals een lange periode langs de kant moest toezien.

Na zijn periode bij FC Twente keerde hij een half jaar terug naar Ajax, om vervolgens alsnog een nieuwe huurperiode aan te gaan. Ditmaal was het Excelsior dat hem binnenhaalde. De Rotterdammers waren op dat moment vol in strijd tegen degradatie en konden Pierie goed gebruiken. Wederom kreeg hij echter een blessure: ditmaal ging het om een spierblessure en een herstel van ruim twee maanden. Aan het einde van het seizoen kon hij alsnog belangrijk zijn en Excelsior zelfs behoeden voor nacompetitie. Het overtuigde Excelsior dat de club Pierie ook aankomend voetbaljaar in de selectie wilde hebben.

Daarmee komt zijn tijd bij Ajax ten einde. Pierie sprak in het verleden meermaals uit geen spijt te hebben van zijn overstap naar Amsterdam. Zo stelde hij in februari 2021 tegenover Voetbal International: “Door mijn transfer naar Ajax weet ik nu echt wat profvoetbal inhoudt. Bij Heerenveen was ik natuurlijk al prof en basisspeler, maar bij Ajax ben ik dingen tegengekomen waar ik nog nooit op een dusdanige manier mee te maken had gehad. De wijze waarop je moet omgaan met voeding, rust en je lichaam bijvoorbeeld. De intensiteit en het niveau van trainingen ook. Het was allemaal heel anders dan ik gewend was.”

Over het gebrek aan speeltijd vertelde hij eveneens het nodige. “We dachten dat ik daar het best kon doorgroeien en het was mijn eigen ambitie zo snel mogelijk in de basis terecht te komen. Dat dat niet is uitgepakt hoe ik het voor ogen had, is balen, maar dat betekent niet dat ik spijt van mijn keuze heb”, aldus de defensieve kracht. Met zijn woorden blijft hij dan ook het vertrouwen uitspreken in de toekomst.

Leermoment voor Ajax

De blessures en grote concurrentie bij Ajax hielpen Pierie de voorbije jaren zeker niet mee in zijn ontwikkeling bij Ajax. De centrale verdediger kon geen ervaring opdoen en raakte daardoor zijn vertrouwen kwijt in zichzelf. Anderzijds zat hij voor het eerst in zijn leven bij een topclub en moest hij zichzelf voornamelijk bewijzen. Dat Lisandro Magallán en Perr Schuurs wél de nodige kansen kregen in het eerste team en Pierie nooit een officiële wedstrijd in Ajax 1 speelde, geeft echter ook voor Pierie te denken. Blijkbaar had de verdediger niet de kwaliteiten om bij Ajax kans te maken. Het is aan de scouting en Sven Mislintat om de komende jaren andere keuzes te maken.

Heeft Pierie bij Ajax voldoende kansen gehad?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
668+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:50
17+
‘Miljoenendeal voor Chuba Akpom’
12:30
18+
CLASH in de rechtbank, RIJKAARD wil The Champ | Groeten out Afrika #2
12:17
207+
‘Transferontploffing bij PSV’
12:00
37+
Landstitel PSV is ook die van het kleine timmermansoog
11:50
50+
Feyenoord-zoektocht gaande: “Meer dan 50% kans dat het een buitenlandse trainer wordt”
11:35
86+
PSV waakzaam voor Ajax-ramp: “Mag ons niet overkomen”
11:20
114+
Bosz lyrisch over PSV-aankoop: “Moeilijkste positie in het elftal”
11:04
639+
‘Groot Hakim Ziyech-nieuws voor Ajax’
10:44
101+
Hiddink tipt Slot: “Intensiteit ligt veel hoger”
10:29
233+
‘Megaklapper voor Johan Bakayoko’
10:14
153+
De Jong doet boekje open over PSV-toekomst
10:00
58+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
09:54
737+
‘Feyenoord overweegt Giménez-vervanger’
09:39
173+
‘Ontslag voor ‘allerslechtste’ voetbaljournalist’
09:24
142+
‘Dirigent Bosz stuurt aan op PSV-hegemonie in Eredivisie’
09:13
88+
Twijfels over Veerman: “Als hij naar een andere club gaat…”
08:50
143+
Feyenoord-revelatie prijst staf: “Goede gesprekken gehad met de trainer”
08:33
1148+
Van der Vaart voorspelt Eredivisie-kampioen 2024/2025
08:17
1411+
‘Eredivisie-terugkeer Depay stap dichter bij’
08:00
1219+
‘Ajax-dreun dreigt voor PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie