Oranje Leeuwinnen pakken WK-ticket in extremis

Foto: Oranje Leeuwinnen pakken WK-ticket in extremis

Het is de Oranje Leeuwinnen dinsdagavond gelukt om rechtstreekse plaatsing voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland af te dwingen. Het team van Andries Jonker moest winnen van IJsland en deed dat diep in blessuretijd: 1-0.

IJsland pakte achttien punten uit de eerste zeven WK-kwalificatieduels, waar Nederland bleef steken op zeventien punten. Voor de groepswinst móést er dus gewonnen worden van de directe concurrent. In Stadion Galgenwaard ontstond er dan ook een voorspelbaar spelbeeld: Nederland maakte het spel en de IJslandse vrouwen beperkten zich vooral tot verdedigen. 

Nederland kreeg zat mogelijkheden om de score te openen in de eerste helft. Daniëlle van de Donk, Renate Jansen en Stefanie van der Gragt hadden allemaal de 1-0 op de schoen, maar stuk voor stuk raakten zij de lat. Keeper Sandra Sigurðardóttir wist bovendien een aantal Nederlandse inzetten te pareren en had het geluk dat een Nederlandse inzet van de lijn werd gehaald, waardoor een kansenverhouding van 18-1 niet in de stand werd uitgedrukt.

In Utrecht lukte het de Nederlandse vrouwen maar niet om de ban te breken. IJsland kreeg aan de andere kant zelfs mogelijkheden om de Oranje Leeuwinnen dieper in de problemen te brengen, maar Daphne van Domselaar bracht redding en had even later de mazzel dat Sveindís Jane Jónsdóttir er in zeer kansrijke positie niet in slaagde om af te ronden.

Nederland kreeg de brilstand niet in de reguliere speeltijd van het scorebord af. De play-offs dreigden, maar diep in blessuretijd viel de bevrijdende 1-0 dan toch. Esmee Brugts bezorgden de Oranje Leeuwinnen het zwaarbevochten WK-ticket.

Scoreverloop: 1-0 (90′) Esmee Brugts

TIP: Gaan de Leeuwinnen vlammen op het WK? Waag je gok via Unibet en win!

? ?????????ℂ??ℝ? ?

#FIFAWWC, HERE WE COME! ? pic.twitter.com/itPfA7oIJz

— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) September 6, 2022

Gaat het team zich via de play-offs wél plaatsen?

  • Ja
  • Nee
73+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie