Madueke geeft Lammers laatste zetje

Foto: Madueke geeft Lammers laatste zetje

Het was de week van Sam Lammers bij PSV. De 23-jarige aanvaller baarde opzien door een mondeling akkoord rondom zijn contractverlenging naast zich neer te leggen en vol voor een transfer naar Atalanta Bergamo te gaan. Tijdens de seizoensopening van PSV kreeg hij het laatste zetje naar die overgang, al kwam dat duwtje in de rug uit onverwachte hoek. 

Ondanks de transferperikelen rondom zijn persoon, stond Sam Lammers ‘gewoon’ in de basisopstelling van PSV. De Eindhovenaren startten het Eredivisie-seizoen bij FC Groningen met het in de voorbereiding gebruikelijke aanvalsduo: naast Lammers stond Donyell Malen in de voorhoede.

Dat de 23-jarige spits niet de beste start van het seizoen kende, was niet alleen door zijn eigen toedoen. De targetman kreeg in het begin van de wedstrijd een ‘ijsbeentje’ in een duel, waardoor hij niet vrijuit kon spelen en zich in de tweede helft moest laten vervangen door de jonge Engelsman Noni Madueke. 

Sam Lammers

Het lukte Lammers in de wedstrijd tegen FC Groningen niet om zijn stempel te drukken. Het product van de jeugdopleiding van PSV had het lastig tegen de stugge defensie van de Groningers, die hem in grote delen van de duels de baas was. Met Lammers in de ploeg, probeerde zijn medespelers gebruik te maken van zijn lengte. Lammers ging vier luchtduels aan, maar won er slechts één daarvan en was met negen passes de minst gebruikte man in de formatie van de Eindhovenaren.


De vergelijking tussen de 23-jarige spits en diens voorganger Luuk de Jong wordt gemakkelijk gemaakt. In tegenstelling tot de tegenwoordige spits van Sevilla is Lammers een stuk bewegelijker, maar het contrast met bijvoorbeeld Malen was (helemaal in de wedstrijd tegen Groningen) erg groot. Of dat door zijn blessure kwam, of omdat Lammers met zijn hoofd al in Italië was: zijn wissel was geen verrassing. Zijn vervanger Madueke liet binnen een paar minuten zien welk voordeel de 18-jarige Engelsman brengt in vergelijking met Lammers. 

Noni Madueke

De jongeling was met zijn balbehandeling en zijn snelheid een stuk waardevoller in de minuten die hij speelde dan zijn 23-jarige concurrent. Niet alleen de individuele kwaliteiten van Madueke, ook de chemie met aanvalspartner Malen maakte het de Groningse defensie een stuk lastiger. Dat Madueke de rol van diepe spits anders kan invullen dan Lammers, wordt duidelijk uit de cijfers. Waar de Nederlander in vijftig minuten negen passes gaf, was Madueke in minder minuten meer dan twee keer zo vaak (21 passes) in het spel betrokken – ter vergelijking: Malen gaf in 90 minuten voetbal 22 passes. 

Dat betekent dat Madueke zich veel gemakkelijker ‘vrij maakt’ van zijn tegenstander om aan het spel deel te nemen, iets wat met zijn snelheid ook geen verrassing is. Het leverde PSV wel een groot voordeel op ten opzichte van Lammers: met de jonge Engelsman in de voorhoede, krijgt PSV in plaats van een statisch duo een dynamische aanval die constant in beweging is en centrale defensie van de tegenstander steeds dwingt om te kiezen. Daarbij kan één verkeerde keuze meteen een gevaarlijke situatie opleveren. 


Dynamisch duo

Dat Groningen zich vaak geen raad wist met twee dynamische spelers in de voorhoede, blijkt wel uit de dubbele assist die Madueke achter zijn naam wist te zetten. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen liet Madueke, die voorheen vooral als buitenspeler werd ingezet, al zien zich prettig te voelen in de centrale aanval. De 18-jarige Engelsman, die in 2017 transfervrij overkwam van Tottenham Hotspur, scoorde een hattrick tegen 3. Bundesliga-club SC Verl, maar laat dus ook in de Eredivisie zien dat hij een hoog niveau kan halen. 

Daarnaast zorgde de invalbeurt van Madueke er ook voor dat PSV’s veldspel van een hoger niveau werd. De Eindhovenaren kozen minder vaak voor een lange bal naar voren omdat de jonge Engelsman geen kopwonder is, waardoor het automatisch beter over de grond ging voetballen en in de voorhoede door de bewegelijkheid van Malen en Madueke altijd een aanspeelpunt konden vinden. 

Laatste zetje

Naast dat PSV-trainer Roger Schmidt tevreden zal zijn over de inbreng van zijn pupil, kan ook technisch directeur John de Jong zijn handen dichtknijpen. Door het naderende vertrek van Lammers, die zijn aflopende contract weigert te verlengen omdat hij een overstap naar Atalanta kan maken, zou PSV binnen één maand een nieuwe spits moeten presenteren. De prestaties van Madueke in Groningen lijken aan die noodzaak een einde te maken: PSV heeft met Maxi Romero nog een (dure) aanvaller achter de hand. Toch zal PSV waarschijnlijk wel een vervanger aantrekken: de ervaren Zwitser Eran Zahavi zou in beeld zijn in Eindhoven.


Het zou zomaar kunnen dat Madueke de Lammers-transfer naar Atalanta het laatste zetje heeft gegeven. Dat PSV de extra miljoenen in de zoektocht naar een dynamische middenvelder en een centrale verdediger wel kan gebruiken, is bekend. Wanneer Madueke zijn stijgende lijn vanuit de voorbereiding ook ná de wedstrijd tegen Groningen kan doortrekken, hoeft John de Jong geen nieuwe aanvalsleider aan te trekken. Dan heeft PSV deze transferperiode (eindelijk) een meevaller.

Als Lammers vertrekt, moet John de Jong…

  • Geld uitgeven voor versterken andere positie
  • Nieuwe spits halen
  • Geld op de bank zetten
809+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:11
123+
‘België is bang dat Overmars terugkeert bij Ajax’
18:50
24+
Maakt Wiegman de stap naar het mannenvoetbal? “Ik denk dat het kan”
18:31
57+
“Van Dijk is beter dan in zijn Gouden Bal-periode”
18:11
89+
Vijftien arrestaties na Klassieker bij ArenA, twee agenten gewond
17:52
68+
Frankrijk in shock na homofobe spreekkoren PSG-aanhang
17:31
168+
Levchenko vraagt om maatregelen: ‘Wat kan er allemaal in een stadion komen?’
17:10
500+
Voetbalvolgers helemaal klaar met houding Ajax: “Typische arrogantie!”
17:00
2312+
Zoektocht naar opvolger Mislintat: dit zijn de kandidaten
16:45
91+
Bosz bekritiseert om Arsenal-aanpak: “Leek op het oude PSV”
16:20
1552+
Ajax en FC Volendam woedend na KNVB-besluit: “Competitievervalsing”
16:04
264+
Ajax biedt per mail ‘welgemeende’ excuses aan voor ongeregeldheden
15:49
1300+
BREAKING: KNVB maakt besluit bekend over restant Klassieker
15:37
537+
Klassieker-besluit in wachtkamer: ‘Irritatie bij Feyenoord en Ajax’
15:25
321+
‘Ajax-puinhoop ondenkbaar bij PSV’
15:07
863+
Verbijstering bij Van der Vaart over spelersnaam die rondgaat bij Ajax
14:47
325+
‘Premier League-transfer lonkt voor AZ-uitblinker’
14:22
218+
FC Barcelona legt Kluivert-telg vast
14:05
1621+
‘Ajax maakt Klassieker-standpunt duidelijk’
13:48
822+
Fans Feyenoord zetten Ajacieden met spandoek voor lul om diens sfeeractie
13:33
594+
Slot over Ajax-fans: ‘Alsof ze 10 jaar geen kampioen zijn geworden’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie