Koeman plakt pleisters: essentiële problemen en de oplossingen voor Oranje

Foto: Koeman plakt pleisters: essentiële problemen en de oplossingen voor Oranje

Het ging deze week bij Oranje vaker over de spelers die er niet bij zijn dan de spelers die wel zijn opgeroepen. Met een waslijst aan afwezigen wordt de creativiteit van Ronald Koeman tegen Frankrijk flink getest. Welke pleisters kan de bondscoach plakken om waardig voor de dag te komen?

Voorbeschouwing Nederland – Franrijk (EK-kwalificatie)

Justin Bijlow, Jurriën Timber, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Tyrell Malacia, Teun Koopmeiners, Steven Berghuis, Frenkie de Jong, Noa Lang, Memphis Depay en Cody Gakpo. Van de afwezige internationals kun je een elftal maken dat minstens zo sterk is als de selectie die zich in Zeist verzameld heeft. Koeman gaf toe dat hij niet over zijn beste elftal beschikt en dat de waslijst met blessures veel invloed heeft op de voorbereiding. “In dit soort periodes heeft iedereen met blessures te maken, maar in ons geval is dat iets extremer. Ik ben veel bezig met kijken naar wie er beschikbaar is en welke blessures er zijn.” Er is een lijst met 23 speler overgebleven, waar Koeman een opstelling uit moet destilleren. Met name op doel en in de spits is het aanbod niet om over naar huis te schrijven.

Nieuw talent op doel

Het keepersprobleem van Nederland speelde deze week weer op door de afmeldingen van Justin Bijlow en Mark Flekken. Bijlow wordt gezien als de beste keeper van Nederland en is de beoogde nummer één voor de lange termijn, maar ontbreekt vaker dan gewenst door blessures. De Feyenoorder is net hersteld van een polsbreuk die hem twee maanden aan de kant hield en redt de wedstrijd tegen Frankrijk niet. Door de vormcrisis van Andries Noppert was Flekken de logische vervanger, maar hij moet verstek laten gaan door een blindedarmontsteking. Het uitdelen van de keepershandschoenen is de belangrijkste keuze die Koeman voor de wedstrijd tegen Frankrijk moet maken.

De kans is groot dat Bart Verbruggen voor de leeuwen wordt gegooid. De 21-jarige doelman kan de jongste Oranje-keeper worden sinds Jan van Beveren in 1967, die op zijn negentiende debuteerde. Bij Brighton speelt Verbruggen niet elke wedstrijd, omdat zijn trainer Roberto De Zerbi per wedstrijd zijn keuze maakt gebaseerd op data. De laatste wedstrijd tegen Liverpool was het zijn beurt, maar het werd geen vlekkeloos optreden. De voormalig jeugdinternational leverde de bal in bij Mohamed Salah door een verkeerde inspeelpass te geven in zijn eigen zestien. Een verdediger moest een overtreding maken om een doelpoging te voorkomen en veroorzaakte een strafschop, die door Liverpool werd benut. Het is de vraag hoe Verbruggen deze tegenslag verwerkt en of hij mentaal klaar is om Kingsley Coman, Olivier  Giroud en Kylian Mbappé van het scoren te weerhouden.

Bart Verbruggen op de training van Oranje.

Spitsenprobleem bij Oranje

Naast het probleem onder de lat krijgt Koeman ook hoofdpijn van een andere essentiële positie; de spits. Na geweldige namen als Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar is het zoeken naar een nieuwe aanvalsleider van wereldniveau. Memphis maakte onder Louis van Gaal en Koeman belangrijke doelpunten, maar ontbreekt opnieuw door een blessure. Daarom mag Wout Weghorst zich weer opwerpen als de redder van Oranje. In de recente ontmoeting tegen Griekenland scoorde hij en in de laatste interland Ierland maakte hij zelfs de winnende.

De aanwezigheid van Weghorst in het Nederlands elftal blijft onderwerp van kritiek, maar inmiddels moeten we het accepteren dat er weinig alternatieven zijn. Luuk de Jong en Vincent Janssen willen niet meer voor Oranje uitkomen door de drukke speelschema’s, die Oranje op meerdere manieren in de weg zitten. Gakpo en Memphis ontbreken vanwege blessures en Brobbey is zonder topvorm en Oranje-ervaring alles behalve een zekerheidje. Donyell Malen is het enige alternatief, maar die kan ook naast of achter Weghorst worden gebruikt. De weinige opties die Koeman heeft zal hij moeten koesteren.

Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Frankrijk (3-4-2-1):
Verbruggen; Geertruida, Van Dijk, Aké; Dumfries, Reijnders, De Roon, Blind; Simons, Bergwijn; Weghorst.

Griezmann, Mbappé en Giroud tijdens het WK in Qatar.

Luxeprobleem bij Frankrijk

Bij Frankrijk hebben ze in lichtere mate ook te maken met blessures. Met name achterin moet bondscoach Didier Deschamps een aantal sterkhouders missen. William Saliba en Dayot Upamecano ontbreken en ook de opgeroepen vervanger Axel Disasi viel weer af. De opstelling zal dus veranderen ten opzichte van het vorige duel met Oranje in maart, dat met 4-0 werd gewonnen door de wereldkampioen van 2018. Ook toen kreeg Koeman niet de kans om met zijn sterkste elf te spelen door een virusuitbraak in de dagen vooraf de wedstrijd. Hij zal langzamerhand jaloers zijn op concullega Deschamps, die bij Frankrijk niet met blessureproblemen, maar met luxeproblemen te maken heeft.

De opstelling van Frankrijk kan bijna volledig worden ingevuld. Centraal achterin blijven met Ibrahima  Konaté en Lucas Hernandez goede verdedigers over en ook het middenveld staat stevig met Antoine Griezmann, Aurélien Tchouaméni en Adrien Rabiot. Voorin kan de naam van Mbappé als eerste worden ingevuld, al verkeert de aanvaller van PSG niet in zijn beste vorm. De kandidaat voor de Gouden Bal was al vier duels niet betrokken bij een doelpunt. “Hij bevindt zich in een periode dat het allemaal even niet goed valt”, ziet ook Deschamps. “Maar na alles wat hij deze zomer heeft meegemaakt en in dit helse tempo waarin wedstrijden elkaar opvolgen, heeft hij recht op een periode waarin het even wat minder gaat.”

Vermoedelijke opstelling Frankrijk tegen Oranje (4-3-3):
Maignan; Clauss, Konaté, L. Hernandez, T. Hernandez; Griezmann, Tchouaméni, Rabiot; Mbappé, Giroud, Coman.

Keuzes in de spits

Het is de grote vraag wie er naast Mbappé in de punt van de aanval gaat spelen. Deschamps twijfelt tussen twee spitsen. Olivier Giroud is in vorm bij AC Milan, waar hij in zeven duels vier keer scoorde. Randal Kolo Muani van Paris Saint-Germain is zijn belangrijkste concurrent. Hij verving Giroud toen die tijdens de vorige interlandreeks geblesseerd uitviel, maar scoorde niet in de minuten tegen Ierland (2-0 winst) en Duitsland (2-1 verlies). Deschamps zou kunnen starten met Giroud en hem in de tweede helft kunnen wisselen zonder weinig kwaliteit in te leveren. “Ik ga niet klagen over het feit dat ik deze opties heb”, zei de Franse bondscoach. Dat zou tegenover Koeman ook wat oneerlijk zijn.

Schuin oog op Griekenland

Al met al lijkt Frankrijk een maatje te groot voor het gehavende Nederlands elftal. In de media wordt stiekem al gekeken naar de volgende wedstrijd tegen Griekenland, dat met Nederland strijdt om de tweede plek en daarmee kwalificatie voor het EK. Beide landen hebben nu negen punten, al speelden Grieken één wedstrijd meer. Oranje zou een goede slag slaan door maandag in Athene te winnen. Frankrijk is bijna niet meer in te halen en dus moet Oranje proberen die wedstrijd te overleven zonder al te veel kleerscheuren.

Koeman ging daar in de persconferentie deels in mee. Hij sprak de hoop uit met de huidige selectie een resultaat te kunnen boeken tegen Frankrijk. “Daar hoop ik jullie dan mee te verassen”, zei de bondscoach tegen de pers. Een punt of een overwinning zou vrijdagavond om 20:45 uur inderdaad een grote verrassing zijn.

Maakt Oranje kans tegen Frankrijk?

  • Ja, je hebt altijd kans.
  • Nee, Frankrijk is beter.
117+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:20
0+
Serieuze zorgen om gezondheid Marc Overmars
13:04
19+
Zelfs Derksen overtuigd: ‘Je kunt niet meer om hem heen in Oranje’
12:47
28+
‘Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot kwam’
12:33
21+
Slot gewaarschuwd: “In Engeland tien keer meer”
12:18
199+
‘Bizar nieuw uitshirt PSV uitgelekt: vol neonkleuren’
12:00
82+
PSV: na de kater meteen weer dóórrr
11:40
73+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: ‘Bijlow blijft staan’
11:20
348+
‘Terugkeer voor Daley Blind’
11:10
43+
Vandaag Inside-tafel adviseert Koeman: “Kun je niet meer omheen”
10:50
159+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
64+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
61+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
76+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
225+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
92+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
224+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
53+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
12+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
10+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
405+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie