Koeman getipt: ‘Dan verdien je een serieuze kans in Oranje’

Foto: Koeman getipt: ‘Dan verdien je een serieuze kans in Oranje’

Sven Botman speelt komende zondag met Newcastle United de finale om de League Cup. Daarin moeten The Magpies zien af te rekenen met het Manchester United van Erik ten Hag. Botman maakte afgelopen zomer de overstap naar Newcastle van Lille en groeide direct uit tot een steunpilaar in de defensie. De verdediger kan dan ook rekenen op lovende kritieken, onder meer van voormalig Ajax-trainer Winston Bogarde.

In gesprek met De Telegraaf geeft Bogarde aan dat hij flink aan de slag is gegaan met de houding van Botman in zijn Ajax-periode. “Allereerst heb ik moeten werken aan de instelling, mentaliteit en discipline om prof te zijn. De focus en vooral de beste te willen zijn. Elke dag beter worden, de lat hoger leggen, jezelf uitdagen en de killersmentaliteit krijgen om een tegenstander op te vreten en uit te schakelen om geen tegengoals te incasseren. Dat is de eerste prioriteit als verdediger.”

Harde aanpak loont

Bogarde vertelt dat hij pas daarna op de specifieke details van het verdedigen is ingegaan. Bovendien schuwde de oud-international niet om Botman flink aan te pakken. “Ik was heel hard voor hem en dan kon hij me af en toe wel schieten. Maar ik kon hem ook schieten als hij weer gek deed of niet deed wat ik wilde.” Volgens Bogarde werd uiteindelijk wel het juiste snaartje geraakt. “Nadat Sven de knop had omgezet, werden onze samenwerking en band veel beter. Hij was heel leergierig, luisterde goed en ging aan de slag om zich elke dag te verbeteren.”

Toch was Bogarde in het begin helemaal niet onder de indruk van de boomlange verdediger. “Zijn werkethiek was goed, een wereld van verschil met toen ik met hem begon. Hij dacht te makkelijk en deed er niet alles voor. Zijn houding en gedrag waren gewoon slecht.” De oud-verdediger vond het spijtig dat Botman niet langer bij Ajax is gebleven. “Maar op het moment dat hij zijn carrière bij Lille voortzette, had hij de basis om zichzelf in het buitenland te laten zien. Dat heeft hij in Frankrijk bewezen en doet hij nu in de Premier League, waar hij beter op zijn plek is, opnieuw.”

Botman in Oranje

Volgens Bogarde zou het dan ook niet meer dan logisch zijn dat bondscoach Ronald Koeman hem een kans gaat geven in Oranje. “Sven houdt zich staande in de sterkste competitie van de wereld, de Premier League, is kampioen van Frankrijk geworden en heeft zich staande gehouden in de Champions League. Nu staat hij met Newcastle United in de top-vijf. Hij is een steunpilaar en krijgt weinig goals tegen. Dan verdien je een serieuze kans bij het Nederlands elftal. En die gaat hij ook krijgen. Daar ben ik van overtuigd.”

Moet Koeman Botman een kans geven in Oranje?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, er zijn betere verdedigers
132+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:30
2+
De Mos lovend over Bosz en kraakt kritische noot over festiviteiten: “Hoort er niet bij”
18:10
0+
Meer bekend over vuurwerkincident met PSV-fan Appie
17:50
25+
‘Nieuwe bestemming van Dumfries is bepaald’
17:30
13+
Peer Koopmeiners heeft laatste duel voor Almere City al gespeeld
17:10
405+
‘Doorbraak in onderhandelingen met beoogde Ajax-trainer’
17:00
9+
Download NU de nieuwe SoccerNews.nl-app!
16:50
84+
Ajax-sympathisant over De Kuip: ”Het is ook gewoon het mooiste stadion van Nederland”
16:45
51+
Studio Voetbal-analisten zien PSV-uitblinker vertrekken: “Eredivisie ontgroeid”
16:30
249+
100 miljoen-transfer voor PSV?
16:15
46+
Dest laat PSV-toekomst open: “Tijd zal het leren”
16:00
166+
Liverpool kleurt Oranje: “Ze zullen profiteren van Slot”
15:45
123+
Feyenoord-invaller maakt indruk: “Heel goed en gretig”
15:30
1534+
Sensationele verrassing voor Ajax?
15:15
41+
Eindhoven loopt vol: PSV viert feest
14:59
75+
‘PSV begaat 10 miljoen-blunder’
14:44
88+
Brands prijst Bosz-voorganger: “Fundament vorig jaar gelegd”
14:43
0+
Voorbeschouwing: Weet Bayern München te verrassen in het Santiago Bernabéu?
14:28
199+
‘Slot triggert Van Dijk’
14:13
131+
Feyenoord legt talentvolle middenvelder vast
14:00
35+
Wat wordt de finale van de Champions League? | Vraag van Aad
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie