Koeman allesbehalve avonturier: veel missers in voorselectie Oranje

Foto: Koeman allesbehalve avonturier: veel missers in voorselectie Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft met de voorselectie van Oranje voor de Nations League Finals andermaal een duidelijk signaal afgegeven. Koeman is allesbehalve een avonturier en gaat voor de bekende weg. Spelers laat hij niet zo makkelijk vallen en als je in het buitenland speelt kom je niet zo easy in het Nederlands elftal. In de Oranje-voorselectie zitten deze keer alleen wel heel veel missers.

Inzicht in keuzes bondscoach Koeman: geen verrassingen, wel missers

Onder de lat is volgens de Oranje-fans misschien wel de grootste misser begaan. Jasper Cillessen zit gewoon in de voorselectie voor de halve finale van de Nations League Finals tegen Kroatië (woensdag 14 juni in De Kuip). De NEC-doelman begaat de laatste weken blunder na blunder, maar behoudt het vertrouwen van Koeman. Los van dat de Oranje-bondscoach zondagochtend al had aangekondigd dat Cillessen erbij blijft, is het ook voor de Oranje-insiders geen verrassing. Koeman zag en ziet Cillessen als de nummer één-keeper van Oranje. In zijn eerste periode was hij de absolute eerste keeper en ook nu kiest hij weer voor de Groesbeekse goalie. Er zijn ook weinig alternatieven. Louis van Gaal zag Cillessen in ieder geval niet als goede reservekeeper en nam hem dus helemaal niet mee naar het WK. Justin Bijlow, Mark Flekken en Bart Verbruggen lijken op dit moment een duidelijk streepje voor te hebben, maar niet in het schriftje van Koeman. Buiten deze vier doelmannen vis je ook in een hele magere vijver. Of je moet avontuurlijk denken met namen als Nick Olij (Sparta) en Etienne Vaessen (RKC).

Verdedigers Oranje-voorselectie: waar is Frimpong?

Bij de achterste linie van Oranje is duidelijk de grootste misser begaan. Jeremie Frimpong staat niet op de voorselectielijst van 32 man. Voor de rechtsbackpositie kiest Koeman voor Lutsharel Geertruida (kan ook rechtscentraal), Denzel Dumfries en Kenny Tete. Het niet opnemen van Frimpong in de voorselectie kan je bijna niet verklaren. Een van de beste backs op het moment wereldwijd, waar grote Europese clubs voor in de rij staan. Frimpong staat in de basis bij een grote club in Duitsland (Bayer Leverkusen), in een grote competitie (Bundesliga), waar hij ook nog eens regelmatig scoort en assisteert. De 22-jarige Ghanese Nederlander kwam dit seizoen in de Bundesliga tot 32 duels waarin hij 8 doelpunten maakte en 6 assists leverde.

Blind is back

De concurrentie op rechtsback in Nederland is niet denderend met Tete (Fulham), Rick Karsdorp (AS Roma) en Devyne Rensch (Ajax). Geertruida kan natuurlijk ook op die positie uit de voeten. Dat maakt het voor Frimpong iets lastiger, of misschien wil Koeman alleen selectiespelers die ook de Nederlandse taal machtig zijn? Voor Jong Oranje geldt dat blijkbaar niet.

Als we verder achterin kijken zien we met Daley Blind ook een bekende opvallende naam. Iedereen dacht dat de niet spelende Bayern München-back er de vorige keer nog bij zat om die honderd interlands aan te tikken. Blijkbaar denkt Koeman anders. Een Quilindschy Hartman (Feyenoord) had vanuit avontuurlijk oogpunt een veel logischer keuze geweest.

Frimpong juicht bij zijn doelpunt in de kwartfinale van de Europa League. De Leverkusen-ster is volgens Koeman nog niet goed genoeg voor het grote Oranje.

Reijnders voor Taylor

Koeman heeft zijn avontuurlijkste kant laten zien op het middenveld. AZ-uitblinker Tijjani Reijnders zit in de voorselectie. Kenneth Taylor (Ajax) niet. Taylor had in maart bij de dramawedstrijd tegen Frankrijk (4-0) nog een basisplaats, maar viel zwaar door de mand. Deze keer heeft een slechte Oranje-prestatie wel consequenties. Taylor speelt daarnaast ook niet de pannen van het dak bij Ajax. Davy Klaassen ook niet, maar die krijgt toch wel het vertrouwen op het Oranje-middenveld van de voorselectie. Sowieso is Ajax, hoe erbarmelijk de club ook presteert, weer de hofleverancier van de voorselectie met liefst vijf spelers.

Ryan Gravenberch zit ook niet bij de longlist voor de Nations League Finals. De middenvelder valt af omdat hij bij Bayern München niet aan de bak komt. Dat geldt bij diezelfde club ook voor Blind, maar voor hem heeft Koeman andere maatstaven. De concurrentie op het middenveld is ook wel moordend met vaste spelers als Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Georginio Wijnaldum. Een andere AZ-uitblinker Jordy Clasie is bijvoorbeeld ook niet opgenomen in de voorselectie. Opties als Branco van de Boomen (Toulouse) en Jerdy Schouten (Bologna) zijn veel te exotisch voor Koeman. Joey Veerman krijgt na zijn PSV-prestaties terecht een voorverkiezing.

In de Oranje-aanval valt niet veel te kiezen

Voorin heeft Koeman niet heel veel te kiezen. De spelers die hij wel heeft opgenomen in de voorselectie blinken bijna allemaal wekelijks uit. Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Xavi Simons (PSV) zijn de mannen in vorm. Verder heb je vaste Oranje-spelers als Memphis Depay (Atlético Madrid), Wout Weghorst (Manchester United) en Steven Berghuis (Ajax). De keuzes voor de hopeloos uit vorm verkerende Ajacieden Brian Brobbey en Steven Bergwijn zullen wel voor gefronste wenkbrauwen zorgen. Net als de ‘Club Brugge-ster’ Noa Lang. Als je echter naar de alternatieven kijkt, kan je Koeman wat beter begrijpen.

Echte toppers zitten daar niet bij. Wel veel opkomende spelers en avontuurlijke gedachten. Denk aan de veelscorende spits Thijs Dallinga van Franse bekerwinnaar Toulouse, of Justin Kluivert die Valencia onlangs nog aan een overwinning hielp. Verder heb je ook nog Calvin Stengs, Crysencio Summerville, Vincent Janssen en Myron Boadu. Prachtige out-of-the-Eredivisie-box-opties, die alleen niet in het hoofd van bondscoach Ronald Koeman zitten.

Moet Frimpong in de voorselectie?

  • Ja
  • Nee
738+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
102+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
233+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
77+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
24+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
695+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
78+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
271+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
566+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
320+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
468+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
146+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
105+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
478+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
313+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
242+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
587+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
71+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
99+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
116+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie