Frimpong geeft zichzelf en Koeman gelijk

Foto: Frimpong geeft zichzelf en Koeman gelijk

Jeremie Frimpong mocht van bondscoach Ronald Koeman niet mee naar de Nations League Finals en dat is op basis van statistieken onbegrijpelijk. De rechtervleugelverdediger van Bayer Leverkusen (die straks ook nog voor Ghana of Engeland uit mag komen) meldde zich daarna af. Volgens de boze Koeman kan dat alleen betekenen dat Frimpong denk dat hij het niveau van Jong Oranje is ontstegen. En dat klopt, want Frimpong staat op basis van statistieken op eenzame hoogte in Jong Oranje en het grote Nederlands elftal.

Analyse over Frimpong en de rechtsbacks bij Oranje

Koeman denkt dus dat Frimpong het niveau van Jong Oranje is ontstegen. Nou laten we eens kijken naar de vleugelflitser van Bayer Leverkusen en zijn ‘concurrenten’ in zowel Jong Oranje als het A-elftal. Op basis van de selectie van Koeman en die van Jong Oranje-coach Erwin van de Looi zien we op dit moment vijf rechtsbacks die de strijd moeten aangaan met Frimpong. Bij Oranje zijn dat Denzel Dumfries, Lutsharel Geertruida en ook een beetje Jurriën Timber. In Jong Oranje heeft Van de Looi de keuze tussen Milan van Ewijk en Devyne Rensch.

Eerst het aanvallende gedeelte. Dat is in het moderne voetbal voor een back vaak nog belangrijker dan de verdedigende kwaliteiten. De 22-jarige Frimpong kwam afgelopen voetbaljaargang in de Bundesliga tot 34 wedstrijden waarin hij 8 keer scoorde en 7 assists gaf. In 5 Champions League-duels scoorde hij niet, maar leverde hij wel 2 assists. In de Europa League dit seizoen was hij in 8 duels goed voor 1 goal en 2 beslissende voorzetten. Verder noteerde Frimpong in de Bundesliga gemiddeld 81 procent nauwkeurige passes en kwam zijn succesvolle dribbelpercentage uit op 61 procent.

Op aanvallend vlak is Frimpong iedereen dik de baas

Denzel Dumfries is de nummer 1 rechtsback van Nederland en kwam in de Serie A ook tot 34 wedstrijden. Dat leverde 1 doelpunt en 7 assists op. In de Champions League haalde hij met Internazionale de finale (12 duels) en scoorde in deze campagne 1 keer (0 assists). Het passpercentage van Dumfries in de Serie A is 79 procent en zijn geslaagde dribbels 45 procent.

Lutsharel Geertruida werd met Feyenoord kampioen en speelde 30 wedstrijden in de Eredivisie, dat leverde 3 doelpunten en 2 assists op. Kanttekening daarbij is dat hij net iets meer wedstrijden rechtscentraal speelde dan rechtsback. In de Europa League gaf hij 1 beslissende voorzet in 8 wedstrijden. In Nederland was Geertuida met 91 procent een zeer nauwkeurige passer en 63 procent van zijn dribbels waren succesvol.

Jurriën Timber ontsprong de dans bij het dramatische Ajax dit seizoen. Als vooral (rechter) centrale verdediger kwam hij tot 2 doelpunten en evenveel assists in 34 duels. Zijn passing was uitstekend met 92 procent en zijn dribbelpercentage was 56 procent. In 8 Europese wedstrijden was hij niet betrokken bij een doelpunt.

Milan van Ewijk speelde bij sc Heerenveen ook alle 34 Eredivisie-wedstrijden en scoorde daarin 6 keer. Hij gaf 1 assist. 78 procent van zijn passes kwamen aan en 44 procent van zijn dribbels waren succesvol.

Devyne Rensch kwam bij Ajax tot 26 Eredivisie-duels, waarin hij 3 keer scoorde en 1 assist gaf. Zijn nauwkeurige passing kwam uit op 87 procent. En zijn dribbels gingen in 48 procent van de gevallen goed. In 6 Europese wedstrijden kwam hij niet op het scorebord te staan (ook niet als assistgever).

Jeremie Frimpong mocht van Louis van Gaal nog mee naar het WK, maar wordt ondanks zijn statistieken niet opgeroepen door Koeman.

Verdedigende statistieken zijn iets minder, maar Frimpong doet het beter dan Dumfries

Waarschijnlijk heb je het al door, maar op bijna alle aanvallende vlakken is Frimpong beter dan zijn concurrentie. “Ik vind dat Frimpong vooral verdedigend nog beter moet, daarom heb ik hem ook niet geselecteerd”, zou Koeman nog eens herhalen als hij dit lijstje statistieken zou zien.

Daarvoor pakken we de Bundesliga-stats van Frimong er weer even bij. 34 duels in een van de beste competities van de wereld geeft ook een goed inzicht in de verdedigende aspecten van de man die ook een Ghanees en Engels paspoort heeft. Zijn passing is met 81 procent als back vrij hoog. Daarnaast is zijn succesvolle tackelpercentage 51 procent. In 34 duels verdedigde hij 31 keer uit en had hij 16 onderscheppingen.

Dumfries heeft evenveel competitieduels als Frimpong (maar dan in Serie A) en heeft in alle bovenstaande statistieken mindere cijfers dan Frimpong. Dumfries kwam tot 79 procent passnauwkeurigheid, 51 procent tackles (maar minder ingezet), 20 keer uitverdedigd en 12 onderscheppingen.

Geertruida heeft betere statistieken, maar zoals gezegd is hij meer een centrale verdediger. 91 procent passpercentage, 71 procent succesvolle tackles, 45 keer uitverdedigd en 31 onderscheppingen. Ook Timber (eveneens meer centraal dan rechtsback) doet het stuk beter verdedigend dan Frimpong: 92 procent passing, 72 procent tackling, 66 keer uitverdedigd en 42 onderscheppingen. Ook voor Van Ewijk geldt dat hij het in de Eredivisie verdedigend beter deed dan Frimpong in de Bundesliga. Qua passing niet (78 procent), maar wel qua tackles (63 procent) en totaal aantal uitverdedigingsacties (79) en onderscheppingen (48). Rensch tot slot kwam in 26 competitieduels tot een passpercentage van 87, tackles 65 en 15 keer verdedigde hij uit. Ook kwam hij tot een stuk meer onderscheppingen dan Frimpong 37.

Wegstrepen en wat blijft over: Koeman neemt groot risico met Frimpong

Op veel verdedigende statistieken legt hij het dus af tegen zijn concurrentie, dat heb je goed gezien Koeman. Wel zijn dat alle concurrenten uit de Eredivisie. Die competitie is een stuk makkelijker om te verdedigen dan de Bundesliga. Op aanvallende vlak is het verschil zoveel groter dan je dat tegen elkaar kan afstrepen. En dan blijft Frimpong dus nog steeds een flink stuk voor. De Oranje-bondscoach had Frimpong dus zeker wel mee kunnen nemen. Had dan niet eens voor de basis gehoeven, maar wel om nog aanvallender van achteruit te wisselen.

Dat Frimpong het niveau van Jong Oranje is ontstegen lijkt op basis van de statistieken meer dan duidelijk. De Leverkusen-back heeft dit seizoen zijn eigen gelijk bewezen en ook het gelijk van Koeman als hij zegt dat Frimpong veel beter is dan de rest bij Jong Oranje. Frimpong is op weg naar een absolute toptransfer met clubs als FC Barcelona en Bayern München als geïnteresseerden. Hij kan daarnaast ook nog altijd kiezen voor een interlandcarrière bij Ghana of Engeland. Koeman neemt hier een gigantisch risico en het is bizar dat hij dan wijst naar de verdedigende aspecten van Frimpong. Want wie staat er woensdagavond rechtsback en wat zijn diens statistieken ook alweer?

Koeman ‘not amused’ over afzegging Oranje-speler: “Ik vind dat niet oké”

Had jij Frimpong voor Oranje geselecteerd?

  • Ja, ik wel
  • Nee, ik niet
1526+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie