Arne Slot is gereed voor de ‘Lederhosen-Uli’

Foto: Arne Slot is gereed voor de ‘Lederhosen-Uli’

Arne Slot gaat aan het einde van dit seizoen vertrekken bij Feyenoord. Dat zou hij moeten doen althans. Omdat hij zich ontwikkeld heeft tot een toptrainer. Omdat hij klaar is in De Kuip. En ook klaar is voor een vertrek naar pakweg Bayern München. Stilstand is achteruitgang Arne. Ik voorzie namelijk een nieuwe Louis van Gaal, Leo Beenhakker of Guus Hiddink qua status in Europa. Al hoopt men in Rotterdam op een Arsène Wenger 2.0. Dat is wishful thinking.

Opinie: Arne Slot moet in zijn eigen belang gaan vertrekken bij Feyenoord en kiezen voor de absolute top in Europa

Ik stel jou als fanatiek lezer van SoccerNews.nl op deze plek even een vraag: heb je in al die jaren dat Arne Slot hoofdtrainer is, hem ooit eens écht met de mond vol tanden zien zitten voor de draaiende tv-camera? Even goed nadenken hè. Nou? Ik wél in ieder geval. En dat moment is mij heel goed bijgebleven.

Omdat het nog niet lang geleden is. Maar ook omdat ik het zo opmerkelijk vond. Een collega uit Duitsland vroeg onlangs in ietwat verbasterd Nederlands na afloop van de laatste topper tegen PSV in de persruimte of het klopte dat hij volgens bronnen in beeld was bij Bayern. Ik zag Slot een fractie van een seconde denken. Hij zei niks en wilde blijkbaar nóg meer fracties zijn hersenen laten kraken.

Toneelspel in Eindhoven

Want de voormalig middenvelder probeerde met een grapje antwoord te geven: “Staat hier Peter Bosz?” De trainer van Feyenoord pakte een bordje voor zich waarop zijn eigen naam stond en draaide het om. Een toneelspelletje voor eigen bestwil. Slot was zichtbaar niet op zijn gemak door die Duits-Nederlandse vraag.

‘Speelt daar nou iets tussen der Rekordmeister en de inwoner van Zwolle?’, vroeg ik me hardop af. Zou kunnen, want ook in de stad van de leren broeken en bierpullen zal allang en breed zijn doorgedrongen dat Slot het vak van het trainer zijn in zijn vingers, tenen én in zijn brein heeft zitten.

Voorgangers bij Bayern München

Tactisch ontzettend sterk, menselijk – en hard als dat nodig is – naar zijn spelers toe, zelf op niveau voetballer geweest en ook qua presentatie naar buiten toe een heer. Een Jupp Heynckes. Of een Ottmar Hitzfeld. Niet geheel toevallig twee absolute toptrainers die in het verleden grote successen wisten te boeken bij Bayern. Mensen vooral, mét benodigd voetbalverstand en charisma.

De top van die club zal de naam Arne Slot ongetwijfeld op het welbekende lijstje hebben gezet om Thomas Tuchel te gaan opvolgen. Aan de andere kant zou het ook zomaar kunnen zijn dat de huidige Feyenoord-trainer zélf wel heel graag naar een Europese grootheid als FCB wil vertrekken, dat hij daardoor even stamelde na het gelijkspel bij de concurrent in Brabant.

Met een beetje fantasie zie ik hem vanaf komend seizoen bij onze oosterburen voor de camera staan. Na een spoedcursusje Duits slim spelend als vanouds met het journaille aldaar, maar bovenal zijn elftal in de prestigieuze Bundesliga als een tierelier laten ballen. Dus volop in de aanval. Barstensvol energie, maar natuurlijk ook – Slot kennende – met een idee (of meerderen) qua gekozen spelwijze.

Der Cheftrainer

Clubicoon en topman op het pluche Uli Hoenness, nooit verlegen om kritiek te leveren als dat moet, zou gaan genieten van zijn nieuwe Cheftrainer. Gek genoeg twijfel ik daar niet eens aan eigenlijk. Omdat Slot met Feyenoord zulke grote stappen heeft gemaakt, met zijn ploeg een soort van vernieuwend voetbal speelt.

Overdrijf ik? Zou kunnen, maar zelf vind ik helemaal van niet. En stiekem denk ik ook dat er vele voetbalkenners het met mij eens zullen zijn. Maakt mij verder ook niks uit, ik bepaal immer en altijd mijn eigen mening natuurlijk. Tottenham Hotspur wilde Slot al eens binnen hengelen, maar die club behoort – ondanks een prachtige historie – niet tot de absolute top van Europa.

De club waar ene Louis uit Amsterdam ooit na het pakken van een grote prijs als een bezetene een uitzinnige menigte stond toe te brullen, Arjen Robben als magistrale buitenspeler de wereld in vervoering bracht met doelpunten en Mark van Bommel langere tijd de grote baas was op het middenveld, is dat echter wél. Bayern München is in alles een gigant.

Zegen voor Feyenoord bij een ‘nee’

Zou ik het jammer vinden als Arend Martijn Slot alsnog in Rotterdam blijft volgend seizoen? Deels wel en deels niet. Voor de Kuipclub én het Nederlandse voetbal absoluut een zegen, maar voor zijn eigen ontwikkeling het tegenovergestelde. De landstitel is immers al binnengehaald, Champions League-wedstrijden zijn gespeeld en de KNVB Beker kan ook nog gepakt worden.

Met zijn 45 jaar ligt de wijde voetbalwereld aan zijn voeten. Doorlopend contract in de havenstad of niet: ik vind het voor Arne Slot tijd om te gaan.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected].

Bayern wordt de volgende club van Slot

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
420+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:57
0+
‘Verrassende wending voor Roger Schmidt’
10:44
2+
Van de Ven baalt na nieuwe dreun: “Wil ik eigenlijk niet naar kijken”
10:27
27+
‘Ajax laat oog vallen op Zweedse middenvelder’
10:13
9+
Ten Hag doet boekje open over mislopen ‘supertransfer’: “Heeft het al bewezen”
10:00
98+
Geloof in Ajax: “We komen snel terug”
09:54
30+
‘Bom onder Conference League-finale’
09:39
5+
Oranje-international zaait vertwijfeling: “Is geen positie voor hem”
09:24
52+
‘Opvolger Vandaag Inside dient zich aan’
09:09
259+
Driessen loopt he-le-maal leeg over ‘Ajax-tafel’
08:52
161+
‘Xavi Simons betrokken in dubbeldeal’
08:33
45+
’70 miljoen-vervanger voor Antony’
08:17
52+
Frimpong reageert op Oranje-stelling: “Bondscoach moet maar beslissen”
08:00
388+
Pasveer hakt knoop door over Ajax-toekomst
23:31
54+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
34+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
290+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
98+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
442+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
1143+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
68+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie