Ajax-puzzel na duel met Heracles nog niet gelegd

Foto: Ajax-puzzel na duel met Heracles nog niet gelegd

Maurice Steijn kon zaterdagavond na het duel met Heracles Almelo opgelucht ademhalen. Waar Ajax door een ongelukkig moment in de eerste helft op een achterstand kwam te staan, boog zijn ploeg het zélf om en won het uiteindelijk met 4-1. De oefenmeester kan echter allerminst tevreden achterover leunen, want tijdens de wedstrijd tegen de promovendus werden een aantal zaken duidelijk.

Wedstrijdverloop Ajax en Heracles

Na de teleurstellende resultaten in de voorbereiding, waren de verwachtingen niet bepaald hooggespannen. Het was echter niet af te zien aan het spel van de thuisploeg. Ajax besloot het seizoen vol energie te beginnen en werd via onder meer Steven Bergwijn, Mohammed Kudus en Branco van den Boomen meermaals gevaarlijk. Ook Brian Brobbey kreeg een levensgrote kans, toen hij bij een hoekschop de bal vrijwel kon inlopen. De centrumspits slaagde er echter in om deze niet tegen de touwen aan te krijgen. Dat lukte Mario Engels in de blessuretijd van de eerste helft wél, waardoor de bezoekers op een voorsprong kwamen te staan.

Het leek de ruststand te worden, totdat Jakov Medić het op zijn heupen kreeg. De centrale verdediger, die zijn debuut maakte in de Eredivisie, legde van een grote afstand aan en zag zijn poging succesvol aflopen. Na de theepauze waren het Kudus en Bergwijn (tweemaal) die voor de doelpunten zorgden en de eindstand op 4-1 zetten. Het betekent dat Ajax na speelronde 1 op de tweede plaats staat, achter AZ, en dat Steijn de komende weken kan doorbouwen met de aankopen die nog gaan komen. Waar hij niet over één nacht ijs zal gaan, vallen uit het duel met Heracles een aantal duidelijke conclusies te trekken.

Salah-Eddine ongeschikt, Medić voordeel van de twijfel

De verdediging blijft voor Steijn en zijn technische staf een hoofdpijndossier. In het centrum van de verdediging stond het behoorlijk goed. Medić maakte een sterke indruk en kon na zijn schitterende doelpunt op een groot applaus van het Amsterdamse publiek rekenen. Ook Jorrel Hato haalde zijn niveau en slaagde er vooral in voetballend opzicht in om zijn steentje bij te dragen. Tóch mist Ajax centraal achterin de nodige ervaring om tegen betere ploegen overeind te blijven staan. De komst van Josip Sutalo blijft daarom noodzakelijk om de achterhoede te herstellen, zodat Ajax ook in Europees verband geen modderfiguur slaat.

Op de backposities is het tegelijkertijd twijfelachtig. Devyne Rensch kon tegen Heracles niet overtuigen, maar maakte verder geen grote fouten. Dat deed Anass Salah-Eddine pijnlijk genoeg wel. De verdediger moest in zijn eigen vijfmetergebied de bal simpelweg wegwerken. Hij slaagde daar niet in en speelde deze hard tegen zijn teamgenoot aan. Daardoor kreeg Engels zomaar de gelegenheid om de openingstreffer te maken. Met de voorbereiding meegerekend, kan Ajax het beste Hato doorschuiven naar de linksbackpositie en Sutalo naast Medić zetten. Zo verbindt Ajax de komende jaren ervaring met talent.

Nieuwe keeper noodzakelijk

Het pijnlijkste moment van de gehele wedstrijd was de blessure van Gerónimo Rulli. De Argentijn is dit voetbaljaar de onbetwiste eerste doelman, maar moest zich na een half uur laten vervangen. Bij het onderscheppen van een voorzet kwam hij hard in botsing met Jizz Hornkamp, waarna hij niet meer verder kon. Hoewel het nog altijd onduidelijk is hoe zwaar de blessure is, liet Steijn na afloop aan onder meer Voetbal International weten dat de club verwacht dat Rulli maandenlang is uitgeschakeld. Mocht dit daadwerkelijk zo zijn, dan is het een zware dreun. Zijn concurrenten kunnen namelijk voorlopig nog niet aan hem tippen.

Jay Gorter is de meest logische opvolger. Tegen Heracles mocht hij de geblesseerde Rullli al vervangen. De enige tegengoal was hem nauwelijks aan te rekenen, terwijl hij op andere momenten aardig ingreep. Het verleden wijst echter uit dat Gorter op belangrijke momenten snel een blunder maakt, wat Ajax dure punten kan kosten. Zijn concurrent is Diant Ramaj, maar hij is pas net overgekomen uit Duitsland. Het wordt dan ook interessant wat Sven Mislintat en Steijn de komende weken gaan doen. Krijgt Ramaj of Gorter de kans om zichzelf op het hoogste niveau te bewijzen? Of gaat de Duitse directeur voetbalzaken alsnog de transfermarkt op?

Gouden tandem Bergwijn-Kudus

Steijn kon ook positieve zaken uit het duel halen, want het duo Bergwijn-Kudus deed het uitstekend. In de voorbereiding lieten beide mannen al zien dat ze er zin in hadden en dat bleek in de eerste competitiewedstrijd ook nog maar eens. Aangezien Ajax een middenveld heeft waarin weinig loopacties in de diepte zitten, mag de club van geluk spreken dat het op beide vleugelposities een creatieveling heeft die voldoende snelheid heeft om een sprint naar voren te maken, het technische vermogen bezit om de tegenstander te passeren en de traptechniek heeft om een ploeggenoot in een kansrijke positie te brengen.

Vooral het derde doelpunt van Ajax, en de eerste treffer van Bergwijn, was door een ringetje te halen. De aanvaller stond tegenover twee spelers van Heracles, maar vond alsnog ruimte om een demarrage in te zetten. Zo stond hij binnen een aantal seconden alleen voor de keeper en kon hij de bal eenvoudig intikken. De tweede treffer van Ajax, en het eerste doelpunt van Kudus, was eveneens mooi te noemen. Bij een hoge voorzet kwam de bal bij hem terecht. Vervolgens nam hij deze ontspannen aan en werkte hij deze in de lange hoek binnen. Ajax zal daarom nog maar eens moeten nadenken of het Kudus daadwerkelijk kwijt wil, gezien de potentie die er dit voetbaljaar in het duo zit.

Kan Ajax een serieuze gooi doen naar de landstitel?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
353+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie