Armindo Bruma

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Armindo Bruma

Armindo Bruma is een vleugelaanvaller met de Portugese nationaliteit. In 2023 maakte hij de overstap van Fenerbahçe naar SC Braga.

  • Bruma speelt momenteel voor SC Braga
  • Hij speelde eerder voor Sporting Portugal, Galatasaray, RB Leipzig, PSV, Olympiakos en Fenerbahçe
  • Met PSV won de aanvaller in 2022 de TOTO KNVB Beker
  • Bruma werd in Turkije en Griekenland landskampioen
  • Hij debuteerde in 2017 als A-international van Portugal

Clubcarrière

Bruma werd op 24 oktober 1994 geboren als Armindo Tué Na Bangna. Hij zag het levenslicht in Guinee-Bissau, waar hij op stoffige velden leerde voetballen. Zijn vader overleed al voor diens geboorte, waardoor de opvoeding in handen kwam van zijn moeder. Het gezin verhuisde naar Portugal toen hij elf jaar oud was. Bruma, die in zijn geboorteland voor União Bissau speelde, werd op twaalfjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van topclub Sporting Portugal.

Bliksemtransfer naar Galatasaray

Bruma doorliep de jeugdopleiding van Sporting Portugal en mocht op 10 februari 2013 als invaller zijn debuut maken in de hoofdmacht, dat met 0-1 verloor van CS Marítimo. Een week later stond hij met spelers als Zakaria Labyad en Ricky van Wolfswinkel aan de aftrap tegen Gil Vicente, dat mede dankzij zijn openingstreffer met 2-3 opzij werd gezet. Het bleek zijn enige treffer in dienst van Sporting. Bruma, die dat seizoen nog wel vier assists liet aantekenen, werd in de zomer van 2013 al verkocht aan Galatasaray.

De Turkse topclub telde maar liefst tien miljoen euro neer voor de kersverse profvoetballer. Bruma tekende voor vijf seizoenen bij Galatasaray. Zijn debuut maakte hij tegen Antalyaspor (1-1) om enkele dagen later al te mogen aantreden in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid (1-6 nederlaag). De Portugees beleefde een moeilijk eerste seizoen in Istanbul en liep tot overmaat van ramp ook nog een zware knieblessure op, waardoor de teller bleef steken op vijftien wedstrijden en één doelpunt.

Bruma speelde uiteindelijk 85 wedstrijden voor Galatasaray (vijftien doelpunten). De Turkse topclub verhuurde hem gedurende zijn dienstverband meerdere malen. In januari 2014 werd de aanvaller voor een half seizoen uitgeleend aan competitiegenoot Gaziantepspor en in de zomer van 2015 kreeg Real Sociedad een heel seizoen de beschikking over zijn diensten. De Spaanse club, waar hij drie goals produceerde in 33 wedstrijden, maakte geen gebruik van de optie tot koop.

Transfer naar RB Leipzig

In de zomer van 2017 nam Bruma alsnog permanent afscheid van Galatasaray. De Turkse topclub verkocht hem voor zo’n vijftien miljoen euro aan het Duitse RB Leipzig. Voor Die Roten Bullen speelde Bruma in twee seizoenen 67 officiële wedstrijden (tien doelpunten), maar dat bleek niet voldoende om de technische leiding te overtuigen. In 2019 besloot het bestuur van Leipzig daarom mee te werken aan een transfer naar PSV, dat zo’n twaalf miljoen euro voor hem neertelde.

Overtuiging ontbreekt in Eindhoven

Bruma werd na Mateja Kezman de duurste PSV’er aller tijden. De aanvaller beleefde een goede start door in beide voorronde Champions League-wedstrijden tegen FC Basel te scoren, al bleek dat niet voldoende om door te stoten. Zijn competitiestart was statistisch best aardig te noemen, maar echt overtuigen deed hij niet in het Philips Stadion. Na zijn eerste seizoen (het door corona voortijdig afgebroken 2019-2020) stond de teller slechts op vijf treffers en vier doelpunten uit 31 wedstrijden.

Verhuur aan Olympiakos

De topaankoop verloor zelfs zijn basisplaats bij PSV, dat in de zomer van 2020 onder Roger Schmidt een andere weg in besloot te slaan. Bruma werd om die reden met optie tot koop uitgeleend aan Olympiakos Piraeus. Bij de Griekse topclub herpakte de Portugees zich redelijk door 33 wedstrijden te spelen en negen keer te scoren, maar tot teleurstelling in Eindhoven werd de optie tot koop niet gelicht. Na een jaar keerde hij zodoende alweer terug in Eindhoven.

Terug bij PSV

Bruma zat in het seizoen 2021-2022 veelvuldig op de bank bij PSV, maar dankzij blessures en de vele wisselingen van Schmidt maakte hij alsnog de nodige minuten. De aanvaller was bij tijd en wijle zelfs belangrijk voor de Eindhovenaren. Bruma maakte het winnende doelpunt in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland (0-1) en pikte ook in competitieverband zijn goals mee.

Via Fenerbahçe naar Braga

In de zomer van 2022 werd Bruma door PSV uitgeleend aan Fenerbahçe. De aanvaller dacht in Turkije weer op te bloeien, maar raakte al snel wéér op een zijspoor door de regelgeving in de Süper Lig. Fenerbahçe besloot hem niet in te schrijven voor de Süper Lig en daardoor was hij in de eerste seizoenshelft van 2022-2023 niet speelgerechtigd. Toch werd hij in januari 2023 definitief overgenomen om hem kort daarna te verhuren aan het Portugese SC Braga. Na 21 wedstrijden (vier doelpunten en zes assists) maakte Bruma medio 2023 permanent de overstap.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Hoewel Bruma werd geboren in Guinee-Bissau, is hij international geworden van Portugal. Hij vertegenwoordigde een aantal jeugdteams en maakte op 10 oktober 2017 zijn debuut als A-international tegen Saudi-Arabië (3-0 overwinning). Tot en met 2019 liep de teller op naar negen interlands (één goal), maar daarna werd Bruma niet meer geselecteerd.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie