FSV Mainz 05

Mainz

Prijzenkast

1x Regionalliga Südwest

Het laatste nieuws over FSV Mainz 05

FSV Mainz 05 is een Duitse voetbalclub uit Mainz. Thuiswedstrijden van Die Nullfünfer worden afgewerkt in de MEWA Arena.

  • FSV Mainz 05 werd in 1905 opgericht
  • De Mewa Arena is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Nullfunfer’
  • Jürgen Klopp begon er zijn trainerscarrière

Fiere carnavalsclub

FSV Mainz 05 werd op 16 maart 1905 opgericht als 1. Mainzer Fussballclub Hassia 1905. In 1903 was al geprobeerd om een voetbalclub op te richten in de stad, maar dit bleek geen succes. Het team speelde in de beginjaren in de Süddeutschen Fußballverband, waarna men een fusie aanging met FC Hermannia 07. De club ging daardoor verder als 1. Mainzer Fussballverein Hassia 05. In de loop der jaren besloten Die Nullfünfer, zoals de huidige bijnaam luidt, vaker veranderingen door te voeren in de clubnaam. Zo ontstond uiteindelijk FSV Mainz 05.

In 1921 kroonde FSV Mainz 05 zich tot winnaar van de Kreisliga Hessen. De club kwam in de jaren twintig terecht in de Bezirksliga Main-Hessen – Gruppe Hessen. Dit leidde tot kampioenschappen in 1932 en 1933. In het laatstgenoemde jaar kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Het nieuwe regime besloot een zestiental Gauliga’s uit de grond te stampen. De club uit Mainz werd ingedeeld in de Gauliga Südwest-Mainhessen, maar degradeerde al na één seizoen. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog fuseerde men noodgedwongen met Reichsbahn SV Mainz.

Oberliga-jaren

Na de Tweede Wereldoorlog werden er grote veranderingen doorgevoerd. De Gauliga’s en alle sportverenigingen werden ontbonden, waardoor FSV Mainz 05 heropgericht moest worden. Het team werd destijds ingedeeld in de Oberliga Saarpfalz. Met twee overwinningen en drie gelijke spelen in achttien wedstrijden eindigde men roemloos onderaan, maar desondanks kreeg de club een kans om actief te blijven op dit podium. Deze herkansing bleek succesvol.

In het seizoen 1946-1947 kwam FSV Mainz 05 beter voor de dag. Achter 1. FC Kaiserslautern, VfR Wormatia Worms en 1. FC Saarbrücken eindigde de club als vierde in de Oberliga Saarpfalz. Na deze jaargang ging de Oberliga Südwest van start. Op dit niveau eindigde Der Karnavalsverein veelal in de middenmoot. Wel vierde men in 1955 het vijftigjarige bestaan middels een overwinning op Manchester City (2-1), tot grote euforie van circa tienduizend toeschouwers. In 2024 schonk Mainz nog aandacht aan deze jubileumwedstrijd.

Fans van FSV Mainz 05
Fans van FSV Mainz 05 (Pro Shots)

Pijnlijke degradatie

De DFB introduceerde in 1963 een nieuwe hoogste klasse: de Bundesliga. De beste zestien clubs uit de vijf Oberliga’s werden hiervoor uitgenodigd, maar als nummer twaalf van de Oberliga Südwest greep FSV Mainz 05 mis. Men werd hierdoor ingedeeld in de tweede klasse (Regionalliga). In de beginjaren wist de formatie uit de deelstaat Rijnland-Palts meermaals in de subtop te eindigen. In 1973 veroverde men zelfs het kampioenschap, maar in de play-offs bleken SC Fortuna Köln en FC Sankt Pauli te sterk.

De vijfde plaats van 1974 volstond om deel te nemen aan de Tweede Bundesliga. In deze nieuwe competitie had men het zwaar. FSV Mainz 05 wist zich weliswaar twee opeenvolgende seizoenen te handhaven als middenmoter, maar vanwege financiële problemen besloot het bestuur vrijwillig te degraderen. Op dat moment was dat uniek in Duitsland, al volgden meer clubs dat voorbeeld in de daaropvolgende jaren. In de derde klasse, vanaf 1978 de Oberliga genoemd, draaide Mainz veelal mee in de bovenste regionen.

Terugkeer in Tweede Bundesliga

In 1988 promoveerde FSV Mainz 05 als kampioen en winnaar van de play-offs naar de Tweede Bundesliga. Die Nullfünfer degradeerden al na één seizoen, maar keerden net zo snel weer terug op het tweede niveau. De promotie van 1990 ging bijna gepaard met een ongeslagen status. Mainz verloor pas in de laatste speelronde van runner-up FSV Salmrohr, maar het seizoen eindigde beslist niet in mineur. Net als twee jaar eerder wist men de eindronde om promotie in eigen voordeel te beslissen.

Met een achtste plaats beleefde FSV Mainz 05 een sterke comeback in de Tweede Bundesliga. De DFB besloot de club in 1991 alsnog te laten degraderen vanwege problemen met de licentie, maar de beroepsprocedure bleek succesvol. Men bleef hierdoor actief op het één na hoogste niveau van Duitsland. In het restant van de jaren negentig veranderde dat beeld niet meer. In 1997 maakte Mainz als nummer vier nog wel kans op promotie, maar de 4-5 nederlaag tegen VfL Wolfsburg bleek fataal.

Jürgen Klopp (FSV Mainz 05)
Jürgen Klopp lacht als trainer van Mainz (Pro Shots)

De periode Klopp

Na 340 wedstrijden in het shirt van FSV Mainz 05 nam verdediger Jürgen Klopp in 2001 afscheid als profvoetballer. Hij volgde Eckhard Krautzun op als hoofdtrainer. Onder zijn leiding wist de club zich te handhaven in de Tweede Bundesliga (veertiende). De kersverse hoofdtrainer genoot het vertrouwen van de clubleiding en de selectie, waardoor hij de kans kreeg om het team door te ontwikkelen. Klopp bracht Mainz terug naar de top van de Tweede Bundesliga. De derde plaats achter 1. FC Nürnberg en Arminia Bielefeld volstond in 2004 voor promotie naar de Bundesliga.

FSV Mainz 05 debuteerde op 8 augustus 2004 met een 4-2 nederlaag bij VfB Stuttgart in de Bundesliga. Zes dagen later wist de nieuwkomer een 2-1 overwinning te boeken op Hamburger SV. De formatie van Klopp beleefde een sterke seizoensstart en ging zelfs korte tijd aan kop, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een elfde plaats. Op basis van het Fair Play-klassement pikte Mainz alsnog een Europees ticket mee. Deze primeur leverde niet het gewenste effect op.

Klopp leidde FSV Mainz 05 in 2006 opnieuw naar de elfde plaats in de Bundesliga. In het derde seizoen nam de prestatiecurve af, waardoor men in 2007 uit de hoogste divisie degradeerde. Klopp probeerde een snelle rentree af te dwingen, maar stapte na de vierde plaats in de Tweede Bundesliga op. De oefenmeester accepteerde uiteindelijk een aanbieding van Borussia Dortmund, dat onder zijn hoede twee landstitels veroverde en de Champions League bereikte. Klopp groeide daarmee uit tot een alom geprezen trainer.

Bundesliga-rentree

Jørn Andersen kreeg de opdracht om Klopp te doen vergeten. Hij slaagde wonderwel in deze loodzware taak door FSV Mainz 05 als runner-up naar de Bundesliga te loodsen. Zijn team bereikte daarnaast de halve finale van de DFB-Pokal, maar Bayer Leverkusen dwarsboomde groter succes. Der Karnavalsverein vierde de Bundesliga-comeback met een negende plaats op de ranglijst. Het laatste seizoen in Stadion am Bruchweg (2010-2011) leverde zelfs een historische vijfde plaats op.

In de Coface Arena, dat later de naam Mewa Arena kreeg, wist FSV Mainz 05 uit te groeien tot een stabiele Bundesliga-club. De vijfde plaats van 2011 werd weliswaar niet meer geëvenaard, al scheelde dat in het seizoen 2015-2016 niet veel (zesde). Mainz moest in de daaropvolgende seizoenen wel alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen. In 2017 eindigde men maar één positie boven de gevarenzone, maar dit doemscenario werd vermeden. Dit leidde ertoe dat men zich relatief stabiel in de middenmoot wist te vestigen.

Op 27 mei 2023 speelde FSV Mainz 05 een hoofdrol in de Bundesliga. In de laatste speelronde wist men een 2-2 gelijkspel te veroveren bij Borussia Dortmund, waardoor die club de landstitel verspeelde aan Bayern München.

Anwar El Ghazi (FSV Mainz 05)
Anwar El Ghazi in de clubkleuren van Mainz 05 (Pro Shots)

Rivaliteit

Eintracht Frankfurt en 1. FC Kaiserslautern zijn de voornaamste rivalen van FSV Mainz 05. Wedstrijden tegen eerstgenoemde club staan bekend als de Rhine-Main Derby.


Europees voetbal

FSV Mainz 05 en Europese clubcompetities zijn vooralsnog geen gelukkige combinatie. In het seizoen 2005-2006 mocht de club voor het eerst deelnemen. Men bereikte ten koste van ÍB Keflavík het hoofdtoernooi van de UEFA Cup, maar sneuvelde meteen in de eerste ronde tegen Sevilla (0-2 thuis, 0-0 uit). In de seizoenen 2011-2012 en 2014-2015 wist men de derde kwalificatieronde van de Europa League niet eens te overleven. Respectievelijk Gaz Metan Medias en Asteras Tripolis bleken over twee duels te sterk.

In 2016 plaatste FSV Mainz 05 zich automatisch voor de groepsfase van de Europa League. In een groep met Anderlecht, Saint-Étienne en Qäbälä PFK maakten de Duitsers een acceptabele indruk met twee overwinningen, drie gelijke spelen en één nederlaag. Dat bleek echter niet voldoende om een toptwee-klassering te realiseren.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FSV Mainz 05 gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Bert Balte (1986-1989)Anwar El Ghazi (2023)
Sepp van den Berg (2023-heden)Nigel de Jong (2018)
Jean-Paul Boëtius (2018-2022)Bernard Schuiteman (2000-2002)
Jeffrey Bruma (2020)Jeremiah St. Juste (2019-2022)
Delano Burgzorg (2022)

Het stadion

FSV Mainz 05 speelde tussen 1929 en 2011 in het Stadion am Bruchweg. Dit complex dient tegenwoordig als thuisbasis voor het tweede team van de club en heeft een capaciteit van 18.700 plaatsen. De A-selectie van Der Karnavalsverein maakte in 2011 de overstap naar de Coface Arena, dat een capaciteit van 34.034 plaatsen heeft. In 2021 kreeg het stadion een nieuwe naam: de Mewa Arena.

In de zomer van 2011 werd het stadion van FSV Mainz 05 geopend middels een vriendschappelijk toernooi. FSV Mainz 05 nam het in de nieuwe thuishaven op tegen Bayern München, Borussia Dortmund en Hamburger SV. De thuisspelende club eindigde als laatste.


Veelgestelde vragen over FSV Mainz 05

Wanneer is FSV Mainz 05 opgericht?

Op 16 maart 1905

Wat is het adres van de Mewa Arena?

Mewa Arena
Eugen-Salomon-Straße 1, 55124 Mainz
Duitsland

Wat is de capaciteit van de Mewa Arena?

34.034 plaatsen

Wat is de website van FSV Mainz 05?

Klik hier om FSV Mainz 05 online te bezoeken

Waar kan ik FSV Mainz 05 vinden op sociale media?

FSV Mainz 05 is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 april 2024

Populaire spelers FSV Mainz 05

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie