Ziyech en drie andere Nederlanders in WK-selectie Marokko

Foto: Ziyech en drie andere Nederlanders in WK-selectie Marokko

Marokko gaat met een kleurrijke selectie naar het WK in Qatar. Een groot deel van de internationals is geboren in het buitenland, met name België, Frankrijk of Nederland. Zo zijn er Marokkaanse internationals met hun wieg in Dronten, Leiderdorp, Blaricum en Rotterdam.

Hakim Ziyech

Supporters van het Nederlands elftal balen er nog steeds van. Had Hakim Ziyech niet in Oranje moeten spelen? In 2015 zat de toenmalig Twente-speler in de voorselectie van Guus Hiddink, maar hij moest geblesseerd afhaken. De nieuwe bondscoach Danny Blind en zijn assistent Marco van Basten negeerden de sterspeler van de Eredivisie vervolgens, waarna hij ‘met zijn hart’ voor Marokko koos.

Ziyech werd regelmatig opgeroepen voor Marokko, maar viel buiten de boot voor de Afrika Cup in 2017. Na dat toernooi bedankte Ziyech voor het spelen van twee vriendschappelijke interlands. Hij speelde een half jaar niet voor het nationale elftal, totdat hij het conflict met bondscoach Hervé Renard uitsprak. De toenmalig Ajacied speelde daarna alle groepswedstrijden op het WK in Rusland – waar Oranje ontbrak – en was basisspeler bij de Afrika Cup in 2019.

Met de volgende bondscoach Vahid Halilhodžić raakte Ziyech opnieuw in conflict. De Bosniër was niet te spreken over de mentaliteit van de Drontenaar. “Het gedrag van Ziyech past niet bij de selectie. Hij wil niet trainen, hij wil niet spelen. Hij neemt het niet serieus”, stelde de bondscoach. Het liep zo hoog op dat de vleugelaanvaller van Chelsea definitief een punt achter zijn interlandcarrière zette. Het bleek meer een kwestie van ‘hij eruit of ik eruit’. Toen de bondscoach in augustus werd ontslagen, keerde Ziyech als speler van Chelsea terug bij de nationale ploeg.

Noussair Mazraoui

Noussair Mazraoui kan meepraten over de nukken van Halilhodžić. De rechtsback van Bayern München botste twee jaar geleden met de bondscoach tijdens een training en werd daarna niet meer opgeroepen. In mei van dit jaar legden de twee hun ruzie bij en keerde Mazraoui na achttien maanden terug bij de Leeuwen van de Atlas.

De familie van Mazraoui is afkomstig uit Tetouan in Noord-Marokko. Zelf werd hij geboren in Leiderdorp en hij groeide op in Alphen aan de Rijn. Via Alphense Boys kwam de rechtsback bij Ajax, waar hij nooit werd gezien als het grootste talent. In tegenstelling tot veel ploeggenoten, zoals Abdelhak Nouri, werd hij nooit opgeroepen voor interlands van Nederlandse jeugdelftallen.

Mazraoui speelde wel enkele wedstrijden voor Marokko Onder-20 en Onder-23. Na zijn doorbraak bij Ajax kon hij kiezen tussen het land van zijn ouders en zijn geboorteland Nederland. Hij koos voor Marokko. In 2018 maakte hij zijn debuut voor het hoogste nationale elftal. De teller staat momenteel op veertien interlands.

Sofyan Amrabat

Sofyan Amrabat speelde wél jeugdinterlands voor Nederland, maar besloot in 2017 om zijn wedstrijden voor Marokko te gaan spelen. De voetbalbond liet zijn hele familie naar Marokko overkomen voor een wedstrijd en overtuigde de middenvelder, die op dat moment bij Feyenoord speelde. Er was ook contact met de KNVB, maar die gaven aan Amrabat vooral als ‘potentieel international’ te zien voor de toekomst.

Bij Marokko ging Sofyan samenspelen met zijn oudere broer Nordin, die dezelfde keuze heeft gemaakt. Ook hij speelde jeugdinterlands voor Nederland en koos op latere leeftijd voor Marokko. Ze waren beiden aanwezig tijdens het WK van 2018 in Rusland. Inmiddels speelt Nordin niet meer voor de nationale ploeg.

Sofyan Amrabat is via Club Brugge en Hellas Verona bij Fiorentina terechtgekomen. De middenvelder is geen onbetwiste basisspeler bij de Italiaanse middenmoter, maar kan bij Marokko wel op een vaste plek rekenen.

Zakaria Aboukhlal

De vierde Marokkaans-Nederlandse international is Zakaria Aboukhlal. Zoon van een Libische vader en een Marokkaanse moeder, geboren in Rotterdam en opgegroeid in Gorinchem. Via de jeugdopleiding van Willem II en PSV kwam hij bij AZ terecht, waar hij de afgelopen drie seizoenen veel speelde als invaller. Deze zomer verkaste Aboukhlal naar Toulouse FC in Frankrijk. Bij zijn nieuwe club heeft de aanvaller een basisplaats veroverd. Bij de nationale ploeg van Marokko moet Aboukhlal het nog doen met invalbeurten.

Afwezigen

Er ontbreken twee Marokkaanse internationals met een Nederlandse geboorteplaats die recent wel werden opgeroepen. Souffian El Karouani maakte vorig jaar zijn debuut in de selectie. De linksback van NEC Nijmegen, geboren in Den Bosch, mocht mee naar de Afrika Cup, maar maakte geen minuten. Tijdens de WK-kwalificatie kwam hij drie keer in actie.

Tarik Tissoudali, geboren in Amsterdam, speelde tijdens de Afrika Cup en de WK-kwalificatie, maar scheurde onlangs zijn kruisband en moet het toernooi in Qatar missen.

Anwar El Ghazi

Anwar El Ghazi wilde nog voor het WK overstappen van Nederland naar Marokko, maar kreeg het papierwerk niet op tijd rond. De PSV’er, geboren in Barendrecht, speelde twee interlands voor Oranje, maar kan door een regelwijziging bij de FIFA alsnog voor zijn tweede thuisland spelen. Tot aan drie interlands kunnen spelers wisselen van nationale ploeg. Mogelijk kan El Ghazi na het WK alsnog international van Marokko worden.

Marokko speelt op het WK tegen Kroatië (23 november), België (27 november) en Canada (1 december).

Gaat Marokko de groepsfase overleven?

  • Ja
  • Nee
96+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie