Voorbeschouwing: kan Atalanta Bergamo in eigen huis Olympique Marseille verslaan voor een finaleplaats?

Foto: Voorbeschouwing: kan Atalanta Bergamo in eigen huis Olympique Marseille verslaan voor een finaleplaats?

Waar de bezoekers al een historie hebben met het bereiken van Europese finales (en zelfs ook met het winnen van een continentale eindstrijd), is het voor de thuisploeg een unieke kans om een keer een finale te halen. Gaat het Nederlands getinte Atalanta Bergamo die klus voltooien tegen Olympique Marseille na de eerdere 1-1 in Frankrijk? Wij blikken in deze voorbeschouwing vooruit op deze wedstrijd.

Gewiss Stadium

Europa League Final Stage

9 mei 2024

21:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 9 mei 2024 21:08.

Atalanta Bergamo: teaminfo en vorm

Pas sinds 2012 speelt Atalanta Bergamo zonder onderbreking in de Serie A. De eerste vijf jaren leverden nog weinig succes op, maar sinds het seizoen 2016/17 eindigt Atalanta steevast bij de bovenste acht en ook is in deze periode twee keer de finale van de Coppa Italia gehaald. Het team van Hans Hateboer, Mitchel Bakker, Marten de Roon en Teun Koopmeiners staat nu vijfde in de Serie A en strijdt om een plekje in de Champions League.

Een ticket voor die competitie kan ook behaald worden wanneer de Europa League gewonnen wordt. Na het overleven in de groepsfase werden in deze competitie Sporting CP en Liverpool aan de kant geschoven. Vooral het tweeluik met de Engelse grootmacht was een spectaculaire. In het heenduel wist Gian Piero Gasperini met zijn spelers namelijk met 0-3 te winnen op Anfield, waarna de 0-1-nederlaag in eigen huis geen invloed meer had op het behalen van de halve finales.

Sinds die nederlaag heeft Atalanta vijf officiële wedstrijden gespeeld. Eerst werden in eigen land AC Monza (1-2), Fiorentina (4-1, halve finale Coppa Italia) en Empoli (2-0) aan de kant gezet, waarna het 1-1-gelijkspel in Marseille volgde. Afgelopen week werd met 1-2 gewonnen bij Salernitana. De grote man is Gianluca Scamacca. De oud-spits van Jong PSV en PEC Zwolle scoorde drie keer in de laatste vier wedstrijden, waar hij ook al twee keer doel had getroffen op Anfield.

Het mag dan ook geen verrassing heten wanneer de lange Italiaan weer in de punt van de aanval staat. Spelers als Berat Djimsiti, Teun Koopmeiners en Charles De Ketelaere kregen rust tegen Salernitana en kunnen nu terugkeren. Isak Hien is terug van een schorsing en dat komt goed uit, want Sead Kolašinac (oud-speler van Marseille) viel vorige week met een blessure uit, waar achterin ook al geen gebruik gemaakt kan worden van Emil Holm en aanvoerder Rafael Toloí. Hien kan hierdoor rekenen op een plekje in de basisopstelling.

Gianluca Scamacca schiet meer dan 0,5 keer op doel

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Olympique Marseille: teaminfo en vorm

In tegenstelling tot de tegenstander van deze week heeft Olympique Marseille een langere geschiedenis in Europese toernooien. Zo werd in 1993 nog de Champions League gewonnen door AC Milan te verslaan en werden later nog de finales van de UEFA Cup (1999 tegen Parma en 2004 tegen Valencia) en diens opvolger de Europa League (2018 tegen Atlético Madrid) gehaald. Geen van deze drie finales leverde echter een prijs op, dus de Fransen zullen erop gebrand zijn om de finale niet alleen te halen maar ook te winnen.

Na een tweede plek in de groepsfase moest in de tussenronde afgerekend worden met Shakhtar Donetsk. Dit lukte, waarna ook Villarreal werd verslagen. In de kwartfinale moest Benfica eraan geloven, al ging dit niet van een leien dakje. Na een 2-1-uitnederlaag werd thuis met 1-0 gewonnen. De hierop volgende penaltyserie werd met 4-2 gewonnen. De grote man in de Europa League is dit seizoen Pierre-Emerick Aubameyang. Met tien goals is hij ruim topscorer van het toernooi, aangezien de rest volgt met maximaal zeven treffers.

In maart en april maakte Marseille een rampzalige reeks door, met vijf opeenvolgende nederlagen. Hierna werd gewonnen van Benfica (1-0) en RC Lens (2-1) en gelijkgespeeld tegen Toulouse (2-2), OGC Nice (2-2) en Atalanta Bergamo (1-1). Het team van coach Jean-Louis Gasset was afgelopen weekend vrij, maar moet echt beter gaan presteren in uitduels. In de Europa League werd alleen van AEK Athene gewonnen, terwijl Marseille in Frankrijk op Clermont Foot na de slechtste ploeg is in uitwedstrijden.

Net als de tegenstander heeft Marseille dus ook een spits die gegarandeerd kan rekenen op een plekje in de basisopstelling. Naast hem moet Gasset kiezen tussen Ismaïla Sarr, Faris Moumbagna en Iliman Ndiaye, waarvan er waarschijnlijk één in de basis gaat starten. Samuel Gigot is terug van een schorsing en kan weer onderdeel uitmaken van de driemansdefensie. Bamo Meïte en aanvoerder Valentin Rongier moeten allebei geblesseerd toekijken tijdens deze wedstrijd.

Gelijkspel

Vorige ontmoetingen

Vorige week ontmoetten deze twee ploegen elkaar in de heenwedstrijd in Marseille. Door een doelpunt van Gianluca Scamacca kwamen de bezoekers op voorsprong, maar nog in het eerste kwart van de wedstrijd zorgde Chancel Mbemba voor de gelijkmaker. Bij 1-1 zou het ook blijven. Dit was de enige keer dat deze clubs tegenover elkaar hebben gestaan.

Wedtip Atalanta Bergamo Olympique Marseille

Het verschil tussen de twee clubs op het gebied van historie is enorm, maar dat hoeft weinig te betekenen voor de huidige vorm. Atalanta lijkt met een stuk meer vertrouwen voor de dag te kunnen komen en heeft ook nog eens het eigen publiek achter zich. Zodoende is het niet zo gek om bij de 1X2-voorspelling een 1’tje in te vullen en voor de thuisploeg te gaan. Dit geeft een odd van 1.76 bij Unibet.

Atalanta Bergamo wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie