Van Dijk en Memphis helpen Noppert aan toptransfer

Foto: Van Dijk en Memphis helpen Noppert aan toptransfer

Het leek bijna een zekerheid: Andries Noppert zou sc Heerenveen na zijn succesvolle entree in het Nederlands elftal gaan verlaten. De interesse was er wel, vooral de link met Ajax was snel gelegd, maar uiteindelijk kwam een transfer niet van de grond. Terwijl er druk gespeculeerd wordt of Noppert überhaupt wel bij de selectie zit, helpen de grote jongens van Oranje Noppert met terugwerkende kracht alsnog aan een transfer.

Andries Noppert leek de voetbalwereld in zijn keepershandschoenen te hebben. De doelman van sc Heerenveen werd al eens bij de selectie gehaald door toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Dromen van een WK kon daarom. De realiteit wees uit dat de 28-jarige doelman tijdens het grootste voetbalevenement ter wereld zijn debuut mocht maken voor Oranje.

Andries Noppert en het Heerenveen-jongensboek

In de opportunistische voetbalwereld is dat vaak een reden voor clubs in grote competities en nationale topclubs om meteen door te pakken, al  pakte dat voor Noppert dus anders uit. Met de wijsheid van nu – de doelman heeft last van een buik- en liesblessure, mogelijk uit overbelasting – komt dat de doelman niet slecht uit. Helemaal niet omdat er nu een abrupt einde aan het maanden durende jongensboek komt.

Hoe langer het duurde, hoe minder Noppert leek te wachten op de vragen die hem weer koppelden aan het WK, een transfer in de winterstop of dat er een kans gemist werd op een mooie overgang. Dat Noppert voorlopig aan de kant staat en niet in dat fel Oranje-keepersshirt van de Friezen te zien is, komt vooral de hype rondom de doelman goed uit.

Die hype is het beste samen te vatten in de explosieve groei die Noppert maken de geschatte marktwaarde (Transfermarkt.nl). Als 28-jarige keeper van Go Ahead Eagles werd zijn marktwaarde bij zijn overstap naar Heerenveen 450.000 euro geschat. Noppert werd eerste keeper en haalde in september vorig jaar het Nederlands elftal. Het resultaat: een verdubbeling van zijn geschatte marktwaarde (in september 2022: was dat één miljoen euro) en in november nog een keer. Na het WK ging dat bedrag helemaal door het dak: van twee naar vijf miljoen euro.

Met andere woorden: binnen een half jaar steeg de marktwaarde van Noppert met 1011%.

Daardoor is het vooral een einde voor het jongensboek voor de penningsmeester van sc Heerenveen. Er was interesse, maar al snel werd duidelijk dat er tien miljoen euro nodig zou zijn om Noppert los  te weken bij de club. Dat was Ajax, dat geïnteresseerd zou zijn geweest, te gortig. En geef de Amsterdammers eens ongelijk: voor acht miljoen euro haalde het een doelman binnen met veel meer internationale ervaring en een jarenlange carrière in één van de topcompetities van Europa (Geronimo Rulli van Villarreal, red.).

Het Noppert-geluk bij een gemiste Heerenveen-kans

Dat naast Ajax geen enkele andere club na vijf WK-wedstrijden het aandurfde om een dik bedrag voor Noppert neer te leggen, kan voor de doelman zelf alleen maar positief uitpakken. Dat de 28-jarige keeper fit wil blijven en zo veel mogelijk minuten wil maken, maakt hem geen uitzondering op andere doelmannen of voetballers. De omschakeling die Noppert zou hebben als hij bijvoorbeeld voor Ajax zou keepen, zou nóg groter zijn dan de omschakeling die hij moest maken in Qatar.

Het Nederlands elftal speelde immers niet vol op de aanval en liet de tegenstander vaak komen. Dat was ook de reden dat Van Gaal één belangrijke vereiste meegaf aan Frans Hoek: zoek keepers die vooral heel goed zijn in het ballen tegenhouden. Nederland kreeg, meer dan gebruikelijk, schoten op doel tegen, liet waar nodig ook veel ruimte achter de defensie vallen en kwam door slordig spel vaak in de situaties dat het een counter tegen kreeg en Noppert nog meer te doen had. Daardoor kon de doelman zich onderscheiden en zich in de kijker spelen, maar werd hij vooral gelinkt aan een club waarop Noppert op een héél andere manier wordt getest als doelman.

Als het niet alléén ballentegenhouden is, maar ook meevoetballen, dan komt Noppert vaak in de situatie die de verdedigers van Oranje wilde voorkomen. Noppert werd vaak overgeslagen als de bal achterin rond ging. Dat kan te maken hebben met een opmerking van Van Gaal, die stelde dat Noppert niet de beste met zijn voeten was, maar ook aan het vertrouwen dat de medespelers op de trainingsmomenten opdoen: bewees Noppert daar ook goed met zijn voeten te zijn, werd hij ook meer betrokken in het veldspel tijdens de wedstrijden.

Daarnaast kleeft er nog een andere kant aan het doelman zijn bij een topteam. Een die Jeroen Zoet na zijn succesvolle huurperiode bij RKC Waalwijk, dat het zaterdag tegen een Noppert-loos Heerenveen opneemt, eigenhandig ondervond tijdens zijn eerste jaar bij PSV. In plaats van negentig minuten lang ballen tegenhouden moest de doelman de juiste ballen uit het doel halen. Op dat vlak is Noppert nog niet getest – niet bij Go Ahead, niet bij Heerenveen en niet bij Oranje – en dat is wel de belangrijkste voorwaarde van het keepen bij een topclub.

Virgil van Dijk en Memphis Depay als kruiwagens

Met het oog op de interlands van het Nederlands elftal komt die voorwaarden wel in beeld. Het is aannemelijk dat Ronald  Koeman voortborduurt op de weg die hij inzette in zijn eerdere periode als bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman deed dat niet alleen een stuk aanvallender dan voor en tijdens het WK, de huidige bondscoach probeerde dat ook in een stuk aanvallender systeem dan de afgelopen jaren te zien was.

In dat opzicht spelen Depay en Van Dijk opnieuw een cruciale rol voor Noppert. De twee sterspelers van het Nederlands elftal konden op mooie woorden rekenen van de doelman. Het is voor Noppert te hopen dat de vedettes die dienst terugbetalen op het moment dat Koeman zijn eerste selectie na zijn rentree bij de KNVB bekend moet gaan maken. Niet dat Van Dijk en Memphis bepalen welke spelers er in de kleedkamer komen te zitten. Het is wel aannemelijk dat Koeman met één van de twee, of misschien allebei, in gesprek gaat/gegaan is over de ontwikkelingen binnen de ploeg.

Koeman heeft met Justin Bijlow een doelman die in de één op één beter is dan Noppert. Dat zijn excentriciteit de Feyenoord-goalie ook moeilijke momenten bezorgt, is het grote voordeel voor de stabiele factor die Noppert bleek tijdens zijn eerste vijf interlands. Als Noppert de kans weet af te dwingen om dat aantal te vergroten en speelt hij in een aanvallender Nederlands elftal, komt hij pas serieus in aanmerking voor een toptransfer; dan bewijst Noppert immers op meerdere momenten op het hoogste niveau mee te kunnen.

Lukt Noppert dat niet, dan kan de boomlange keeper weer terugvallen op zijn originele carrièreplanning. Hard werken, niet zeiken en ballen tegenhouden. Teams als FC Twente en Feyenoord, ook twee teams met uitblinkende doelmannen, zitten te springen om dat soort doelmannen. In de volledige middenmoot van de topcompetities hoef je ook niet meer te doen dan op de juiste plaats te staan om een bal tegen te houden. Dat je als een doelman van het Nederlands elftal een streepje voor hebt en zonder hype een doelman van vijf miljoen euro bent, maakt dat het risico voor een andere club ook een stuk minder groot.

FC Utrecht
Sparta Rotterdam
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 6 mei 2024 20:00.

Maakt Noppert nog een toptransfer?

  • Ja, dat komt goed
  • Alleen als hij bij Nederlands elftal blijft
  • Nee, denk het niet
6873+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:01
0+
‘Erik ten Hag-transfer aanstaande’
19:52
2+
Lieke Martens leidt PSG hoogstpersoonlijk naar zilverwerk + contract update
19:45
27+
‘Noodlijdend Vitesse bereikt doorbraak’
19:30
15+
De opstellingen van Excelsior en NEC: geen Cillessen
19:24
133+
‘Arne Slot neemt Feyenoord-spelers mee’
19:11
232+
Ajax-fans gaan los tijdens PSV-huldiging: “Sneu”
19:00
191+
‘Alex Kroes wijst Ajacied de deur’
18:50
10+
Luis Enrique ligt niet wakker van CL-doemscenario: “De zon zal blijven schijnen”
18:30
44+
De Mos lovend over Bosz en kraakt kritische noot over festiviteiten: “Hoort er niet bij”
18:10
0+
Meer bekend over vuurwerkincident PSV-fan Appie
17:50
70+
‘Nieuwe bestemming van Dumfries is bepaald’
17:30
38+
Peer Koopmeiners heeft laatste duel voor Almere City al gespeeld
17:10
640+
‘Doorbraak in onderhandelingen met beoogde Ajax-trainer’
17:00
14+
Download NU de nieuwe SoccerNews.nl-app!
16:50
121+
Ajax-sympathisant over De Kuip: ”Het is ook gewoon het mooiste stadion van Nederland”
16:45
75+
Studio Voetbal-analisten zien PSV-uitblinker vertrekken: “Eredivisie ontgroeid”
16:30
378+
100 miljoen-transfer voor PSV?
16:15
51+
Dest laat PSV-toekomst open: “Tijd zal het leren”
16:00
202+
Liverpool kleurt Oranje: “Ze zullen profiteren van Slot”
15:45
148+
Feyenoord-invaller maakt indruk: “Heel goed en gretig”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie