Sieb Dijkstra: Nederlandse keeperskolos die held werd aan de Schotse ‘overkant’

Foto: Sieb Dijkstra: Nederlandse keeperskolos die held werd aan de Schotse ‘overkant’

Sijbrand ‘Sieb’ Dijkstra (56) uit het Limburgse Kerkrade keepte bij Roda JC, AZ en RBC Roosendaal en zelfs in de Premier League bij Queens Park Rangers. Maar de grootste successen kende hij als beresterke doelman van Dundee United en Motherwell. Op SoccerNews.nl exclusief een eerste verhaal over de te verschijnen biografie over het veelbewogen leven van ‘de man met vier armen’.

Sportvereniging Kaalheide, SVK. Een volksclub met de plaatselijke slager als grote sponsor in grensstad Kerkrade, vlakbij het toenmalige stadion van Roda JC. Dáár zette Sieb Dijkstra in een ver verleden als talentvolle jonge keeper belangrijke stappen als doelman in een eerste elftal. Onder de lat ranselde hij menig bal weg met zijn forse postuur en handen als kolenschoppen. En als er aan de andere kant een penalty voor zijn team moest worden genomen, rende Dijkstra naar voren en knalde hij de pingel zonder al teveel moeite tegen het net.

De Kerkradenaar bleek een natuurtalent, ondanks dat een ziekte hem als kind nog parten speelde. Uiteindelijk bleek zijn gestel toch geschikt voor topsport en verkaste hij naar grote buurman Roda. Op de trainingsvelden van Kaalheide, dichtbij de plek waar hij woonde, werd Dijkstra als het ware één met de modder tijdens de vele duiksessies. Om nóg beter te worden als goalie en zo, uiteindelijk, de nieuwe eerste poortwachter van de Zuid-Limburgse profclub te worden. Als een soort van local hero met een zachte G.

Via AZ naar Schotland

Tot een officieel debuut kwam het echter niet in de geel-zwarte hoofdmacht. Sieb Dijkstra, telg uit een gezin van moeder Joke en vader Sieb senior waarin het voetbal hoog in het vaandel stond, besloot om zijn heil elders te gaan beproeven. Hij werd verhuurd aan AZ, toentertijd nog actief in de Eerste Divisie in het memorabele stadion de Alkmaarderhout. Na nog een kleine tussenstop in België, maakte de Limburgse doelman een keuze die hem eeuwige roem zou gaan geven: hij verkaste naar Schotland.

Naar Motherwell om precies te zijn. Bij die club moest hij in eerste instantie nog even zijn meerdere erkennen in Billy Thomson, maar al vrij snel wist de boomlange goalie een vast stekje te verkrijgen onder de lat. Dijkstra speelde drie seizoenen in één elftal met klasbak Paul Lambert, die later een grootheid werd bij Borussia Dortmund. Sieb Dijkstra schopte het bij Motherwell zelfs tot keeper van het jaar in Schotland. Wat hem zelfs een overstap naar het Londense Queens Park Rangers (QPR), bijnaam The Hoops, in de Engelse Premier League opleverde.

Gerry Francis

Onder de hoede van manager Gerry Francis, zelf zeker ook geen onverdienstelijk voetballer in het Engelse topvoetbal geweest. “Hij was een prachtige kerel en zeer sociaal, in de jaren zeventig zelf international. Die man had trouwens zelf een Limburger kunnen zijn, want hij was een echte Bourgondiër en makkelijk te benaderen. Als we een feestje hadden, was hij één van ons. Maar op het veld was hij op een top een prof”, blikt Dijkstra terug in zijn door Martin Schouman geschreven biografie ‘Keeper met een missie’.

Hij begon bij QPR als tweede keeper met legende Les Ferdinand in de spits, maar greep uiteindelijk toch zijn kans. Tegen Liverpool werd er onder andere gewonnen en ‘Big Sieb’ werd verkozen tot man van de wedstrijd. Ondertussen vertrok manager Francis naar het White Hart Lane van Tottenham Hotspur. Ray Wilkins, oud-speler van Chelsea en Manchester United, werd op Loftus Road zijn vervanger. Dus wéér een grote naam die de trainer van Dijkstra tijdens zijn Engelse avontuur werd.

Echt veel aan het keepen kwam hij in zijn eerste seizoen bij Queens Park Rangers echter niet, waardoor hij zijn heil zocht bij kleinere clubs als Bristol City en Wycombe Wanderers. Maar de heimwee naar de Schotse Hooglanden bleek groter. Sieb Dijkstra tekende een contract bij Dundee United, waar zijn voormalige technische baas uit zijn eerdere tijd bij Motherwell Tommy McLean als trainer op de bank zat.

Bekerfinale tegen Wim Jansen

Dijkstra’s tweede verblijf in Schotland werd eveneens een groot succes, met onder andere knappe overwinningen op Glasgow Rangers en het Celtic met Pierre van Hooijdonk in de spits. Van laatstgenoemde club, waar oud-Feyenoorder Wim Jansen trainer was, verloor de Kerkraadse doelman de Schotse bekerfinale. Ondanks deze nederlaag kon het voor hem allemaal niet op, Sieb Dijkstra genoot er met volle teugen van. Wéér werd hij verkozen tot beste doelman van Schotland.

Op zijn 33e vond Dijkstra het mooi geweest en besloot om definitief terug te keren naar Nederland. “Fans van Celtic en Glasgow Rangers noemden mij een cultheld en riepen dat ze me gingen missen. Ik moet zeggen dat ik dát allemaal in een roes beleefde.” In Nederland ging hij uiteindelijk aan de slag bij eerstedivisionist RBC Roosendaal, waar Robert Maaskant (eveneens ex-Motherwell) aan het roer stond. Die samenwerking resulteerde uiteindelijk zelfs in een promotie naar de Eredivisie.

Een groot litteken

Met zijn oude Roda JC-kompanen Michel Haan en Eugene Hanssen bouwde Dijkstra, vader van in totaal vier kinderen, daarna nog af bij de succesvolle Duitse dorpsclub Germania Teveren. De verdiensten waren aardig: 2500 Duitse Marken (DM) per maand én 250 DM per overwinning. Dijkstra keepte ook daar zoals in zijn beste jaren in Schotland. Overdag ging hij aan de slag als privédetective. Een ballenvanger als speurneus, het was een apart gegeven. Later werkte hij ook nog als keepertrainer bij MVV en Fortuna Sittard. Zijn door hem heel erg geliefde vader Sieb senior overleed tussentijds.

Een groot litteken en een evenzo groot gemis dat nog altijd voortduurt. Zo nu en dan hoort hij nog van anderen dat mensen hem qua naam herkennen, zoals een taxichauffeur aan de spreekwoordelijke Schotse ‘overkant’. De man wist niet wat hij hoorde toen Dijkstra’s stem via een gsm aan de andere kant van de lijn klonk. ‘In Schotland telt nu eenmaal: helden blijven voor altijd helden’, is een terechte conclusie in het 153 pagina’s tellende boek. Waarvan akte, dát neemt Sieb Dijkstra nooit meer iemand af.

Het boek ‘Keeper met een missie’ is binnenkort te bestellen via Boekscout en kost 20,50 euro.

Welke Schotse club is uw favortiet?

  • Celtic
  • Rangers FC
47+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie