Seedorf onthult FIFA-plan tegen racisme

Foto: Seedorf onthult FIFA-plan tegen racisme

Clarence Seedorf schoof maandagavond aan bij het praatprogramma Veronica Offside. De oud-topvoetballer zat er onder meer om een wedstrijd te promoten, maar besprak ook de discriminatie en racisme in de voetbalwereld. Volgens Seedorf is de FIFA bezig met een plan om de problemen aan te pakken.

Seedorf onthult FIFA-plan voor aanpakken racisme en discriminatie in stadions

Bij Veronica Offside kwam het onderwerp ter sprake naar aanleiding van de persconferentie van Vinícius Júnior, die de laatste tijd veelal racistisch wordt bejegend. “Vinícius is één van de beste spelers. Dit zijn veel oude emoties die hij met zich meedraagt. Voor mij wordt hij nu te veel gebruikt als voorbeeld – er zijn er nog veel meer die er last van hebben. Het is niet van hem alleen, en dat is wel hoe hij er nu in staat”, vertelt Seedorf.

Wel stelt Seedorf dat er een hoopvolle ontwikkeling gaande is op dat gebied. “Er is wel iets moois gaande met de FIFA. Vijftig, zestig oud-spelers zijn samengekomen en maken een plan om op korte termijn racisme en discriminatie in stadions tegen te gaan. Dat is geen probleem van alleen het voetbal, het is een groter probleem waarin iedereen zijn steentje moet bijdragen om wat te veranderen. Hopelijk kan het voetbal ook helpen.”

Seedorf pleit voor meer diversiteit in trainers

Seedorf haalt vervolgens de NBA aan als voorbeeld. “Als je daar gaat kijken: dit soort dingen heb je daar niet. Er moet een plan komen van hogerhand om dit de stadions uit te helpen. Het gaat namelijk veel breder dan Vinícius, je vindt zo moeilijk diversiteit onder trainers. Voor mij is het geen probleem, ik heb genoten van mijn tijd als trainer, maar als we gaan analyseren had ik nooit weggestuurd moeten worden bij AC Milan.”

De oud-international is van mening dat trainers van kleur nog altijd te weinig aan de bak komen. “We hebben Patrick Vieira, Thierry Henry, Sol Campbell, ik kan nog wel wat namen noemen. Die hebben geen kansen gekregen. Ik heb nog een paar kansjes gekregen, zij niet. Dan moet je kijken wat discriminatie is. Als je bij een bedrijf mensen zoekt, zoeken ze mensen die op hen lijken. Zo krijg je geen diversiteit. Ik wil niet alles discriminatie noemen, maar het is wel wereldwijd aan de hand.”

Moet er meer diversiteit komen in trainers?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, gaat om kwaliteit van de trainer
93+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie