PSV heeft recordtransfer nodig voor Van Nistelrooij-wens

Foto: PSV heeft recordtransfer nodig voor Van Nistelrooij-wens

PSV was de gelukkigste in het duel tegen Sparta afgelopen weekend. De ploeg van Ruud van Nistelrooij dankte de overwinning aan een doelpunt van oud-Spartaan Anwar el Ghazi. De invalbeurt van Fabio Silva lag echter aan de basis van de overwinning. Van Nistelrooij wilde Silva graag behouden, maar weet dat een transfer moeilijk  wordt. Feyenoord en Ajax braken dit seizoen nog hun transferrecord. Bij PSV lijkt die kans ook komende zomer klein…

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij hoopt op langer verblijf Fabio Silva

Duels zoals tegen Sparta Rotterdam zijn nooit makkelijk voor PSV. Na afloop van de 0-1 overwinning op Het Kasteel gingen er stemmen op hoe gemakkelijk Feyenoord wel niet voetbalde tegen de stadsgenoot. Sparta is nu eenmaal geen ploeg die zich laat bespelen door een Luuk de Jong in de spits – daarvoor hebben ze eenzelfde concept met Tobias Lauritsen. En dat had Van Nistelrooij op tijd door.

In de week dat PSV in verband  gebracht werd met de boomlange Sparta-spits, dit seizoen al goed voor elf Eredivisie-treffers, gaf Van Nistelrooij tussen neus en lippen toe dat hij liever een andere aanvaller zag komen. Of beter gezegd: ziet blijven.

Fabio Silva werd samen met Thogan Hazard als tijdelijke opvolger van Cody Gakpo (Liverpool)  en Noni Madueke (Chelsea) binnen gehaald. Hoewel het twee spelers die op de flank uit de voeten kunnen zijn, kun je niet stellen dat de spelersprofielen overeenkomen met de krachten die ze moesten vervangen. Hazard was belangrijk in een aantal invalbeurten, maar kan nog niet de indruk achterlaten die Silva op de mat legt.

Silva’s sweetspot

Silva gaf het al eerder dit seizoen aan: hij koos voor PSV om een  samenwerking met de voormalig topspits Ruud van Nistelrooij in combinatie met een grotere kans op speeltijd. De Portugees heeft op  en buiten het veld een connectie met Xavi Simons, iets wat tegen Sparta voor een aantal dreigende momenten en efficiënte combinaties zorgde.

Voor Silva moet het, los van het samenspel met een supertalent als Simons, een feest zijn om in Eindhoven te voetballen. De Portugese aanvaller werd als 18-jarige voor veertig miljoen euro bij FC Porto weggeplukt door Wolverhampton Wanderers. Silva speelde sinds zijn overgang in 2020 62 keer bij Wolves, maar de doelpuntenmachine uit Portugal was verdwenen (vier doelpunten en zes assists = gemiddeld 0,16 beslissende acties per wedstrijd).

Die spits kwam weer terug in het duel met Sparta. Daar bleek ook waarom de piepjonge Silva tientallen wedstrijden het vertrouwen kreeg bij Wolves. Silva is niet alleen een spits die doelpunten kan maken, op meerdere posities in de voorhoede inzetbaar is en oog heeft voor zijn medespelers. Het is vooral een aanvaller die je in de voeten, de diepte en de loop kunt aanspelen én de techniek en de kracht heeft om in balbezit te blijven.

De overeenkomst tussen Anderlecht en PSV

Wanneer een team vaak de onderliggende partij is, zoals dat bij Wolves in de Premier League geldt, komt dat spel veel minder goed tot zijn recht dan wanneer je bij FC Porto speelt. Wolves heeft met Mexicaans international Raúl Jiménez en de recent aangetrokken Matheus Cunha (gehuurd Atlético Madrid) en Hee-Chang Wang (gekocht van RB Leizpig) meer ervaren  opties of andere type spelers in de selectie zitten.

Dat zorgt ervoor dat het beste van Silva tientallen kilometers ten zuiden van Eindhoven te zien was. Vorig jaar was Silva de spits van Anderlecht. In zijn verhuurperiode bij de Paarsen was Silva in 32 wedstrijden goed voor elf doelpunten en vier assists (= gemiddeld 0,47 beslissende acties per wedstrijd). Bij PSV, waar de Portugees in de spits concurreert met aanvoerder Luuk de Jong en daardoor ook als linksbuiten speelt, haalt hij die cijfers niet.

Toch voegt Silva met gemiddeld 0,35 beslissende acties per wedstrijd nog steeds een belangrijk rendement toe aan de ploeg van Van Nistelrooij. Ook zonder tot scoren te komen of een assist te geven bewees de aanvaller zijn meerwaarde voor de ploeg. Tegen Sparta was zijn balvastigheid en loopacties met en zonder de bal nuttig om ruimtes te creëren die met een statische spits (zoals De Jong, red.) dicht blijven staan omdat de aanvaller veel minder beweegt.

Eén plus één is…

Silva gaf al aan dat hij open stond voor een langer verblijf bij PSV. De Eindhovenaren lijken dat bij monde van de trainer, die in het Eindhovens Dagblad vertelde dat hij volgend seizoen graag over Silva zou beschikken, ook een prima plan te vinden. Het lijkt daarom een gemakkelijke optelsom met een nieuwe deal als uitkomst, maar dat is nog niet zo gemakkelijk gezegd dan gedaan.

Silva is op dit moment dertien miljoen euro waard (Transfermarkt.nl), heeft nog een contract tot medio 2026 en kostte Wolves in 2020 nog veertig miljoen euro. Wil PSV de spits definitief overnemen, dan zal het waarschijnlijk dieper in de buidel moeten tasten dan bij de huidige recordtransfer van de Eindhovenaren. Deze staat op naam van spits Mateja Kezman, die in 2000 voor veertien miljoen euro werd overgenomen van Partizan Belgrado.

Op dit moment lijkt daardoor alleen een nieuwe verhuurperiode mogelijk. Maar PSV heeft toch dik tachtig miljoen euro opgehaald met Gakpo en Madueke? Dat klopt: dat bedrag gaat echter eerst naar de verliezen van de coronapandemie en lang- en kortlopende schulden voordat deze aangesproken kunnen worden voor nieuwe spelers – anders had PSV waarschijnlijk wel miljoenen uitgetrokken voor blijvende vervanging van de vertrekken sterren.

Een recordtransfer, of…

Daardoor komt PSV voor volgend seizoen opnieuw in een situatie waar er creatief omgegaan moet worden met de beschikbare middelen. Vorig seizoen liep de loonkosten al over de vijftig miljoen euro. Grootverdieners als Mario Götze, Eran Zahavi en Philipp Max werden uitgezwaaid zonder dat daar een (rendabele) transfersom tegenover stond.

Daarmee creëerde PSV al wat financiële ruimte, al heeft de club deze inmiddels opgevuld met spelers als Luuk de Jong, Walter Benítez en Xavi Simons. Omdat er op de helft van dit seizoen geen belangrijke aanwijzingen waren dat PSV het kampioenschap pakte, moest PSV ergens anders de centen vandaan halen.

Dat PSV niet nóg een keer kan inkopen op de Champions League (met De Jong,  Benitez en Xavi, red.) zonder het hoofdtoernooi te halen, is misschien wel de belangrijkste reden dat een recordtransfer voor PSV ook deze zomer uit den boze is – of Xavi moet in plaats van voor 12 miljoen euro bij PSG voor een veelvoud van dat bedrag elders in de Europese top tekenen. Een jaar huren is natuurlijk nog altijd een optie, al heeft Van Nistelrooij dan volgend jaar opnieuw een probleem.

Dat met het aantrekken van een type Lauritsen (lees: Luuk de Jong) als vervanger voor De Jong een spelsituatie creëren zoals tegen Sparta met Silva onmogelijk is vanwege de verschillende spelersprofielen, is misschien wel de vader van de gedachten om Silva langer vast te leggen. Ook al is dat maar voor een jaartje…

Twente
SC Heerenveen
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 2 juni 2023 22:30.

Speelt Silva volgend jaar nog bij PSV?

  • Ik denk als contractspeler
  • Ja, maar op huurbasis
  • Nee, denk het niet
421+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie