Oranje Leeuwinnen – Verenigde Staten: dé kans op revanche voor Nederland

Foto: Oranje Leeuwinnen – Verenigde Staten: dé kans op revanche voor Nederland

De Oranje Leeuwinnen gaan de strijd met topfavoriet de Verenigde Staten vol vertrouwen tegemoet. Tijdens het laatste WK verloor Nederland de finale van Team USA, maar de groepswedstrijd van aankomende nacht is dé kans op revanche. Amerika staat niet meer eenzaam op grote hoogte. Andries Jonker en zijn speelsters voelen dat ze een goede kans maken, ook al hebben ze een spitsenprobleem.

Voorbeschouwing op WK-groepswedstrijd Nederland – VS

Zoals altijd zit het Nederlands elftal in de poule des doods. Dit keer waren het Portugal en de Verenigde Staten die angst opwekten na de loting. Met de eerste tegenstander is al afgerekend. Oranje won de openingswedstrijd tegen Portugal met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt. Een nipte overwinning, maar verdiend en zeer welkom aangezien twee van de vier ploegen doorgaan en Vietnam verslaan slechts een formaliteit is. Oranje miste zelf enkele grote kansen, maar gaf voor het eigen doel weinig weg. Dat geeft hoop voor de ontmoeting met de Verenigde Staten. De verdedigsters van Nederland haperden in de voorbereiding nog wel eens, maar tegen de topaanvalsters van Amerika kunnen ze zich geen fout permitteren.

Amerika is dit toernooi weer de absolute favoriet voor de titel, maar staat niet meer op eenzame hoogte. Door een groot aantal blessures en sterkere tegenstanders is de favorietenrol een stuk minder groot dan tijdens eerdere toernooien. Het elftal van bondscoach Vlatko Andonovski won slechts met 3-0 van Vietnam, dat debuteert op dit WK. Terwijl Spanje, de andere favoriet voor de eindzege, diezelfde tegenstander in een vriendschappelijk duel met 9-0 versloeg. Het is scorebordjournalistiek, maar zegt wel iets over de vorm en kwaliteiten van de Verenigde Staten, dat een stapje terug heeft gedaan sinds de laatste wereldtitel van vier jaar geleden.

Kansloos in 2019

Tijdens de finale van het WK in 2019 ging Oranje kansloos ten onder tegen de Verenigde Staten. Letterlijk kansloos, want het elftal van toenmalig bondscoach Sarina Wiegman kon niet één doelpoging creëren. De aanval van Nederland had toen de beschikking over Vivianne Miedema, die dit WK mist vanwege een gescheurde kruisband. Aan de kant van Amerika blonken Alex Morgan en Megan Rapinoe uit in de finale. Zij zijn in Australië en Nieuw-Zeeland opnieuw van de partij als routiniers en weten wat ze van Nederland kunnen verwachten. “We moeten goed zijn om van Nederland te winnen”, zei Morgan op de voorbeschouwende persconferentie.

Op de Olympische Spelen van Tokyo speelde Oranje voor het laatst tegen de Verenigde Staten. De Leeuwinnen kwamen beter uit de verf. Miedema scoorde twee keer, maar Amerika deed dat ook en won de kwartfinale na strafschoppen Toch was het krachtsverschil al minder groot dan voorheen. Bondscoach Jonker heeft het gevoel dat Amerika niet meer boven de rest staat. Van angst is bij zijn speelsters dan ook geen sprake. Daniëlle van de Donk gaf vol zelfvertrouwen aan dat Oranje het wel aankan tegen de VS.

Spitsenprobleem

De grootste zorg voor Oranje is wie er in de spits gaat spelen. Lineth Beerensteyn viel tegen Portugal drie minuten voor tijd uit na een tik op haar enkel. Haar deelname aan het WK kwam in gevaar, maar de blessure lijkt nu toch mee te vallen. Ze is bij de groep gebleven en werkt aan haar herstel. De aanvalster van Juventus moet het duel met de Verenigde Staten alleen wel aan zich voorbij laten gaan. Dat zorgt voor kopzorgen bij Jonker. Die na Miedema nu ook zijn tweede optie niet ter beschikking heeft.

Zijn spitsenbeleid was al een onderwerp van gesprek, omdat Jonker Fenna Kalma thuisliet, die met dertig goals (in twintig duels) voor FC Twente topscorer werd in de Eredivisie. De bondscoach verdedigde zich door te zeggen dat hij niet zes spitsen mee kon nemen, maar een extra spits was nu zeer welkom geweest. Zeker omdat Oranje in een 5-3-2-systeem speelt, met twee spitsen dus. Lieke Martens is de ene, maar wie is de andere spits? Katja Snoeijs van Everton is de enige overgebleven centrumaanvalster voor de topwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Middenvelders Jill Roord of Victoria Pelova zouden het gat op een andere manier op kunnen vullen.

3 uur ‘s nachts

Tot nu toe ligt de ploeg van Jonker op koers om de poule des doods te overleven, maar het doel is als eerste eindigen met een winstpartij tegen de favoriet op zak voor het moraal. Nederland treft de Verenigde Staten in de Nederlandse nacht van woensdag op donderdag in het Wellington Regional Stadium. De aftrap vindt plaats om 3.00 uur Nederlandse tijd.

Nederland wint van de Verenigde Staten

  • Ja, ik heb er vertrouwen in!
  • Nee, ze spelen gelijk.
  • Nee, de Verenigde Staten is beter en wint.
161+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
43+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
55+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
46+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
91+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
116+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
140+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
391+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
19+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
180+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
36+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
45+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
195+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
31+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
111+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
131+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
217+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
287+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
20+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
16:50
43+
Champions League-verrassing oogst lof: “Kwaliteit, maar ook ervaring”
16:33
203+
Van Nistelrooij kreeg Oranje-dreun: “Een grote teleurstelling”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie