Koeman staat voor spectaculaire terugkeer

Foto: Koeman staat voor spectaculaire terugkeer

Ronald Koeman zit na zijn ontslag bij FC Barcelona weer even zonder werk. De Nederlandse trainer heeft na anderhalve stressvolle jaren de rust ongetwijfeld even nodig. Er komt een tijd, waarschijnlijk aan het begin van volgend seizoen, dat er een nieuwe club op de stoep komt voor Koeman. Daar kan nog een verrassende keuze bij komen te zitten. 

Ronald Koeman verruilde zijn comfortabele baan als bondscoach van het Nederlands elftal anderhalf jaar geleden voor de hectische wereld van FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht kampte al jaren met sportieve problemen door een aantal dure miskopen te doen, waardoor de club in financieel zwaar weer belandde en onder andere afscheid moest nemen van Lionel Messi om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Maar ook vóór het vertrek van Messi, moest Koeman bij FC Barcelona roeien met de riemen die hij had. Dat liep minder goed af dan gehoopt, helemaal nadat de leden van de Catalanen Joan Laporta als voorzitter van FC Barcelona verkozen. 

Ronald Koeman

De aanstelling van de flamboyante voorzitter leek in het begin nog goed nieuws voor Koeman. Laporta was tijdens de succestijd onder leiding van Frank Rijkaard al de belangrijkste bestuurder van de club. Aan de hand van Laporta wil FC Barcelona weer terug naar het niveau dat de club de afgelopen tien tot vijftien jaar op de mat legde. Volgens Laporta waren er echter altijd betere trainers te vinden voor de club: Jürgen Klopp, Pep Guardiola en Xavi Hernandez werden met de komst van Laporta gekoppeld aan de trainersjob van FC Barcelona. Uiteindelijk volgde de oud-middenvelder van de club Koeman na zijn ontslag op. 


Koeman haalde in de 67 wedstrijden die hij op de bank zat als trainer een gemiddeld puntenaantal van 1,96 per wedstrijd. Ter vergelijking: de Nederlander volgde Quique Setién op. De 63-jarige Spanjaard was 65 wedstrijden de trainer van Barcelona en haalde in die potten 2,08 punten per wedstrijd. Esterno Valverde, de trainer die voor Setién de leiding had in Camp Nou, was in 145 wedstrijden goed voor 2,23 punten per wedstrijd. In dat opzicht heeft Koeman het minder gedaan dan zijn voorgangers, maar had Koeman ook te maken met andere tijden dan Setién en Valverde, die met miljoenen konden smijten voor spelers zoals Philippe Coutinho, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé. 

Dat Koeman uiteindelijk niet met Laporta door één voetbaldeur kon, had vooral te maken met de verschillende opvattingen van de trainer en de voorzitter. Volgens Koeman was het onmogelijk om het oude, vertrouwde tikkie-takka-voetbal te spelen met een selectie zoals FC Barcelona dat op dit moment heeft. Laporta, en met hem de nieuwe trainer Xavi, was het daarmee oneens en eiste dat de Catalanen in het klassieke 4-3-3-systeem ging spelen waar de club de afgelopen jaren zo succesvol mee was. Koeman is echter een ander soort trainer: de Zaandammer gaat niet per se uit van een voorkeursformatie, maar kiest zijn speelsysteem op basis van het beschikbare spelersmateriaal. 

Koemans (club)keuzes

Dat was ook de basis van het succes van Koeman bij het Nederlands elftal. De tijd van Oranje stond eigenlijk symbool voor de carrière van Koeman: de Zaandammer vormt de selectie om tot één team, zorgt voor een stabiele tactische basis voor de wedstrijden en zorgt er daarnaast voor dat de spelersrollen zo op elkaar afgestemd zijn dat sterspelers in hun kracht komen te spelen. Dat fundament lag onder de heropleving van het Nederlands elftal onder leiding van Koeman. Een ander belangrijke rode draad uit de carrière van Koeman zorgde ervoor dat hij de Oranje-klus niet af kon maken op EURO 2020. 


Koeman vertrok niet alleen bij Oranje tussentijds. Ook als trainer van Vitesse maakte hij midden in het seizoen een overstap naar Ajax. Toen Koeman een aantal jaar later de leiding had bij PSV verruilde de trainer de Eindhovenaren voor een avontuur bij Valencia om ten slotte dus het Nederlands elftal te verruilen voor FC Barcelona. Dat al deze keuzes ongelukkig uitpakte voor Koeman, heeft alleen de bankrekening van de trainer goed gedaan. Dat de Catalanen miljoenen betaalden om onder Koemans verbintenis tot 2022 uit te komen, is daar het mest recente voorbeeld van. 

Dat de trainer een paar maanden vrijaf neemt om bij te komen van een hectisch anderhalf jaar, is meer dan logisch. Wellicht hebben de verkeerd uitgelopen keuzes uit zijn verleden er mee te maken dat er voorlopig geen nieuwe trainersjob in lijkt te zitten voor Koeman: tussentijds instappen neemt weer een bepaald risico met zich mee. Aan het einde van dit seizoen liggen er mogelijk kansen voor een spectaculaire rentree in de Eredivisie, waar Ajax én PSV een vraagteken hebben achter de trainer van volgend seizoen. 

Ajax

De Amsterdammers zijn opnieuw bezig aan een sterk seizoen in de Eredivisie en de Champions League. Erik ten Hag heeft wederom een team gebouwd dat de strijd aan kan met Europa’s grootste teams en daardoor neemt de interesse in de hoofdtrainer van de Amsterdammers toe. Manchester United werd na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer meteen genoemd als mogelijke werkgever, maar een transfer zal op z’n vroegst volgende zomer plaatsvinden. Ten Hag was niet zins om Ajax tussentijds te verlaten en Manchester United speelde daar mogelijk al op in met de aanstelling van Ralf Rangnick voor de rest van het seizoen. 


De afgelopen jaren laat Koeman zien dat hij een stuk behoudender opereert dan Ten Hag. Al kan dit ook te maken hebben met het spelersmateriaal dat Koeman tot zijn beschikking heeft: in vergelijking met de tegenstanders is het niet mogelijk voor het Nederlands elftal of FC Barcelona om te spelen zoals Ajax in de Eredivisie doet. Dat het Ten Hag al meerdere jaren lukt om ook in de Champions League te presteren, laat de hand van die coach zien. 

Bij Ajax zou Koeman, die tussen december 2003 en februari 2005 de trainer was in Amsterdam, bij het vertrek van Ten Hag kunnen voortborduren op het de ingezette lijn van Ten Hag. Beide trainers geven het teamproces veel aandacht en hebben bewezen tactische beslissingen te kunnen nemen die het wedstrijdbeeld laten veranderen en/of een team de juiste tactische basis te geven zodat ze in hun kracht spelen. 

PSV

De Amsterdammers zijn niet de enige topclub in Nederland waar Koeman als trainer werkte. Feyenoord lijkt met Arne Slot voorlopig voorzien van een hoofdtrainer voor de lange termijn, maar dat geldt niet voor PSV. De Eindhovenaren hebben op dit moment Roger Schmidt nog onder contract staan. Het contract van de Duitser loopt aan het einde van dit seizoen af, waardoor er een mogelijke vacature in het Philips Stadion ontstaat. 


Waar Koeman bij Ajax voort kan borduren op het werk van zijn voorganger, lijkt dat in het geval van PSV niet heel verstandig. De Eindhovenaren wilden met de aanstelling van Schmidt een nieuw soort voetbal introduceren. Op het moment dat PSV het spel moet maken, iets wat vrij gebruikelijk is op het moment dat je aanvallend en dominant voetbal wil spelen, lukt het de ploeg van de Duitse hoofdtrainer maar niet om de juiste mannetjes op de juiste plaats te bereiken om wedstrijden zoals die tegen sc Heerenveen (1-1) winnend af te sluiten. 

Koeman heeft bij zijn eerdere werkgevers, in tegenstelling tot Schmidt, bewezen dat hij zo’n beetje elk team verzorgd en aanvallend voetbal kan laten spelen. Dat de Eindhovenaren op dit moment de ingrediënten hebben om dit voetbal te spelen, bewijzen delen van de afgelopen wedstrijden. Dat de vlugge combinaties nog steeds op toeval of individuele ingevingen berusten, laat wel zien dat na 1,5 jaar Schmidt het positiespel van PSV nog steeds ingesteld is om te profiteren van de omschakeling. Koeman begrijpt wel dat er meer nodig is dan hoge pressing om aanvallend voetbal te kunnen spelen. 

Nederlands elftal

Op het moment dat Koeman de nieuwste club van zijn dromen de komende maanden niet voorbij ziet komen – ook in het buitenland heeft hij met clubs als Everton, Southampton en Valencia een mooi lijstje – kan de trainer ook wachten tot het einde van het WK 2022. Je weet nooit met een voetbaldier zoals Louis van Gaal, maar het ligt in de lijn der verwachting dat hij stopt na de eindronde in Qatar, wat Oranje ook presteert op die eindronde. 

Daarmee ligt een nieuw bondscoachschap voor Koeman misschien het meest in de lijn der verwachting. In het clubvoetbal heeft de trainer met FC Barcelona zijn droombaan gehad, maar een eindronde met het Nederlands elftal ontbreekt nog op zijn lijstje. 

Wedden op Ajax, PSV en Feyenoord doe je bij bet365!

Waar ligt de toekomst van Koeman?

  • Bij Nederlands elftal
  • Bij Ajax
  • Bij PSV
  • Bij Feyenoord
  • Bij andere club
11183+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie