Gakpo-stunt in de maak

Foto: Gakpo-stunt in de maak

Cody Gakpo lijkt weer zijn oude zelf na een roerige transferperiode. De aanvaller van PSV leek onderweg naar Leeds United, maar na overleg met Ruud van Nistelrooy en John de Jong wees de linksbuiten een overgang naar de Engelse middenmoot toch af. Dat was niet zonder resultaat. PSV is inmiddels lijstaanvoerder in Nederland, maar de kopzorgen voor Van Nistelrooy zijn nog lang niet voorbij door de blessure van Luuk de Jong. Gakpo werd al genoemd en gebruikt als spits, maar zou dat eigenlijk een keer vanaf de aftrap moeten doen. 

Hoewel de fans en de trainer er blij mee waren dat Cody Gakpo in Eindhoven bleef, waren de hoogste bestuurders van de club er minder blij mee. Technisch directeur John de Jong wordt er verantwoordelijk voor gehouden dat hij de club dik veertig miljoen euro door de neus boorde. Gakpo stond op de laatste dag van de transfermarkt (1 september, red.) op het punt om op een privévlucht naar Leeds te stappen en zijn Premier League-transfer af te ronden. In plaats van een Engelse ‘Route Wijnaldum’, die via PSV, Newcastle United en Liverpool uiteindelijk bij PSG/AS Roma terecht kwam, lijkt de aanvaller net als Memphis én Gini afscheid te willen nemen met een landskampioenschap. Dat de aanvaller in Eindhoven gegarandeerd lijkt op speelminuten tot aan het WK in Qatar, is ook een mooie meevaller. 

Cody Gakpo

De aanvaller mocht in de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen al in de eerste helft invallen. Bondscoach Louis van Gaal moest noodgedwongen ingrijpen na een blessure van Ajax-speler Steven Berghuis. De linkspoot moest er vanaf met een rugblessure en daardoor kwam Gakpo achter de spitsen terecht. Dat is een positie waar Van Gaal hem al eens eerder gebruikte, maar vanaf het drukke centrum is het voor Gakpo toch wat moeilijker om in zijn spel te komen. De Nederlander kwam pas in de slotfase van de wedstrijd écht los; toen gaven de Belgen immers de ruimte weg om dat het in de race was voor de gelijkmaker – wat tevergeefs bleek, waardoor Oranje de wedstrijd met 1-0 won door een doelpunt van Virgil van Dijk. 


Het gaf echter wel een patroon weer dat bij PSV ook naar boven kwam dit seizoen. Gakpo mist misschien nog de ervaring op het allerhoogste niveau om constant te kunnen presteren. Op het moment dat de tegenstander véél zwakker is dan PSV als team, en dan al helemaal als Gakpo in een één-tegen-één-situatie met de linksback eindigt. Ook als de buitenspeler de ruimte krijgt, zoals in de slotfase tegen België te zien was, maar vooral met drie assists en één doelpunt tegen Feyenoord tot uiting kwam, kan Gakpo onnavolgbare dingen laten zien. Dat deze ruimtes er bij Leeds United véél minder liggen dan bij PSV, is misschien de reden dat de sportieve overstap op dit moment niet klopte voor Gakpo. 

Dat Arsenal, Liverpool, Bayern München en Manchester United hun vermeende interesse niet doorzetten, zegt eigenlijk ook dat deze clubs Gakpo op dit moment nog niet rijp achten voor een stap naar de top van Europa. Dat wordt onderstreept door de wedstrijden dat Gakpo het had moeten laten zien, maar niet kon ‘leveren’. De wedstrijden tegen AS Monaco en Glasgow Rangers waren dé momenten om zichzelf in de kijker te spelen bij de grotere teams in Europa. Dat dit niet lukte omdat de trainers defensieve maatregelen namen tegen de sterspeler van de Eindhovenaren, die eigenlijk geen ruimte kreeg om zichzelf te lanceren en, wanneer hij in balbezit was, zich te graag wilde laten zien. Dat er wel een club was die aan de vraagprijs van PSV wilde voldoen en de sterspeler nog steeds op de Eindhovense flanken flitst, zorgde dus eigenlijk alleen bij de financieel directeur en de algemeen directeur (Marcel Brands, red.) voor boze gezichten. 

PSV

Dat PSV all-in ging op de transfermarkt, misschien wel met in het achterhoofd veertig miljoen euro aan Gakpo-transferinkomsten, en het contract van Ibrahim Sangaré ook nog openbrak en verlengde, had in eerste instantie tot Champions League-voetbal moeten leiden. Daar had PSV de nodige miljoenen mee opgehaald om de diepte-investeringen van deze zomer mee op te vangen. De Europa League is natuurlijk ook een schitterend toernooi om in uit te komen, de prijzengelden liggen zoals bekend een heel stuk lager dan in het Miljardenbal. Toch kan de ‘muiterij’ van De Jong nog in het voordeel van de Eindhovenaren uitpakken. De Ornaje-international heeft in Van Nistelrooy een groot fan van Gakpo, die daardoor dit seizoen de kans krijgt om stabieler te worden in zijn prestaties op het veld. Dat kan PSV in eerste instantie al een winst opleveren: helemaal als je het WK van het einde van dit jaar in het achterhoofd houdt. 


Het mondiale eindtoernooi in de oliestaat ligt nog steeds onder vuur, maar zal traditiegetrouw weer een aantal spectaculaire transfers opleveren. In hoeverre Gakpo ook speelminuten krijgt op dat toernooi, zal niet alleen liggen aan ´de vorm van de dag´, maar heeft bij Van Gaal ook altijd een onderliggende gedachten. Met Gakpo op tien heb je een speler die, zowel in de diepte als in de breedte, altijd onderweg is en zich daardoor, terwijl zijn teamgenoten nog aan het combineren zijn, al een loopactie in te zetten zodat hij achter de verdediging kan kruipen. Dat de aanvaller ook sterk en lang is voor een vleugelspeler, een neusje voor de goal heeft en laat over het algemeen zien dat hij weet hoe hij zijn hoofd (beweging zonder bal) en lichaam (in de duels en individuele acties) moet gebruiken in meerdere spelsituaties. 

Het enige wat er nog écht aan ontbreekt bij Gakpo, is regelmatige speeltijd in dat centrum. Nu is dat met de aanwezigheid van Luuk de Jong geen blijvertje bij PSV. Zonder de aanvoerder in de punt van de aanval is het nog steeds zoeken naar de juiste man voor Van Nistelrooy. Gakpo liep ook al in de punt van de aanval rond, maar dat geldt óók voor acht anderen. Het werd door het Eindhovens Dagblad al aangekaart dat de balans in de voorhoede ver te zoeken is; anders hoef je immers niet zoveel spelers te gebruiken en is de oplossing nog steeds niet gevonden. Daar kan Gakpo wellicht wel bij helpen. 

Gakpo-stunt

Kijkend naar de spelers die PSV tot zijn beschikking heeft zonder de geblesseerde Noni Madueke, Luuk de Jong en Anwar El Ghazi, zijn er voor Van Nistelrooy vooral spelers over die op de flanken flitsen. Yorbe Vertessen, Johan Bakayoko, Guus Til, Ismael Saibari, Marco van Ginkel en zelfs Xavi Simons maakte zijn opwachting in de punt van de aanval. Wanneer je dat rijtje naast elkaar legt, dan is daar één speler bij die in de buurt komt van hetgeen wat De Jong aan PSV toevoegt. 


Bij Gakpo kan je niet alleen meer richting het Kudus-voetbal dat Ajax laat zien de afgelopen weken. Het belangrijkste voordeel voor de aanvaller is dat hij, ondanks dat het drukker is in het centrum, ook meer afspeelmogelijkheden heeft en, wanneer de spelsituatie dat vraagt, de aanvaller ook de bal kan vasthouden. Dan kunnen zijn teamgenoten aansluiten en kan PSV ook door het centrum de driehoekjes maken die Gakpo de ruimte op de flank vaak gunnen. Wanneer je dat in het centrum doet, en qua middenveld heeft PSV daar de spelers (Veerman, Simons, Sangaré) dan is een steekbal naar de vleugelspelers immers altijd nog een optie. 

Zo kan PSV op meerdere manieren profiteren van het feit dat Gakpo sowieso sneller is dan de centrale verdedigers in de Eredivisie, en ook een groot deel van de tegenstanders die het in Europa treft. Dat de Oranje-international van alle PSV’ers de meest bewezen doelpuntenmaker is, lijkt misschien nog wel het belangrijkste argument om de aanvaller een keer vanaf de meet in de spits te zetten. Al is het maar om die transfersom nóg hoger te laten uitpakken. Het bloemetje voor John de Jong zal dan waarschijnlijk van Gakpo en Van Nistelrooy komen. 

TIP: Pak 1.55x je inzet als PSV van FC Zürich wint!

Wat wordt de transferprijs van Gakpo?

  • Tussen 30 – 40 miljoen euro
  • Tussen 40 – 45 miljoen euro
  • Tussen 50 – 55 miljoen euro
  • Meer dan 55 miljoen euro
1073+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:55
6+
Ten Hag en Van de Beek verliezen eerste oefenduel tijdens Spaans trainingskamp
21:34
55+
Ervaren scheidsrechter moet Nederland – Argentinië in goede banen leiden
21:15
85+
Barça-directeur Cruijff ligt complexe situatie De Jong toe
20:54
77+
Makkelie hoort bij beste scheidsrechters en houdt hoop op WK-finale
20:36
4+
Kat onderbreekt persconferentie Brazilië en wordt handhandig verwijderd
20:16
30+
Duitse bond hakt knoop door over toekomst Flick
19:57
2+
Franse fans kunnen opgelucht ademhalen na Mbappé-update
19:36
159+
De bondscoach die Oranje beteugelde geeft Argentinië advies
19:20
0+
Preview: Brazilië favoriet in kwartfinale tegen stugge Kroaten
19:14
215+
Familie roept Ronaldo op naar huis te komen: “Bij ons heb je dankbaarheid”
18:27
116+
Afl. 15 podcast Twee Viertje: ‘Afspraak Gakpo en PSV’
17:50
452+
Van Dijk houdt rekening met doemscenario: ‘Dan moeten we er klaar voor zijn’
17:33
143+
Familie Nouri dankbaar voor eerbetoon: ‘Glimlach was zichtbaar’
17:15
153+
‘Feyenoord City volledig van de baan’
16:55
817+
Van Hanegem tipt Van Gaal: ‘Hij kan Messi afstoppen’
16:40
185+
Ronaldo schittert door afwezigheid: ‘Het gedoe duurt voort’
16:20
55+
Walker lacht om spervuur aan vragen over Mbappé
15:57
329+
Noppert voorziet ultiem droomscenario: ‘Hij is ook maar een mens’
15:43
395+
Van Dijk is Messi-vragen beu: ‘Het is Nederland tegen Argentinië’
15:29
123+
Busquets zaait twijfel over toekomst: ‘Draait niet om mij’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie