Berghuis en Tadic leiden Ajax langs Cambuur

Ajax had in Leeuwarden weinig moeite met nummer zeventien Cambuur. De Amsterdammers zetten de lijn van de eerste wedstrijd onder John Heitinga voort met een overtuigende 0-5 overwinning. Dusan Tadic, Steven Berghuis (2x) en Brian Brobbey (2x) vonden het net voor Ajax.

De Amsterdammers waren vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij in Friesland. De mannen van John Heitinga wisten dat de thuisploeg zich terug zou trekken op eigen helft. In tegenstelling tot eerder deze competitie was Ajax secuur aan de bal en wist het een aantal keer door het centrum te combineren en tot kansen te komen.

De eerste treffer van de Amsterdammers kwam ook zo tot stand. Dusan Tadic, die weer in de spits mocht starten, werd in de dekking aangespeeld door Kenneth Taylor. De aanvoerder van Ajax gebruikte zijn lichaam en bereikte Steven Berghuis, die de bal in één keer op de doorgelopen Davy Klaassen passte. De aanvallende middenvelder kreeg de bal met een gelukje mee, maar wist met een slim balletje Tadic vrij voor de doelman te zetten. De Servische aanvaller maakte dankbaar gebruik van de buitenkans en maakte de eerste treffer van de middag.

Even later was Tadic opnieuw belangrijk bij een grote kans voor Kenneth Taylor. De middenvelder speelde de aanvaller in, liep zelf door en kreeg de bal na een fraai hakballetje weer terug. Taylor miste die mogelijkheid, maar dat gold niet voor Berghuis vlak voor rust. Na een individuele actie van Kudus op de rechterachterlijn kon de centrale middenvelder van Ajax aantekenen voor zijn eerste treffer van de middag.

Ajax heeft geen moeite met Cambuur

Daarmee ging Ajax met een comfortabele voorsprong de rust in. Na de thee gingen de Amsterdammers op dezelfde voet verder als in de eerste helft. Cambuur probeerde in de openingsfase nog op een andere manier druk te zetten, maar ook daar wisten de Amsterdammers zich na verloop van tijd onderuit te voetballen.

In de tweede helft was het voor de tweede keer raak voor Berghuis. Wederom had Tadic een hoofdrol door de bal in de dekking af te schermen en de ‘onderkomende’ Berghuis te bereiken. De middenvelder kwam vanaf rechts naar binnen, had de bal voor zijn sterke linker liggen en prikte zijn tweede van de middag binnen.

Na die tweede assist van Tadic werd de Servische aanvoerder gewisseld voor Brian Brobbey. De spits had niet lang nodig om ook zijn stempel op de wedstrijd te drukken. De geplaagde aanvaller van Ajax stond bij een corner op de juiste plek om een afvallende bal op te vangen in de zestien. Zonder na te denken joeg de aanvaller de bal hoog in het doel. In de slotfase zette de invaller met zijn tweede doelpunt van de middag de eindstand op het bord: 0-5.

De Amsterdammers boeken daarmee een broodnodige overwinning in de strijd om de bovenste plaatsen in de Eredivisie. Ajax staat nu één punt achter op AZ en twee punten achter op Feyenoord. De Rotterdammers spelen vanmiddag in eigen huis de topper tegen PSV. Om Ajax op veilige afstand te houden, moeten de Rotterdammers minimaal gelijk spelen.