Argentinië verpest WK-droom Van Gaal

Het Nederlands elftal is vrijdagavond uitgeschakeld op het WK. Oranje wist in de slotfase van de reguliere speeltijd een 0-2 achterstand ongedaan te maken (2-2), maar in de strafschoppenserie ging het alsnog mis voor Louis van Gaal en consorten.

Bondscoach Louis van Gaal koos in deze kwartfinale voor Steven Bergwijn in plaats van Davy Klaassen. Argentinië stapte opvallend genoeg af van de vertrouwde speelstijl en koos eveneens voor een 5-3-2 formatie. Van Gaal constateerde vooraf angst bij de Zuid-Amerikanen, maar in de praktijk bracht zijn team in aanvallend opzicht vrijwel niets in de eerste 45 minuten. Doelman Emiliano Martínez werd geen enkele keer echt getest.

Argentinië stelde daar in de eerste helft weinig tegenover. Andries Noppert kon het eerste schot op doel van Rodrigo De Paul eenvoudig oprapen, maar in de 35ste minuut leverde de eerste echte kans van de avond wel meteen succes op. Lionel Messi wist teamgenoot Nahuel Molina te bedienen met een fantastische pass en hij schoof de bal rustig voorbij doelman Andries Noppert: 0-1.

Van Gaal was duidelijk niet tevreden over het spel van het Nederlands elftal. De bondscoach besloot halverwege om Teun Koopmeiners en Steven Berghuis te brengen om meer voetbal in het elftal te krijgen. Diezelfde Koopmeiners stond echter aan de basis van een gevaarlijke counter door balverlies te lijden, maar Noppert reageerde alert en wist Messi van een nieuw WK-doelpunt af te halen.

Messi kreeg in de tweede helft een nieuwe kans om Noppert te passeren. De Argentijnse steraanvaller mocht op een mooie positie aanleggen voor een vrije trap, maar zijn inzet vloog over het Oranje-doel. Het Nederlands elftal bleef zodoende dromen van een plek in de halve finale, al maakte het daar in offensief opzicht weinig aanspraak op. Met Luuk de Jong als supersub bracht Van Gaal daarom een extra wapen in.

Het Nederlands elftal bleef in de tweede helft lange onmachtig. Een onhandige actie van Denzel Dumfries (al dan niet buiten het strafschopgebied) leidde de ogenschijnlijke exit van Oranje in, waardoor Messi vanaf elf meter mocht aanleggen voor de 0-2. Niets bleek minder waar. In de 83ste minuut bracht Wout Weghorst de oranjehemden volledig vanuit het niets weer terug in de wedstrijd.

Een slotoffensief van Oranje leverde ver in de blessuretijd toch nog de gelijkmaker op. Een slim genomen vrije trap viel precies voor de voeten van Weghorst, die met zijn tweede van de avond een verlenging uit het vuur sleepte: 2-2!

In die verlenging kregen Lautaro Martínez en Enzo Fernández de beste kansen, maar Virgil van Dijk en de paal wisten de 2-3 te voorkomen. Er moest zodoende een strafschoppenserie aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Virgil van Dijk en Steven Berghuis faalden namens Oranje, waar alleen Fernández namens Argentinië een penalty onbenut liet.

Scoreverloop: 0-1 (35′) Nahuel Molina, 0-2 (73′) Lionel Messi (strafschop), 1-2 (83′) Wout Weghorst, 2-2 (90′) Wout Weghorst