Nederlands trio klaar voor eerste Europese finale

Foto: Nederlands trio klaar voor eerste Europese finale

De Europa League-finale van 2020 heeft een Oranje tintje. Niet alleen staan Luuk de Jong (Sevilla) en Stefan de Vrij (Internazionale) in de eindstrijd, ook de arbitrale leiding kleurt rood-wit-blauw met Danny Makkelie als scheidsrechter. Voor dit trio Nederlanders betekent het hun eerste Europese finale. 

De Europa League-finale van 2020 zal er sowieso één worden met een Nederlandse winnaar. Stefan de Vrij (Internazionale) en Luuk de Jong (Sevilla) nemen het tegen elkaar op in de eindstrijd om de opvolger van de UEFA Cup. Niet alleen twee van de voetballers, ook de scheidsrechter komt uit Nederland.

De UEFA stelde Danny Makkelie, die ook al de kwartfinale tussen Manchester City en Lyon floot, aan als leidsman.Nederland is dus goed vertegenwoordigd tijdens deze finale, maar of we ook alle Nederlanders in actie zien, valt te betwijfelen.

Stefan de Vrij 

Je kunt er wel bijna vergif op nemen dat Stefan de Vrij aan het aftrap verschijnt tijdens de eindstrijd in het Rhein Energie Stadion. De oud-speler van Feyenoord en Lazio Roma heeft bij het Nederlands Elftal geen basisplek, maar kan bij Internazionale op wekelijkse speelminuten rekenen. De 28-jarige centrale verdediger acteert vaak als de centrale man in de driemansdefensie van trainer Antonio Conte en werd onlangs uitgeroepen tot Verdediger van het Jaar in de Serie A.


De Europese campagne van De Vrij en Internazionale begon dit seizoen in de Champions League. De Italianen dwongen een Europese overwintering af in een groep met Barcelona, Borussia Dortmund en Slavia Praag, maar plaatsten zich niet voor de knock-out-fase van het miljardenbal. Barça en Dortmund bekerden verder in de Champions League, Internazionale mocht als derde in de groep de Europa League in.

De Vrij maakte elke wedstrijd in de Champions League helemaal vol, maar miste in de Europa League de eerste ronde van zijn club. Internazionale had echter geen moeite met de Bulgaarse club Ludogrets (4-1 over twee wedstrijden). 

In de achtste finale, die door de corona-crisis begin augustus werd gespeeld, was De Vrij er uiteraard wel bij. In de aangepaste knock-out-fase van het Europa League toernooi speelde hij negentig minuten in de wedstrijd tegen FC Getafe (2-0 winst), Bayer Leverkusen (2-1 winst) en verzorgde hij zelfs een assist in de gewonnen halve finale tegen Shakthar Donetsk (5-0). 

Luuk de Jong 

Waar De Vrij een onbetwiste basisspeler is bij Internazionale, moest De Jong het in de kwart- en halve finale van de Europa League met invalbeurten doen. Bij Sevilla, de club die de Europa League al vijf keer wist te winnen en waar ook oud-Ajacied Nemanja Gudelj onder contract staat, moet hij de 23-jarige Marokkaanse spits Youssef En-Nesyri voorlopig voorrang verlenen.

Vóór de corona-break was De Jong echter nog basisspeler in de eerste knock-out-ronde tegen het Roemeense CFR Cluj. De spits kwam in die dubbele ontmoeting, waar Sevilla op basis van uitdoelpunten naar de achtste finale ging, niet verder dan één assist, terwijl de oud-PSV’er in de gehele groepsfase van de Europa League niet één keer bij een doelpunt betrokken was.

In de ontmoeting met AS Roma koos Sevilla-trainer Julen Lopetegui dus voor En-Nesyri. De Marokkaans international verzorgde in die wedstrijd de openingsgoal (eindstand: 2-0) en werd in de laatste minuut van de wedstrijd vervangen door De Jong. 

In de kwartfinale tegen Wolverhampton Wanderers (1-0) kreeg hij weer de voorkeur, maar kwam de concurrent van De Jong niet tot scoren.

Pas in de halve finale tegen Manchester United (2-1) kon de Nederlandse spits eindelijk een meerwaarde zijn voor de Europa League-campagne van zijn club: De Jong mocht twintig minuten voor tijd invallen en nam schoot Sevilla naar de finale door de 2-1 tegen Manchester United binnen te tikken. 


Eerste Europese finale 

Daardoor staan er twee Nederlandse spelers voor hun eerste Europese finale. Het is alleen niet te verwachten dat zowel De Vrij als De Jong vanaf de meet meedoen aan de Europa League-finale. De verdediger van Internazionale zal de negentig minuten (en eventuele verlenging) waarschijnlijk wel volmaken, maar voor De Jong hoef je pas speelminuten te verwachten als Sevilla een stormram nodig heeft.

Niet alleen De Jong en De Vrij, ook voor scheidsrechter Danny Makkelie is het zijn eerste Europese eindstrijd als leidsman. Hij was eerder al actief tijdens grote Internationale finales, maar mocht destijds niet op het fluitje blazen. 

Als videoscheidsrechter had hij echter wel een aandeel in de arbitrage van de finale van het WK voor Clubteams (2014), het WK voor landenteams (2018), de Europa League-finale tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid (2018) en de Champions League-finale van vorig seizoen (Liverpool-Tottenham).


Internazionale de favoriet 

Hoewel Sevilla de Europa League-beker de afgelopen vijf seizoenen drie keer omhoog mocht houden, lijkt Internazionale favoriet voor de eindzege. De Italianen hebben met De Vrij en consorten niet alleen een ijzersterke verdediging, maar ook hun aanval is met de Belg Romelu Lukaku en Argentijn Lautaro Martinez van een ongekend hoog niveau. Met een spitsenduo zoals Internazionale heeft, is het nog maar afwachten hoe spannend de finale werkelijk gaat worden. Aan de andere kant: als Sevilla-doelman Bono net zo keept als dat hij in de halve finale tegen Manchester United deed, krijgt Internazionale nog een hele kluif om tot scoren te komen. 

Vanuit Nederlands perspectief is dat het beste scenario: dat vergroot namelijk de kans op speelminuten voor De Jong. Mocht de oud-spits van PSV binnen de lijnen komen, dan zal hij waarschijnlijk de directe tegenstander van De Vrij worden. Dan hoeft de finale niet per sé zo boeiend te zijn, maar weet je wel dat de duels tussen deze twee Nederlands internationals voor vuurwerk kunnen zorgen.

Wie wint de Europa League?

  • Sevilla
  • Internazionale
281+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
76+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
81+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
36+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
50+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
296+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
59+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
98+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
260+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
84+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1000+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
171+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
421+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
778+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
123+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
206+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
332+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
351+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie