Van ‘t Schip brengt herkenbaarheid bij Ajax terug

Foto: Van ‘t Schip brengt herkenbaarheid bij Ajax terug

John van ‘t Schip had slechts twee dagen nodig om zijn team naar zijn hand te zetten. De oefenmeester zag Ajax donderdagavond met 2-0 van FC Volendam winnen en daarbij nauwelijks kansen weggeven. Het geeft veel hoop voor de komende weken, wanneer een redelijk eenvoudige reeks op het programma staat en Ajax weer kan klimmen op de ranglijst.

Analyse: Overtuigende wedstrijd Ajax tegen FC Volendam

Vergeleken met vorige week, toen Ajax onder leiding van interim-trainer Hedwiges Maduro van Brighton & Hove Albion (2-0) en PSV (5-2) verloor, was het duel met FC Volendam een wereld van verschil. Natuurlijk speelden de Amsterdammers tegen de nummer 16 van de Nederlandse competitie, maar anderhalve week eerder hadden ze nog zoveel moeite met hekkensluiter FC Utrecht en verloor Ajax met 4-3. Tijdens de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam was er langzaam weer de ontspanning terug te vinden die de Nederlandse topclub normaliter heeft wanneer het tegen dergelijke tegenstanders speelt.

Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Steven Berghuis en Steven Bergwijn: allemaal kregen ze in de eerste helft een of meerdere kansen om Ajax op voorsprong te zetten. Het vertrouwen in het afmaken is echter nog altijd broos, wat is terug te zien aan de manier waarop dit vaak gebeurt. Brobbey oogt nog altijd zeer wild. Waar de centrumspits vaak voorafgaand aan de kans alles goed doet door zijn lichaam te gebruiken en op de juiste plek te staan, daar ontbeert hem de rust om de bal tegen de touwen aan te jagen. Des te pijnlijker was het voor hem dat Chuba Akpom aan het einde van de wedstrijd als vervanger wél een doelpunt wist te maken.

Na de theepauze maakte Ajax alsnog twee doelpunten via Bergwijn en Akpom, waardoor het eindelijk weer eens een overwinning wist bij te schrijven. Eenvoudig ging het allerminst, maar dit hoort uiteindelijk bij een reeks die Ajax achter de rug heeft. De ploeg van Van ‘t Schip heeft simpelweg een aantal overwinningen achter elkaar nodig om weer te geloven in het eigen kunnen. Positief voor de kersverse oefenmeester is wel dat hij het voor elkaar heeft zien te krijgen wat Maurice Steijn maandenlang niet lukte: het elftal als een team laten functioneren en daarbij de afspraken helder genoeg in de kleedkamer verwoorden dat dit op het veld goed wordt uitgevoerd.

Steijn verloor de spelersgroep in zijn korte periode in Amsterdam op verschillende momenten door meermaals in de media te stellen dat het niet zíjn aankopen waren die naar de Johan Cruijff ArenA waren gekomen. Van ‘t Schip doet het duidelijk anders. De trainer kiest er vanaf zijn presentatie voor om achter zijn spelers te staan. Van kritiek wil hij niet langer weten: uitsluitend de toekomst geldt voor hem. Dit was tegen FC Volendam op het speelveld terug te zien. Spelers als Anton Gaaei, Josip Sutalo, Diant Ramaj en Branco van den Boomen straalden op het veld vertrouwen uit en zakten ditmaal niet door het ijs heen.

Akpom juicht na zijn doelpunt tegen FC Volendam.

Vertrouwen bij Van ‘t Schip groot

Nogmaals, tegen FC Volendam zijn nog geen definitieve conclusies te trekken. De opponent verloor afgelopen zomer een reeks bepalende spelers en moet dit seizoen hard strijden voor lijfsbehoud. FC Volendam is daarom simpelweg niet de tegenstander om als Ajax zijnde aan te spiegelen. Toch zal Van ‘t Schip ontzettend opgelucht zijn met een overwinning. Ajax won in de Eredivisie uitsluitend de eerste competitiewedstrijd en zal daarom met een geheel ander gevoel vrijdag het trainingsveld opstappen. Niet langer zit de club met een dalende lijn, ditmaal mag het langzaam omhoog kijken en vertrouwen in de speelwijze.

De eerste indruk van Van ‘t Schip is dan ook goed. Met zijn typische Amsterdamse accent is hij, met een positief gevoel, begonnen aan een nieuwe uitdaging in zijn trainersloopbaan. Waar velen stellen dat hij niets te verliezen heeft, stapt hij juist in op het moment dat er het meeste fout kan gaan. De club moet zo snel mogelijk naar boven op de ranglijst, de transferperiode is pas over twee maanden en het vertrouwen is broos. Van ‘t Schip bewijst echter sinds zijn aanstelling dat het trainersvak leunt op ervaring en dat hij deze de voorbije jaren voldoende heeft opgedaan om een dergelijke uitdaging op zijn schouders te nemen.

Voorafgaand aan het duel met FC Volendam besloot Van ‘t Schip te speechen, waarbij hij zijn overleden vrouw benoemde. Het raakte de spelers flink, zo bleek uit diverse interviews na afloop. Het is precies wat de hoofdtrainer sterk maakt. Door zijn ervaring en persoonlijkheid weet hij als geen ander op welke momenten hij wat moet doen om het uiterste bij zijn spelers naar boven te halen. En dus oogde Van ‘t Schip donderdagavond na de zege alsof er niets bij Ajax aan de hand was. De ontspannenheid van de hoofdtrainer is voorlopig aanstekelijk, zowel bij de supporters als spelers. Nu alleen nog de huidige lijn doortrekken.

Krijgt Van ‘t Schip Ajax op de rit?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
303+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
47+
Ajax-pechvogel: ‘Na de zomerstop nog meer laten zien wat ik kan’
23:17
102+
‘Feyenoord plaatst bod op mogelijke zomerversterking’
22:50
318+
‘PSV belemmert PSG-verkoop Xavi Simons’
22:30
195+
Twee Twente-spelers dag voor beslissend duel op festival gespot: ‘Dit kan niet’
22:10
87+
‘Arne Slot versloeg deze twee Liverpool-kandidaten’
21:55
35+
NAC en Emmen houden het spannend na kletsnatte play-offwedstrijd
21:30
113+
Fabrizio Romano deelt update over Xavi Simons
21:15
137+
‘Wilfred Genee moet zomer in onzekerheid doorbrengen’
20:50
46+
Chelsea breekt met Pochettino en moet op zoek naar nieuwe trainer
20:30
304+
‘Vitesse-bom: personeel hoort slecht nieuws’
20:15
285+
Perez na complimenten voor geflopte Ajacied: ‘Fuck off’
19:50
26+
De Roon optimistisch over EK-kansen na blessure
19:30
162+
Feyenoord-captain Trauner hoort EK-nieuws
19:15
94+
Lieke Martens (31) kondigt afscheid bij Oranje aan
18:49
404+
‘Ajax gaat met 10 milljoen op zoek naar ‘nieuwe Antony”
18:29
222+
‘Feyenoord wil zakendoen met AC Milan’
18:10
157+
‘Twente ziet in Eredivisie meerdere potentiële aanwinsten’
17:50
237+
Dit zijn de oefenpartners van Feyenoord in de voorbereiding
17:31
172+
Southgate legt uit waarom hij Henderson niet meeneemt naar EK
17:11
242+
Ajax-huurling gaat voor kans in Amsterdam: “Mezelf laten zien aan nieuwe trainer”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie