Van Praag en Van Wijk woedend na kritiek en slaan terug

Foto: Van Praag en Van Wijk woedend na kritiek en slaan terug

Michael van Praag en Leo van Wijk zijn niet gediend van de kritiek die het kreeg van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De directeur van de beleggersclub Gerben Everts kraakte vooral kritische noten over het onderzoek van Ajax naar ex-directeur Sven Mislintat.

Michael van Praag en Leo van Wijk (Ajax) hebben woedend gereageerd op de kritiek van Gerben Everts

Everts liet zich in april kritisch uit in een interview met Het Parool. Daarin stelde de directeur dat Ajax ‘niet dieper kan zinken’ omdat de Amsterdammers het KPMG-onderzoek naar Mislintat niet openbaar wil maken. Ook beschuldigde Everts financieel directeur Susan Lenderink van Ajax ervan dat ze heeft gelogen tegen de aandeelhouders over het transferproces onder leiding van Mislintat. Lenderink dat dat goed is verlopen, maar heeft een hele andere mening.

“Ik heb in mijn dertigjarige bestuurservaring heel wat meegemaakt, maar zo laag heb ik de VEB nog nooit zien zinken”, zei Van Wijk tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Ajax over de uitspraken van Everts. “We hebben de VEB gevraagd om deze woorden terug te nemen. Niet alleen omdat ze onjuist zijn, maar ook volstrekt respectloos en schadelijk naar mevrouw Lenderink.”

Standpunt VEB

André Jorna was namens de VEB aanwezig en verdedigde het standpunt van Everts tijdens de vergadering. “Ik begrijp dat de VEB Ajax behoorlijk voor de schenen heeft geschopt, maar het verkeerd voorlichten van aandeelhouders is een doodzonde”, klonk het. “We verzoeken de rvc om in overweging te nemen om mevrouw Lenderink een andere functie te geven. We vinden dat ze niet haar rol als financieel bewaarder van de schatkist heeft gespeeld en te makkelijk bij het kruisje van de jaarrekening heeft getekend, zonder te kijken of alles volgens de procedures is gegaan.”

Volgens het Algemeen Dagblad werd na een aantal interrupties de microfoon bij Jorna weggetrokken, waarna Lenderink zelf een verklaring aan de aandeelhouders gaf. “Mijn uitspraken zijn gedaan in relatie tot de jaarrekening en in afwachting van het onafhankelijke onderzoek. Niets voor niets sprak ik met de woorden ‘op dit moment’. Voor mij is integriteit heel erg belangrijk. Ik kan u verzekeren dat ik niet heb gelogen.

Snap je Van Praag en Van Wijk hier?

  • Ja, de kritiek was buiten proporties
  • Nee, ze hebben gewoon lange tenen
513+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie