Van Gaal krijgt bijval: ‘Gebrek aan vorm en ritme internationals brak Oranje op’

Foto: Van Gaal krijgt bijval: ‘Gebrek aan vorm en ritme internationals brak Oranje op’

Dick Advocaat is het niet eens met de vele kritiek op bondscoach Louis van Gaal vanwege het 5-3-2-systeem. Volgens de huidige ADO Den Haag-trainer is het een trend dat ploegen steeds vaker er voor kiezen om vanuit de verdedigende organisatie te spelen.

In gesprek met De Telegraaf stelt Advocaat dat hij de keuzes van Van Gaal goed kan begrijpen. “Tegen België en Polen voor de Nations League speelde hij in dat systeem een paar fantastische wedstrijden. Dan borduur je daar op voort. De kwaliteiten van de backs Daley Blind en Denzel Dumfries kwamen er geweldig uit en Memphis Depay, Steven Bergwijn en Cody Gakpo hebben snelheid, individuele acties, diepte en scorend vermogen waarmee ze het alle verdedigingen moeilijk kunnen maken. Terwijl er achterin een geweldig defensief blok staat met Frenkie de Jong daarvoor als spelmaker.”

Oranje ontbeert vorm

Dat het er niet op het WK uitkwam is volgens de 75-jarige oefenmeester niet verwonderlijk. “Vanwege het gebrek aan vorm en ritme bij de belangrijke internationals, die voorin het verschil moeten maken. Depay had helemaal niet gespeeld bij FC Barcelona en De Jong maar mondjesmaat. Gakpo deed het redelijk in de poulefase, maar viel daarna terug terwijl Bergwijn geen schim was van de altijd diepgaande en dreigende aanvaller.”

Advocaat zag dat de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni het slim aanpakte tegen Oranje. “Hij maakte Blind en Dumfries onschadelijk door z’n systeem te spiegelen aan de formatie van Oranje. Zij liepen tegen een mannetje op, waar ze tegen Amerika alle ruimte kregen om aan te vallen.”

Ook stak Advocaat nog de loftrompet over doelman Andries Noppert. “De keeper deed het fantastisch. Dat hebben Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek knap gezien. Het was een gok, maar Andries Noppert heeft geen fout gemaakt. Hij redde Oranje een paar keer en maakte een zekere indruk. Met zo’n keeper achter zich voelen verdedigers zich op hun gemak.”

Was de kwartfinale het maximaal haalbare voor Oranje?

  • Ja, er zat echt niet meer in
  • Nee, Van Gaal heeft gefaald
499+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie