Top zieltogend Roda zal koerswijziging moeten maken anders dreigt teloorgang

Foto: Top zieltogend Roda zal koerswijziging moeten maken anders dreigt teloorgang

Vermogende zakenlieden uit de regio redden Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC in 2020 van de afgrond. Het zou allemaal anders moeten, met her liefst mensen uit de regio. Nu, bijna drie jaar later, zijn de Limburgers echter weinig tot niks opgeschoten. Vooraf bepaalde doelen zijn niet gehaald, dus is het hoog tijd voor verandering.

De zogenoemde funders van de Phoenix-Groep, een groep zakelijk gezien zeer succesvolle regionale ondernemers met daarin onder andere de miljonairs Roger Hodenius en Stijn Koster, besloten in 2020 om ‘iets’ voor de Roda JC te gaan doen: samen zouden zij gedurende drie jaar met in totaal anderhalf miljoen euro per jaar in verschillende constructies de bestaande tekorten gaan afdekken. Uit liefde voor de club.

Doel was onder andere: Roda JC zou op een bepaald moment op eigen benen moeten kunnen staan. En: de funders wilden graag zien dat het Parkstad Limburg Stadion weer beter gevuld zou zijn. De club moest weer gaan leven onder de mensen. Keiharde conclusie is dat van deze voornemens nog bepaald niet veel is terechtgekomen.

In de voorbije tijd meldden zich volgens ingewijden meerdere keren partijen van buitenaf die interesse hadden om te investeren in de Kerkraadse club. Veelal ging dit om buitenlandse bedrijven die een oogje hadden laten vallen op Roda als potentieel project. Qua sponsoring waren er bovendien gokondernemingen die hun naam aan de club wilden verbinden.

Maar dit alles wilde de leiding van Roda om verschillende redenen niet. Voor de toekomst zal de top van de club uit de KKD zichzelf echter moeten gaan openstellen voor andere investeerders, ook al wil die desbetreffende partij dan enige inspraak in het te voeren beleid. Dat laatste is echter een struikelblok, maar dáár zal men in het Parkstad Limburg Stadion overheen moeten stappen.

Roda JC kan financieel immers zichzelf nog altijd niet bedruipen, waardoor de Phoenix Groep heeft toegezegd ook de komende tijd nog op de achtergrond actief te zullen blijven middels financiële steun. Bovendien loopt het qua toeschouwersaantallen nog altijd niet over bij thuiswedstrijden. Ergo: het is de laatste tijd alleen maar leger geworden op de tribunes.

Technische dubbelfunctie

Fans zijn ontevreden en morren. Terecht ook, want het vertoonde voetbal – waar het natuurlijk allemaal om draait – is op zijn zachts gezegd niet om naar huis te schrijven. Dat heeft ook te maken gehad met het besluit van de Roda-top om toenmalig hoofdtrainer Jurgen Streppel, nadat de goed functionerende technisch directeur Jeffrey van As om nog altijd onduidelijke reden moest vertrekken uit Kerkrade, met een dubbelfunctie de complete technische macht in handen te geven.

Dát bleek een complete misrekening, want eind vorig jaar was Streppel plots vertrokken uit Zuid-Limburg na een lokroep van oude liefde Helmond Sport. Plots hadden de Kerkradenaren én geen hoofdtrainer én geen technisch manager meer. Met pijn en moeite werd voor de rest van dit seizoen Edwin de Graaf, die zelf solliciteerde, binnengehaald als tijdelijke opvolger voor de Brabander op de trainersbank.

Roda JC, dat alle zeilen zal moeten bijzetten om kwalificatie voor de play-offs – nóg een gesteld doel – veilig te stellen, begeeft zich op dit moment resumerend op een beleidsmatig gezien belangrijk kruispunt: er zal een technisch manager of directeur zo snel als mogelijk aangesteld moeten gaan worden die beleid gaat maken voor de toekomst.

En bovendien zal er geld van buitenaf bij moeten om stappen omhoog te kunnen gaan maken, met als doel een terugkeer in de Eredivisie. Kiest men daar echter niet voor, dan zou dat zomaar de teloorgang van een ooit zo roemruchte club kunnen betekenen. Met een nóg langdurig(er) verblijf in de krochten van het Nederlandse betaalde voetbal.

Dat Roda de eenzijdige optie in het contract van topscorer Dylan Vente nu heeft gelicht, is een klein stapje. Maar de goalgetter zal bij geen duidelijk zichtbare verbetering van het beleid aan het einde van dit seizoen toch gaan kiezen voor een nieuwe uitdaging. Dat levert de Limburgse club dan wel geld op, maar weer een stuk minder doelpunten die hard nodig zullen zijn om ooit nog eens te promoveren.

Keert Roda snel terug in de Eredivisie?

  • Ja
  • Nee
870+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie