Ten Hag lyrisch over illuster clubicoon: “Hij is de allerbeste”

Foto: Ten Hag lyrisch over illuster clubicoon: “Hij is de allerbeste”

Erik ten Hag heeft zich vol bewondering uitgesproken over de legendarische manager Sir Alex Ferguson. Het Schotse clubicoon van Manchester United werd woensdag opgenomen in de Hall of Fame van de Premier League.

Ten Hag praat vol lof over Ferguson

“Hij heeft een erfenis achtergelaten”, aldus Ten Hag, die dagelijks nog de invloed merkt van Ferguson. “Manchester United is Alex Ferguson. Hij heeft de standaard gezet door de hoogste normen en waarden te stellen en een winnaarsmentaliteit aan de club mee te geven. Daardoor heeft hij de club omgebouwd.’

Iedere manager kan veel leren van Ferguson, stelt de oud-trainer van Ajax. “Hij is de leidraad voor alle managers in het topvoetbal. Hoe je je teams opbouwt, hoe je ze vormt, hoe je ze coacht en aanstuurt. Hij heeft dertien keer de Premier League gewonnen. Dat kan niemand ooit nog doen, het is zo’n enorme prestatie. En dan nog al die andere trofeeën die hij won. Hij won de treble, niemand in Engeland deed het voor of na hem. Dat zegt alles.”

Aanvallende manier

“Ferguson deed het ook nog op een aanvallende manier”, stelt Ten Hag. “En hij had het juiste gevoel. Hij wist wanneer hij door moest selecteren en het team moest reconstrueren. Dat lukte meer dan twee decennia lang. Elke keer weer met een groep die bestond uit spelers van eigen bodem en buitenlandse sterren.”

Ferguson kon de sterspelers raken, maar was ook niet bang moeilijke knopen door te hakken. “Hij haalde het beste uit die spelers. Of het nu Eric Cantona was, of Ruud van Nistelrooij, Robin van Persie en Wayne Rooney. Dat is zo knap, omgaan met al die persoonlijkheden en ze ook nog in het team laten functioneren. Het team stond altijd boven het individu, dat was het knapste.”

Kennis delen

Onlangs werden Ten Hag en Ferguson samen nog in een restaurant gespot. De twee onderhouden een goede band. “Ik ben erg blij dat hij zijn kennis met mij wil delen. Het is geweldig om met hem te praten, van hem te leren. Ik hoop dat we dat vaker en vaker kunnen doen. In voetbal draait het om winnen en hij is de nummer één. José Mourinho, Arsène Wenger, Pep Guardiola en Jürgen Klopp wonnen veel, maar Ferguson deed het 26 jaar lang.”

Vind jij Ferguson de beste trainer ooit?

  • Ja!
  • Nee, dat niet
146+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie