Tactische wijzigingen Maduro geven Ajax hoop

Foto: Tactische wijzigingen Maduro geven Ajax hoop

Hedwiges Maduro slaagde er donderdagavond niet in om Ajax in de Europa League naar een resultaat te leiden. Op bezoek bij Brighton & Hove Albion hadden de Amsterdammers vanaf de eerste minuut geen schijn van kans. Desondanks hield Ajax de schade met een 2-0 nederlaag redelijk beperkt. Het is wachten op de nieuwe hoofdtrainer, die de club naar verwachting snel presenteert.

Analyse: kansloze expeditie Ajax tegen Brighton

Brighton-uit en PSV-uit, het was bepaald geen eenvoudige opdracht voor Maduro. De assistent onder Maurice Steijn, die maandagmiddag uit Amsterdam vertrok, kreeg begin deze week plotseling de grote opdracht om tijdelijk de honneurs waar te nemen en de resultaten te proberen om te draaien. Aangezien Maduro in de Johan Cruijff ArenA toch al de tactische analyses deed, wist hij hoe hij Brighton kon terugdringen. Hoewel hij donderdag met ongeveer dezelfde opstelling kwam als waarmee Steijn afgelopen weekend in het competitieduel met FC Utrecht nog aantrad, was er vanuit tactisch oogpunt weldegelijk een groot verschil te zien.

Waar Steijn vanaf zijn aanstelling meekreeg dat Ajax aanvallend voetbal moest spelen en dat tot zijn vertrek bleef volhouden, besloot Maduro het over een andere boeg te gooien. De speelstijl van Brighton van dit seizoen was duidelijk. De Engelsen proberen de tegenstander in de opbouw uit de tent te lokken en druk te laten zetten. Vervolgens maakt Brighton slim gebruik van de ruimtes die ontstaan tussen de linies, waarna vaak gevaarlijke momenten volgen. Hiertegenover zette Maduro een Ajax dat vanuit een teamdiscipline opereerde, de linies dicht op elkaar hield en in de tegenaanval moest proberen om gevaar te stichten.

Tactische problemen bij huidig Ajax

Op meerdere terreinen bleek een dergelijk plan echter onwerkbaar te zijn. Zo is het overgrote gedeelte van de selectie beter mét bal dan zónder bal. Maduro liet Steven Bergwijn en Brian Brobbey doorjagen op de twee controlerende middenvelders en liet de rest van het elftal tegen het eigen zestienmetergebied aan spelen. Het resultaat was dat de spelers van Ajax maar achter de bal bleven aanrennen, maar zelden in staat waren om hard in te grijpen, de bal te veroveren en Brighton terug te dringen op eigen speelhelft. Het duurde dan wel even tot de openingstreffer viel, maar Brighton maakte zich nooit zorgen of het een zege zou behalen.

Het tweede probleem vond plaats wanneer Ajax de bal veroverde. Voor het team van Maduro moest dit hét moment zijn voor de omschakeling, waarbij snelheid cruciaal was. Met Bergwijn en Carlos Forbs op de vleugels had Ajax die genoeg in het team, maar de handelingssnelheid van de verdedigers en middenvelders bleek opnieuw een groot probleem te zijn. Het had voor een gedeelte te maken met het inzicht van onder meer Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic en Kenneth Taylor, die al maandenlang zeer matig voetballen. Vanwege het traag reageren hadden de aanvallers direct drie tot vier mensen om zich heen en was de mogelijkheid verkeken.

Ajax kwam daarmee in een situatie terecht waarin het, in een betere vorm, juist vaak de tegenstander in wil brengen. Normaliter zijn het de Amsterdammers die de opponent terugdringen op eigen speelhelft, met vloeiende combinaties tussen de vijandelijke linie proberen te komen en ontzag creëren, ditmaal was Ajax de speelbal. Dat Maduro het met zijn team toch nog voor elkaar kreeg om een marge van twee te behouden, zegt wel iets over de bereidheid van het team. De spelers hielden negentig minuten lang de discipline en bleven keihard werken voor elkaar. Het moge duidelijk zijn dat het zeker niet voldoende was, maar dit heeft dan weer alles te maken met kwaliteit.

Maduro tijdens de wissel van Berghuis.

Europese cultuuromslag in Amsterdam

Na afloop liet Brobbey weten dat Ajax ook realistisch moest zijn. De centrumspits vond dat zijn ploeg moest bedenken dat Brighton een van de best spelende ploegen was van dit moment. De uitspraak staat in schraal contrast met vier jaar geleden, toen Ajax het nog kon opnemen tegen opponenten als Real Madrid en Juventus. Het toont nog maar eens aan dat Ajax nog een lange weg te gaan heeft om ooit terug te komen waar het was. Positief aan het duel met Brighton is tegelijkertijd dat Maduro in defensief opzicht de eerste stappen heeft gezet. De linies liggen niet meer zover p[em als het de voorbije maanden met Steijn het geval was.

Het lijkt zo goed als zeker dat John van ‘t Schip volgende week aan de slag gaat. De oefenmeester zal met de lijn-Maduro door willen gaan, al staat de oud-speler eveneens voor aanvallend voetbal met combinaties. Vooral in de Eredivisie zal Ajax dit seizoen niet alleen wegkomen met verdedigend spel, maar moet het simpelweg ook initiatief nemen. Aangezien alle duels tot aan de winterstop dicht op elkaar zitten, zal Van ‘t Schip pas in januari écht de mogelijkheid hebben om de grote structuur aan te passen. Tot die tijd is het voor Ajax overleven. Het zal daarbij willen overwinteren in de Europa League, al is dit met de nederlaag tegen Brighton een lastig verhaal geworden.

Speelde Ajax beter onder Maduro?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
257+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:44
0+
Koopmeiners evenaart Gullit met winnende goal
20:30
25+
Beschonken Til laat zich gaan tijdens PSV-huldiging
20:23
64+
‘FC Barcelona-spits naar de Eredivisie’
20:14
73+
Lang waarschuwt Feyenoord tijdens PSV-feest
20:01
73+
‘Erik ten Hag-transfer aanstaande’
19:52
14+
Lieke Martens leidt PSG hoogstpersoonlijk naar zilverwerk + contract update
19:45
92+
‘Noodlijdend Vitesse bereikt doorbraak’
19:30
20+
De opstellingen van Excelsior en NEC: geen Cillessen
19:24
247+
‘Arne Slot neemt Feyenoord-spelers mee’
19:11
387+
Ajax-fans gaan los tijdens PSV-huldiging: “Sneu”
19:00
362+
‘Alex Kroes wijst Ajacied de deur’
18:50
14+
Luis Enrique ligt niet wakker van CL-doemscenario: “De zon zal blijven schijnen”
18:30
58+
De Mos lovend over Bosz en kraakt kritische noot over festiviteiten: “Hoort er niet bij”
18:10
0+
Meer bekend over vuurwerkincident PSV-fan Appie
17:50
82+
‘Nieuwe bestemming van Dumfries is bepaald’
17:30
57+
Peer Koopmeiners heeft laatste duel voor Almere City al gespeeld
17:10
719+
‘Doorbraak in onderhandelingen met beoogde Ajax-trainer’
17:00
14+
Download NU de nieuwe SoccerNews.nl-app!
16:50
135+
Ajax-sympathisant over De Kuip: ”Het is ook gewoon het mooiste stadion van Nederland”
16:45
87+
Studio Voetbal-analisten zien PSV-uitblinker vertrekken: “Eredivisie ontgroeid”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie