PEC-middenvelder heeft langer lontje door toewijding aan islam

Foto: PEC-middenvelder heeft langer lontje door toewijding aan islam

Davy van den Berg viel tegen Vitesse (1-0) op met veel succesvolle passes en meerdere doelpogingen. De middenvelder van PEC Zwolle is bezig aan zijn eerste volledige seizoen in de Eredivisie en wil zichzelf graag laten zien. Zijn geloof helpt hem daarbij: de oer-Hollandse Van den berg bekeerde zich in zijn jeugd tot de islam. “Er is genoeg ruzie in de wereld. Ik doe daar niet aan mee.”

Interview met Davy van den Berg, middenvelder PEC Zwolle

In de rust van PEC-Vitesse werd Van den Berg uitgelicht door de analisten van ESPN. De 23-jarige middenvelder strooide met passes, waarvan er veel aankwamen. Zijn vrienden en familie thuis zagen het en stuurden het meteen door naar de voetballer. “Ik moet eerlijk zeggen dat het mij al verteld was”, zei  Van den Berg na afloop tegen SoccerNews. “Dat zijn leuke berichten. Dat moet je koesteren.” Het liefst had hij er een doelpunt aan vastgeplakt. “Ik heb drie keer van afstand geschoten. Ze gingen allemaal op doel, maar de schoten waren niet goed genoeg. Een dag eerder op de training schoot ik alles erin, dus ik probeerde het nu ook maar gewoon.”

De bij PSV opgeleide Van den Berg maakte dit seizoen tot nu toe drie doelpunten. “Dat aantal wil ik graag verdubbelen.” Terwijl hij bezig is aan zijn eerste seizoen als basisspeler in de Eredivisie, na drie jaar in de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Utrecht, Roda JC en PEC. “Ik wilde graag op dit niveau acteren. Dat doe ik nu elke week. Ik geniet ervan en het gaat aardig. Ik heb geleerd om constant te spelen en niet door het ijs te zakken. Je kunt niet altijd een acht halen, maar wel minimaal een zes.”

Bekeerd tot de islam

Achter zijn gulle lach gaat een bijzonder verhaal schuil. Na het overlijden van zijn moeder – Van den Berg was vijftien jaar oud – bekeerde hij zich tot de islam. Hij hield het lang voor zichzelf, maar het is inmiddels geen geheim meer. “Klopt, ik word er regelmatig naar gevraagd of ik word uitgenodigd voor bepaalde dingen. Dat is positief. Ik kan er makkelijk over praten en het wordt goed verwerkt door de mensen. Het is onderdeel van mijn leven. Een heel belangrijk iets.”

Niet alleen buiten het veld, maar ook tijdens het voetbal haalt Van den Berg kracht uit zijn geloof als moslim. “Ik kreeg laatst de vraag van een paar teamgenoten: ‘Wat als jij je religie niet had gevonden?’ Ik heb misschien af en toe een kort lontje, maar dat lontje is wel langer geworden. Ook op het veld. Ik zie het zo: we zijn allemaal hetzelfde, niemand is meer dan een ander. Een opstootje kan altijd gebeuren. Maar aan het eind zal je mij altijd een high five zien geven. Ik heb niets aan ruzie. Er is genoeg ruzie in de wereld. Ik doe daar niet aan mee.”

Ambities

Zijn opleiding bij PSV kwam tot een einde na een botsing met Ruud van Nistelrooij, zijn trainer in de Onder-19. Dat zal hem nu minder snel gebeuren. Hij ziet dat jongens met wie hij samenspeelde grote stappen maakte. Sven Botman, Jurriën Timber en Ryan Gravenberch bijvoorbeeld, spelers met wie hij tijdens jeugdinterlands op het veld stond. “Die jongens zijn heel hard gegaan en spelen wekelijks topwedstrijden. Ze doen het goed”, ziet Van den Berg. “Of ik die stappen ook ga maken? Ja, misschien wel. Misschien ben ik wel een dieseltje. Dat ik laat op gang kom, maar wel ver kom. Ik sluit het niet uit.” Inshallah zeg je dan toch? “Ja, goed gezegd. Inshallah.”

Was Van den Berg jou al opgevallen?

  • Ja, goede speler!
  • Nee, ik ga op hem letten.
184+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:04
17+
EK én zomertransfer voor Andries Noppert?
13:49
1293+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
13:35
22+
‘Verrassende linksbuiten dient zich richting EK aan bij Oranje’
13:20
0+
Serieuze zorgen om gezondheid Marc Overmars
13:04
39+
Zelfs Derksen overtuigd: ‘Je kunt niet meer om hem heen in Oranje’
12:47
56+
‘Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot kwam’
12:33
26+
Slot gewaarschuwd: “In Engeland tien keer meer”
12:18
245+
‘Bizar nieuw uitshirt PSV uitgelekt: vol neonkleuren’
12:00
108+
PSV: na de kater meteen weer dóórrr
11:40
85+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: ‘Bijlow blijft staan’
11:20
402+
‘Terugkeer voor Daley Blind’
11:10
46+
Vandaag Inside-tafel adviseert Koeman: “Kun je niet meer omheen”
10:50
197+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
71+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
79+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
78+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
242+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
99+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
227+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
54+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie