Wapenloos Vitesse gunt PEC langbegeerd huisfeestje

PEC Zwolle heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een thuiswedstrijd gewonnen. Hekkensluiter Vitesse was een makkelijk slachtoffer (1-0) in een duel dat werd ontsierd door twee hoofdblessures. Twee keer moest een Vitesse-speler per brancard van het veld gedragen worden.

Verslag PEC Zwolle – Vitesse vanuit het stadion

PEC moest het doen zonder hoofdtrainer Johnny Jansen, die ziek is en werd vervangen door assistent Henry van der Vegt. Het elftal werd op jacht gestuurd naar de eerste thuisoverwinning sinds 5 november, toen werd gewonnen van Fortuna Sittard. Het eerste schot van Odysseus Velanas werd makkelijk gepakt door keeper Eloy Room, maar de tweede poging van Eliano Reijnders vloog na zestien minuten spelen binnen. De linksbuiten van PEC werd totaal niet onder druk gezet, kon gemakkelijk het strafschopgebied binnenlopen en uithalen: 1-0.

Na twintig minuten hielden de supporters in het stadion hun adem in na een botsing tussen Lennart Thy en Melle Meulensteen. De Duitse aanvaller van PEC kon na een behandeling weer door, maar de middenvelder van Vitesse moest met een brancard van het veld gedragen worden. Zonder hem ging de uitploeg op zoek naar de gelijkmaker. Met name via voorzetten, die vaak voorlangs vlogen of door Andy Visser en Marco van Ginkel niet tot echte kansen werden verwerkt. Aan de andere kant redde Room voor rust nog een paar afstandsschoten en mikte Bram van Polen een lage voorzet naast het doel.

Hoek waar de klappen vallen

In de tweede helft moest er opnieuw een speler van Vitesse van het veld gedragen worden. Dit keer was het Mathijs Tielemans, die op de grond bleef liggen na een luchtduel met Velanas. In de vorige wedstrijd tegen Feyenoord gebeurde hetzelfde al met Andy Visser. Vitesse zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De ploeg van trainer Edward Sturing blijft onderaan staan met grote afstand op een veilige plek. PEC staat na de overwinning steviger in de middenmoot, op de negende positie, en legt de druk bij de vele concurrenten die dit weekend in actie gaan komen.